[ X ]
Exclusiv3 Septembrie 2018 06:00

OPINIE: Se cere demisia Guvernului şi formarea unui guvern de tranziţie  

După invalidarea alegerilor din Chișinău, a mai apărut o situație care ne vorbește despre falimentul guvernului. Cele întîmplate au adus mari prejudicii țării, atât politice, cât și economice și sociale (mișcări de protest, acutizarea delegitimității guvernării, probleme de securitate publică, cheltuieli adăugătoare din bugetul public, blocarea asistenței financiare externe, complicarea relațiilor internaționale etc.). Despre aceasta menţionează, într-o analiză pentru portalul TRIBUNA,  Tudor Tomozei şi Octavian Bejan. 

Potrivit lor, „este limpede că, în împrejurările politice care s-au întrunit, se cere imperios demisia guvernului, care, din păcate, nu vine”. „Suntem convinși că, într-o țară cu o democrație autentică, lucrurile ar decurge anume așa. În Republica Moldova, politicienii văd însă lucrurile altfel”, se spune în materialul citat.

Potrivit sursei, „noul guvern ar avea drept obiectiv prioritar pregătirea cadrului normativ pentru desfășurarea următoarelor alegeri parlamentare”. „Într-o democrație, regulile competiției politice sînt pregătite și aprobate nu de forța majoritară, ci de majoritatea forțelor politice. În alte împrejurări, următoarele alegeri parlamentare, cu o astfel de lege și cod electoral, vor aduce o nouă farsă, care va stîrni o nouă dezamăgire în sînul alegătorilor. Mai rău decît atît, vechii oligarhi vor ajunge iarăși în parlament, sistemul politic vechi va deveni nou și autoritarismul va continua să trăiască sub un alt chip. Ca urmare, formarea guvernului de tranziție cu participarea forțelor politice de opoziție extraparlamentare ar putea crea condiții favorabile pentru renașterea principiilor democrate în societate, principii înlăturate de mai mulți ani”, mai menţionează autorii.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi citită la acest link.

Cristina Pendea  

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...