[ X ]
Editorial4 Septembrie 2018 07:00

Cine și ce șanse are de a prelua puterea în Moldova

Chiar dacă până la următoarele alegeri parlamentare sunt mai bine de cinci luni, această întrebare îi frământă pe toți acei preocupați de politică și de viitorul Republicii Moldova. În acest sens se invocă diverse scenarii și argumente și la ele ne vom opri în rândurile de mai jos. 

Primul scenariu – o nouă coaliție pro-europeană. Până relativ nu demult era un scenariu cât se poate de real, mai ales că partidul de guvernare (Partidul Democrat) optase la un moment dat pentru o coaliție post-electorală cu PAS și PDA. În context, răsuna destul de des și ideea că, după alegeri, în joc vor intra și partenerii occidentali, care vor ști să-i convingă pe cei din PDM, PAS și PDA să constituie o coaliție comună. Însă, în ultimele luni s-a deteriorat nu numai relația guvernării cu partenerii occidentali, ci și relațiile dintre PDM, pe de o parte, și PAS și PDA, pe de altă parte, iar aceasta face practic imposibilă o coaliție de guvernare comună a celor trei partide.

Scenariul doi – PDM rămâne la guvernare de unul singur, punând în aplicare mecanisme de genul celor testate deja în ultimii ani, adică atrăgând de partea sa (prin metode corecte sau mai puțin corecte) deputați din alte fracțiuni sau independenți/neafiliați. Însă, dat fiind nemulțumirea enormă care există în societate față de actuala guvernare și dorința de schimbări, un astfel de scenariu se poate lăsa cu consecințe grave și pentru PDM, și pentru țară, în general. Situația poate scăpa de sub control și nimeni nu ar putea spune cum vor evolua lucrurile în continuare în acest caz.

Scenariul trei –  PSRM preia puterea. Este poate cel mai realist scenariu, dat fiind faptul că PSRM e primul în preferințele alegătorilor și are susținerea, conform sondajelor, a peste jumătate din alegători. PSRM e avantajat și de faptul că are susținerea Președintelui Igor Dodon, cel mai popular politician din RM. Un alt posibil avantaj pentru PSRM este sistemul electoral mixt, potrivit unor analiști, socialiștii având prima șansă la victorie în majoritatea circumscripțiilor uninominale.

Scenariul patru – PSRM va atrage de partea sa o parte din deputații neafiliați sau independenți și va forma cu ei majoritatea parlamentară. E un scenariu posibil și cu siguranță PSRM va încerca să-l pună în aplicare dacă nu-i vor ajunge câteva mandate pentru a forma noua majoritate parlamentară.

Scenariul cinci – o coaliție PSRM-PD. Pentru socialiști o astfel de coaliție nu e de dorit, deoarece automat își vor atrage o parte din enormul antirating pe care-l are PDM. Mai ales că practica ultimilor ani arată cum procedează PDM cu partenerii săi politici. Totuși, măcar din punct de vedere teoretic, acest scenariu trebuie luat în calcul.

Scenariul șase – partidele pro-europene de opoziție preiau puterea. E un scenariu practic irealizabil în condițiile sistemului electoral mixt. Dacă nu se schimba sistemul electoral, șansele opoziției pro-europene de dreapta ar fi fost mult mai mari. Acum, aceste partide trebuie să facă față nu doar sistemului mixt (care le taie serios din șansele electorale), ci și să încerce să împingă cât mai mult spre centru-stânga Partidul Democrat, care se declară în continuare pro-european și cu siguranță va lua un procent anume din voturile electoratului pro-european.

Scenariul șapte – o coaliție anti PDM de scurtă durată. Dacă nici o forță din cele ce va accede în viitorul Parlament nu va avea capacitatea să formeze de sine stătător noua majoritate parlamentară, iar negocierile dintre partidele parlamentare nu vor da nici un rezultat, nu este exclus că unele formațiuni vor anunța că constituie o coaliție de scurtă durată împotriva PDM. Astfel, în decurs de câteva luni, această coaliție ar scoate de sub controlul PDM instituțiile statului și ar stabili data alegerilor parlamentare anticipate, la care toate formațiunile ar participa deja în condiții egale.

Acestea sunt cele șapte scenarii pe care le au în vedere cei ce sunt preocupați de politică și de viitorul RM. Dar nu este exclus că pe parcurs pot apărea noi scenarii.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...