[ X ]
Important16 Septembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Franco Frattini, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană

În această săptămână, Franco Frattini a efectuat o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia a fost inclusiv şi la biroul de înregistrare a vehiculelor recent deschis la Tiraspol, unde a înmânat primele plăcuţe de înmatriculare cu design neutru. 

De asemenea, Franco Frattini a avut un şir de întrevederi cu responsabili de la Chişinău şi Tiraspol, cu care a abordat subiecte legate de problema transnistreană. În cadrul acestor întrevederi, reprezentantul special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană a remarcat reușitele semnificative înregistrate în procesul reglementării conflictului transnistrean, în special în ultimele luni.

De asemenea, înaltul oficial a remarcat că, următoarea reuniunea în formatul ,,5+2”, poate fi organizată doar în temeiul existenței rezultatelor semnificative  în procesul de negocieri – un mesaj important, care a pus punctele pe i în contextul discuţiilor ce aveau loc la această temă.

În genere, vizita lui Franco Frattini a avut loc îner-un moment important pentru reglementarea transnistreană, ceea ce dă motive analiştilor ce urmăresc procesul să facă mai multe concluzii şi previziuni.

TRIBUNA precizează: Franco Frattini s-a născut la data de 14 martie 1957 la Roma, Italia. A absolvit dreptul în 1979, la Universitatea La Sapienza din Roma.  Este un politician și magistrat italian, numit procuror de stat în 1981. În 1986 este numit, printr-un concurs public, în calitate de magistrat administrativ. Ulterior, devine președinte al Curții Supreme de Justiție (Conseil d’Etat). A fost de două ori ministru italian de externe (2002-2004 și 2008-2011), apoi vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru justiție, libertate și securitate (2004-2008). Anterior, a fost secretar general al Biroului primului-ministru (1994), președinte al Comisiei parlamentare pentru servicii de informații, securitate și secrete de stat (1996), ministru al serviciilor publice și al coordonării serviciilor de informații și securitate (2001-2002) și membru al Comisiei premierului pentru reformele constituționale (2013-2014).  Din 2011 până în 2013, Franco Frattini este președintele Fundației De Gasperi. A fost şi președinte al Societății Italiene pentru Organizația Internațională (SIOI) – Asociația ONU a Italiei; Consilier special al guvernului sârb pentru procesul de integrare în UE; președinte al Înaltei Curți de Justiție în domeniul Sportului (CONI). La 27 iulie 2017 a fost numit conducător independent al Alianței Globale de Integritate a Sportului (SIGA). De menționat că, Franco Frattini este reprezentantul special al președintelui în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană de la începutul anului 2018.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...