[ X ]
Important8 Septembrie 2018 10:00

(INTERVIU) Vitalie Marinuță: Alegătorii trebuie să fie mult mai intoleranți față de politicieni

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului Verde Ecologist (PVE), Vitalie Marinuță a vorbit despre situația actuală a partidului, schimbările efectuate al nivel de conducere, alegerile parlamentare, planuri de viitor, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Marinuță, cum ați descrie situația actuală a PVE? Ați făcut o evaluare a activității organizațiilor de partid? Care este situația în interiorul formațiunii?

V.M.: Partidul Verde Ecologist (PVE) este o formațiune politică, care are o istorie practic egală cu cea a Independenței Republicii Moldova. PVE a fost  constituit la 9 aprilie 1992 cu denumirea de Partidul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova, iar denumirea actuală a fost aprobată în cadrul Congresului din 2012. Datorită activității sale zilnice și menținerii constante a ideologiei verzi, dar și a cursului de integrare europeană, PVE a fost unul dintre primele partide politice din Republica Moldova, care a devenit parte componentă cu drepturi depline a unui partid european. Din anul 2008, Partidul Verde Ecologist este membru al Partidului Verde European (European Greens). Aceste date ne demonstrează că partidul, deși nu este unul parlamentar, sau foarte guraliv de opoziție, își menține structurile și lucrează pentru a-și atinge scopurile propuse.

Sigur, ca și orice organizație noi tindem spre perfecționare și suntem permanent în procesul de promovare a idealurilor noastre, programului de activitate și propunerilor electorale. Scopul acestor activități este cooptarea noilor membri și extinderea organizațiilor teritoriale. Nu este deloc ușor, fiindcă noi nu suntem formațiune oligarhică sau satelit. Noi nu ne impunem prin corupere sau presiuni. Principiul de organizare al partidului este „Calitate versus cantitate,” anume din aceste considerente, situația în cadrul partidului este una bună, cu democrație internă, în cadrul căruia, după părerea mea, ca persoană relativ nouă, fiecare are posibilitatea de a se afirma. Eu aș spune că suntem pe un trend ascendent și facem tot posibilul ca această situație să se materializeze în susținerea cetățenilor în zilele votării.

T.: Am observat că, în ultimul timp, PVE urmărește cu atenție, dar și ia atitudine vizavi de toate evenimentele ce au loc în RM. Înseamnă asta că PVE își dorește să devină un partid activ de opoziție?

V.M.: Partidul Verde Ecologist nu și-a încetat niciodată activitatea. În anii precedenți noi am sesizat opinia publică și guvernarea, dar și ne-am expus opinia asupra tuturor problemelor de interes public. Posibil sursele  mass-media aveau actori și evenimente mai importante de reflectat. Anul 2018 este un an foarte bogat în evenimente politice, este an electoral și e firesc că Partidul Verde Ecologist, ca și multe alte formațiuni politice, a devenit mai vizibil. Adăugător putem menționa, că în echipa noastră au început să vină mai multe persoane de calitate. Mai mulți tineri cu perspectivă devin curioși despre activitatea noastră și posibilitățile lor de a se afirma, iar noi dorim să le oferim aceste posibilități.

Cum ne vedem noi pe eșichierul politic? Voi spune direct și fără echivoc. Partidul Verde Ecologist dorește să devină un partid cu o voce auzită în societate; un partid, care să câștige încrederea cetățenilor prin acțiunile sale, îndreptate spre îmbunătățirea din toate punctele de vedere a vieții cetățenilor; un partid al acțiunilor, nu al promisiunilor goale.  Reieșind din aceste deziderate, Partidul Verde Ecologist nu se consideră un susținător al puterii sau unul de opoziție. Noi criticăm și vom critica orice acțiune, care în opinia noastră merge contra intereselor cetățeanului și a mediului ambiant în care trăim, dar, vom susține orice inițiativă, care va veni să le îmbunătățească fie din partea guvernării sau a opoziției. Un exemplu pe înțelesul tuturor. Noi susținem decizia partidului de guvernare și a guvernării de a aloca sume imense pentru a repara drumurile din satele noastre, însă condamnăm modul de implementare a acestei decizii. În goană după dividende politice, în unele localități aceste drumuri au fost făcute fără a consulta consiliile sătești, cu încălcarea procesului tehnologic și cu o eficiență  finală redusă.

T.: De la începutul acestui an, PVE a făcut mai multe schimbări la nivel de conducere, dar și ați anunțat mai multe aderări la formațiune. Având în vedere și alegerile parlamentare, PVE intenționează să desfășoare vreun Congres în scurt timp sau alte acțiuni în format larg pentru a se pregăti de scrutin?

V.M.: Sigur, Partidul Verde Ecologist își propune să participe anul viitor atât în scrutinul pentru alegerile parlamentare, cât și în alegerile locale. Din aceste considerente, noi vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a ne pregăti bine pentru ele, inclusiv vom desfășura și un Congres în cadrul căruia să trasăm liniile directorii pentru următorul ciclu electoral.

T.: Ce părere aveți despre stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru 24 februarie 2019? Pe cât de pregătit este PVE de aceste alegeri parlamentare. Vă veți implica?

V.M.: Experiența mea de viață și serviciul îndelungat în Forțele Armate ale Republicii Moldova m-au învățat să stimez și să respect legea. Ea poate să nu ne placă, poate să nu ne convină în unele circumstanțe şi să ne favorizeze în altele, dar în capul mesei trebuie totdeauna să fie legea. Stabilirea alegerilor pe data de 24 februarie 2019 favorizează formațiunile politice de la guvernare, însă nu încalcă legislația în vigoare. Atât eu, cât și partidul vom depune toate eforturile pentru a folosi cu eficiență acest timp și la alegeri să obținem un scor bun.

T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

V.M.: Alegerile sunt un examen foarte important pentru orice formațiune politică și conducerea lor. Atunci se mobilizează toate resursele formațiunii pentru a avea un rezultat cât mai bun. Resursa umană, în viziunea mea, este cea mai importantă resursă pe care o posedă o formațiune politică. Anume din aceste considerente, cred că toate persoanele din conducerea partidului, inclusiv și eu, vom fi implicați într-o formă sau alta în aceste alegeri. Rolul și locul fiecăruia pe listele electorale ale partidului va fi discutat colegial la ședințele partidului, așa cum facem de fiecare dată, fiind un partid cu democrație internă, nu o formațiune politico-oligarhică sau de „buzunar”.

Scopul nostru este să avem atât pe listele electorale ale Partidului, cât și în circumscripții oameni curați, onești, necorupți, care doresc să vină în politică pentru a servi cetățenii și natura, nu invers. Dacă cei care citesc acest interviu consideră că au aceste calități, noi îi îndemnăm să se alăture Partidului Verde Ecologist și să contribuie la schimbarea lucrurilor spre bine în Republica Moldova.

T.: Cu ce ofertă electorală va merge PVE în alegerile parlamentare?

V.M.: După cum vedem, situația politică, socială și economică din Republica Moldova nu este una chiar bună. Oamenii din diverse motive și-au pierdut încrederea în posibilitatea unei schimbări rapide spre bine și pleacă. Pleacă masiv. Chiar dacă guvernarea nu acceptă acest fapt, așa arata realitatea azi. De asemenea oamenii și-au pierdut încrederea și în forțele politice tradiționale, care au dezamăgit din toate punctele de vedere. Cei care au mai rămas acasă caută atent și cu o oarecare frică (frica știți de ce) posibilitatea de a susține alte formațiuni politice cu alte abordări și oferte electorale.

Suntem pe ultima sută de metri în definitivarea ofertei electorale nu doar pentru alegerile parlamentare, dar pentru întreg ciclul electoral de patru ani. Oferta în mare măsură va corespunde cu necesitățile actuale ale cetățenilor Republicii Moldova, scopurile ecologice promovate de Partidul Verde Ecologist de-a lungul anilor, dar și viziunile familiei noastre europene asupra dezvoltării regionale și globale.

T.: Pe cât de posibilă este consolidarea forţelor de dreapta înainte de alegerile parlamentare? PVE ar fi gata să facă parte dintr-un bloc electoral? În genere, ați început careva discuții în acest sens cu partide de dreapta extra-parlamentare?

V.M.: Un proverb vechi spune că, unde-i unu – nu-i putere, unde-s doi – puterea crește! Partidul Verde Ecologist a fost atât inițiator, cât și de multe ori susținător al consolidării forțelor de dreapta pentru atingerea scopurilor comune. Cu regret, deseori nu s-a reușit. Cauzele nu le voi discuta aici, însă situația actuală ne obligă să depunem maximum eforturi pentru a consolida o forță viabilă să câștige. Menținerea valorilor democratice de construcție a statului, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, promovarea egalității de gen și a altor principii de dezvoltare a unei societăți libere sunt astăzi puse în pericol în Republica Moldova. Alegerile viitoare ar putea spulbera ani de activitate ai oamenilor ce nu-și doresc să trăiască într-o societate totalitară, într-un stat polițienesc sau rupt de la ramurile sale cultural-istorice. Noi suntem deschiși pentru orice discuție de creare a unui format politic, care ar corespunde acestor deziderate.

T.: Prin ce se deosebește PVE de alte partide din care ați făcut parte?

V.M.: Contrar opiniei create de mass-media, până în prezent eu am fost membru doar al unui partid politic – Partidul Liberal Reformator, la crearea căruia am participat, dar am putut să observ dintr-o parte și viața internă în Partidul Liberal, din partea căruia am fost propus la funcția de ministru al Apărării. Un lucru distinct, care îl apreciez acum, este democrația de partid. Partidul Verde Ecologist nu este un SRL, nu este un partid, unde opinia exprimată se pedepsește, dacă contravine liderului. Acest lucru contează mult.

T.: Ce planuri are PVE până la alegerile parlamentare?

V.M.: În planurile noastre este să ne pregătim pentru alegeri în așa mod ca după 24 februarie 2019 să fim partid parlamentar. Să ne facem mai vizibili în societate; să atragem în partid mai mulți oameni calitativi și să mărim organizațiile. Vom participa activ în acțiunile de sesizare a cetățenilor și conducerii locale și centrale asupra problemelor de mediu, care afectează sau au potențial de a afecta viața oamenilor și situația ecologică a țării. Împreună cu colegii din Ucraina și Partidul Verde European, vom menține în continuare în atenția opiniei publice problemele legate de intențiile Guvernului Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe râul Nistru și daunele care pot fi provocate de această decizie. De asemenea, suntem implicați și îndemnăm toți cetățenii să nu fie indiferenți față de activitatea mondială de curățenie, care va fi desfășurată în data de 15 septembrie curent. Mai multe detalii vor fi făcute publice prin comunicatele noastre de presă.

T.: Cum vedeți RM peste 5 ani? 

V.M.: Eu sunt un om realist și să fac unele prognoze despre Republica Moldova peste cinci ani nu vreau. Foarte mult va depinde de alegerea pe care vor face-o cetățenii la 24 februarie 2019. Eu mi-aș dori și voi depune eforturile necesare ca în cinci ani Republica Moldova să fie mult mai bine din toate punctele de vedere. Mi-aș dori ca cetățenii noștri să trăiască într-un mediu ambiant mult mai curat, mai ecologic, mai sănătos, cu condiții de viață mult mai bune. Aș dori ca cetățenii noștri, în calitate de alegători, să fie mult mai intoleranți față de politicieni și să-i taxeze, când nu își onorează promisiunile. Și ultima, dar nu mai puțin importantă, este ca Republica Moldova să condamne vehement în egală măsură crimele națiste și comuniste și să se anuleze consecințele pactului Stalin-Hitler. Eu cred în raționamentul cetățenilor Republicii Moldova, în dorința lor de a respira un aer curat și de a bea apă pura, de a trăi mâine mai bine ca astăzi, de a fi liberi în alegeri și acțiuni.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...