[ X ]
Exclusiv17 Septembrie 2018 15:00

Consilier prezidenţial: Am propus efectuarea unor modificări la legislație care ar permite sporirea salarizării profesorilor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, consilierul în domeniul educației, culturii și cercetării al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Corneliu Popovici a fost întrebat despre acţiunile întreprinse până în prezent în domeniile de care e responsabil. 

„Dintre acțiunile care le-am desfășurat pe parcursul anilor 2017- 2018, aș vrea să le menționez pe cele îndreptate spre a stopa procesul de închidere a școlilor. Ca urmare a insistenților Președinției și ca urmare a apelurilor numeroase pe care noi le-am făcut timp de aproape un an de zile, procesul de închidere a școlilor a fost oprit. Cu părere de rău, dacă cei de la guvernare ar fi ascultat sugestiile noastre din start, nu se închideau sute de școli, însă ei au conștientizat acest lucru mult mai târziu”, a spus el.

Potrivit lui, de asemenea, Preşedinţia a insistat ca profesorii să facă cursurile de formare continuă din contul bugetului statului. „Pentru că, având un salariu mizer, profesorii erau obligați, până la  1 ianuarie 2018, să-și achite din propriul buzunar cursurile de formare continuă, ceea ce este inadmisibil. Ca urmare a insistențelor noastre, guvernații au găsit totuși acele 17 milioane care le-au permis să finanțeze aceste cursuri”, a precizat consilierul.

Corneliu Popovici a spus că „în domeniul științei, noi am fost categoric împotriva modificărilor care s-au propus la Codul Științei și Inovării, inițiativă venită din parte majorității parlamentare, care practic a dus la falimentarea sistemului cercetării din țară, iar la moment, statutul Academiei de Științe practic este redus la zero și nu este clar statutul instituțiilor de cercetare”.

„Prin schimbările care s-au produs în sistemul de evaluare, ca urmare a distrugerii Comisiei de Atestare și Acreditare, există riscul că diplomele eliberate de instituțiile de învățământ din RM să aibă probleme în ceea ce privește recunoașterea pe plan internațional”, a spus el.

„De asemenea, noi am avut și avem o consultare intensă cu rectorii din țara noastră în vedere identificării unor soluții în ceea ce privește stoparea degradării învățământului superior. La etapa actuală, numărul studenților în RM s-a redus de la 130 mii în ultimii 9 ani de zile la 65 mii. Tendința este una foarte și foarte negativă. Ca urmare, noi am avut o discuție cu rectorii și am formulat un șir de propuneri privind depășirea situației de criză. Propunerile vizează atât modificarea cadrului normativ, a acestui Cod al Educației, adoptat în 2014, cât și introducerea unor mecanisme eficiente în ceea ce privește plecarea tinerilor noștri la studii în străinătate. Adică, noi nu ne pronunțăm împotriva efectuării de către tinerii noștri a studiilor în străinătate, dar această plecare la studii trebuie să nu fie în defavoarea instituțiilor de învățământ din țara noastră. De aceea, noi împreună cu Consiliul rectorilor, am propus ca bursele pe care le oferă statele străine, ca urmare a acordurilor semnate, să aibă un alt statut. Adică, noi nu refuzăm ajutorul, dar statutul burselor trebuie să fie modificat, să nu fie doar burse de studii, ci să fie burse și de studii, dar și burse de mobilitate academică, atât a tinerilor, cât și a profesorilor. Atunci, o să fie în interesul tuturor”, a adăugat consilierul.

El a amintit că, în ultimul timp, Preşedinţia a venit cu multe inițiative în ce privește cheltuirea eficientă a banilor din sistemul educațional. „În acest sistem sunt bani destul de mulți, alocările cresc de la an la an, dar astea nu se transformă în performanță, învățământul nostru degradează. Noi am propus efectuarea  unor modificări la legislație care ar permite sporirea salarizării profesorilor ce au un sistem de atragere a tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil pedagogic, atragerea lor în sistemul educațional și menținerea în acest sistem. Există riscul ca în viitorul apropiat să rămânem fără profesori. Peste 2-3 ani de zile, dacă nu se vor implementa aceste modificări, există riscul îmbătrânirii  contingentului didactic, adică mai mult de 40% vor fi deja la pensie”, a declarat Corneliu Popovici.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...