[ X ]
Editorial6 Septembrie 2018 06:00

Partea invizibilă a preconizatei întrevederi Dodon-Krasnoselski

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va avea, în această săptămână, o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. O analiză a situaţiei ce s-a creat în raport cu problema transnistreană, dar şi a declaraţiilor şi acţiunilor întreprinse anterior, ne duc la gândul că această întrevedere nici pe de parte nu e una „de ochii lumii”, de aceea trebuie tratată cu maximă atenţie.

În primul rând, trebuie de menţionat faptul că această întrevedere se încadrează în dialogul constructiv pe care Igor Dodon îl are cu Vadim Krasnoselski. Până acum, cei doi s-au văzut de trei ori, ultima întâlnire având loc pe 25 aprilie 2018. Şi aceste întrevederi nu au fost nici pe departe „seci”. Spre exemplu, chiar la prima întrevedere, pe data de 4 ianuarie 2017, a fost aprobată lista cu problemele acumulate de-a lungul timpului, cunoscută astăzi ca „8 puncte”. Acestea au vizat: deschiderea Podului „Gura Bâcului-Bâcioc”; deblocarea activității celor opt școli moldovenești din regiunea transnistreană; deblocarea accesului oamenilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari; soluționarea problemelor privitoare la diplomele universitare; soluționarea problemelor în domeniul telecomunicațiilor; soluționarea problemelor apărute la înmatricularea autovehiculelor.

Obiectivele trasate atunci de Preşedintele Dodon au determinat şi guvernarea de la Chişinău să fie mai activă în vederea avansării dialogului cu Tiraspolul. Mai mult, guvernarea a preluat unele din obiectivele trasate de şeful statului şi a încercat să le soluţioneze. Unele succese în aceste direcţii au fost înregistrate, dar se pare că marea greşeală a guvernării a fost că a perceput respectivele obiective doar ca pe măsuri electorale, fără a intra în esenţa lor. Astfel, lucrul a fost lăsat de izbelişte la jumătate de drum.

La rândul său, Preşedintele Igor Dodon nu s-a aventurat într-o competiţie nesănătoasă cu guvernarea cum se aşteptau unii analişti – el i-a lăsat pe cei de la putere să facă ce pot, iar când procesul s-a împotmolit, a decis să preia iniţiativa. Cu siguranţă, după întrevederea lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski vom vedea noi acţiuni în direcţiile menţionate mai sus.

În al doilea rând, merită să fie menţionat şi faptul că, dacă guvernarea vine cu acţiuni fragmentare în ceea ce ţine de soluţionarea problemei transnistrene, Preşedintele se pare că are o viziune mult mai largă şi mai complexă. Imediat după preluarea mandatului, şeful statului a declarat că la finele lui 2018 – începutul lui 2019 vor apărea premise reale pentru soluţionarea problemei transnistrene, invocând şi o anumită conjunctură internaţională favorabilă. Se pare că acum Preşedintele îşi urmează propria agendă privind soluţionarea problemei transnistrene pe care o are trasată nu de o lună sau două.

În al treilea rând, merită atenţie şi afirmaţiile unor analişti politici care spun că la întrevederea Dodon-Krasnoselski ar putea participa şi reprezentantul Rusiei pentru Moldova, Dmitri Kozak sau că, chiar dacă acesta nu va participa, Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski vor discuta preventiv despre poziţiile care ulterior ar urma să fie expuse la o întrevedere cu Dmitri Kozak. Astăzi, este absolut clar că, fără implicarea Rusiei, soluţionarea problemei transnistrene nu se poate mişca din punctul mort. De aceea, e şi firesc ca Preşedintele RM şi liderul de la Tiraspol să încerce să-şi coreleze acţiunile cu Rusia, nefiind excluse astfel de corelări în viitor şi cu ceilalţi participanţi la procesul de negocieri privind problema transnistreană.

Cu alte cuvinte, (re)intrarea în scenă a Preşedintelui Igor Dodon (în ceea ce ţine de problema transnistreană) trebuie tălmăcită ca un semnal că timpul abordărilor superficiale în relaţia Chişinău-Tiraspol a trecut şi că în scurt timp am putea asista la anumite schimbări „pe frontul de est”. De aceea preconizata întrevedere dintre Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski trebuie urmărită cu maximă atenţie, pentru că s-ar putea să fie un moment de cotitură în procesul de soluţionare a problemei transnistrene.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...