[ X ]
Comentarii15 Septembrie 2018 14:00

Mişcare tactică importantă a Irinei Vlah. Ce va urma?

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah a propus ca următoarele alegeri ale Başcanului autonomiei să se desfăşoare pe data de 17 februarie 2019, urmând ca eventualul tur doi să aibă loc pe data de 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare. Această mişcare simplă la prima vedere, de fapt este una bine gândită şi îi oferă mai multe oportunităţi Irinei Vlah.

Nu este un secret că minimum doi potenţiali contracandidaţi puternici ai Irinei Vlah nu sunt în cele mai bune relaţii cu actuala guvernare a Republicii Moldova, şi cât timp în funcţie este actuala putere, ei se ţin departe de Republica Moldova. Desfăşurarea alegerilor Başcanului până la alegerile parlamentare înseamnă că aceşti doi contracandidaţi, cel mai probabil, nu vor participa la scrutin. Astfel, printr-o mişcare simplă, Irina Vlah scapă de doi potenţiali oponenţi puternici, care i-ar fi dat mari bătăi de cap în alegeri.

În al doilea rând, Irina Vlah are de câştigat şi în plan intern. Dacă ea ar fi lăsat ca alegerile Başcanului să aibă loc în martie sau în aprilie, unii dintre potenţialii săi contracandidaţi ar fi participat iniţial la campania alegerilor parlamentare. Aceasta le-ar fi dat o posibilitate în plus de a se promova până la începutul campaniei pentru funcţia de guvernator. Fiind în atenţia alegătorilor din Găgăuzia cu circa două luni în plus, ei ar fi avut un uşor avantaj în raport cu Irina  Vlah care şi-ar fi început campania mai târziu.

În al treilea rând, Irina Vlah este perfect conştientă de faptul că, dacă trec alegerile parlamentare, toată atenţia politicienilor se va concentra pe alegerile Başcanului şi, oricât de mare nu i-ar fi rating-ul în regiune, Irinei Vlah i-ar fi foarte greu să ducă o luptă directă cu partidele de nivel republican. Dimpotrivă, dacă campania electorală pentru funcţia de Başcan are loc practic în paralel cu cea pentru Parlament, Irina Vlah intră într-o zonă oarecare de confort şi nu prea va fi deranjată la modul serios şi sustrasă de la propria campanie.

În al patrulea rând, dacă alegerile pentru funcţia de Başcan ar fi avut loc după cele parlamentare şi Irina Vlah le-ar fi pierdut, ea ar fi fost scoasă din marea politică pentru minimum patru ani. Dar aşa (aici experţii au păreri diferite privind latura legislativă) e posibil ca Irina Vlah să candideze în paralel şi pentru un mandat de deputat şi să-şi asigure o pistă de rezervă, în cazul în care pierde alegerile pentru funcţia de Başcan.

În al cincilea rând, dacă alegerile Başcanului vor avea loc până la cele parlamentare, Irina Vlah va avea de câştigat şi din punctul de vedere al transferului de imagine pe care putem intui că-l va face către ea Preşedintele Igor Dodon şi PSRM. Acum, Preşedintele Igor Dodon este cel mai influent politician, iar PSRM e primul în preferinţele alegătorilor din Moldova, inclusiv a celor din Găgăuzia. Cel mai probabil, situaţia va rămânea neschimbată până la alegerile parlamentare, aşa că Irina Vlah va putea beneficia din plin de acest transfer de imagine fără a risca nimic. Pentru Irina Vlah situaţia ar fi cu totul alta dacă PSRM nu ar ajunge la guvernare după alegerile parlamentare, or ea nu are mai putea miza pe acelaşi transfer de imagine ca şi acum.

Toate acestea arată că decizia Irinei Vlah de a propune stabilirea alegerilor Başcanului Găgăuziei pentru data de 17 februarie 2019 a fost una bine gândită. Rămâne să vedem cum vor reacţiona oponenţii ei în situaţia creată.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...