[ X ]
Exclusiv3 Septembrie 2018 06:30

Indiciile care vorbesc despre faptul că data alegerilor parlamentare ar putea fi modificată 

În cadrul unei analize politice, Dumitru Spătaru invocă mai multe indicii care vorbesc despre faptul că data alegerilor parlamentare ar putea fi modificată.

„De la ce a pornit guvernarea atunci când a decis că următoarele alegeri vor avea loc pe data de 24 februarie? Prima presupunere care se vehiculează în acest sens este că puterea s-a temut că organizarea alegerilor parlamentare în toamnă ar permite opoziţiei să intre în campania electorală pe valul protestelor. Deşi protestul din data de 26 august a fost unul de amploare, se pare că guvernarea se aştepta la ceva mai rău. Cel puţin, acum se vede cu ochiul liber o relaxare oarecare în tabăra puterii. Iar dacă puterea va considera că riscul ca opoziţia pro-europeană să intre în campania electorală pe valul unor proteste de amploare e minim, atunci lesne ar putea decide să „aducă alegerile parlamentare mai aproape”, notează sursa.

„A doua presupunere este că, prin stabilirea datei alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie 2019, puterea a urmărit scopul să inducă în eroare restul partidelor cu pondere. Astfel, acum o bună parte din aceste partide stau relaxate considerând că au timp suficient pentru a se pregăti de următorul scrutin. Prin „aducerea alegerilor parlamentare mai aproape”, puterea ar lua prin surprindere majoritatea partidelor, care practic nu ar avea timp să se pregătească de scrutin, mai ales că în premieră acesta se va desfăşura în baza sistemului mixt, iar identificarea şi promovarea candidaţilor în circumscripţiile uninominale nu e un lucru uşor”, se spune în materialul citat.

Notă: Ce alte indicii sunt în acest sens vedeţi în varianta integrală a analizei politice care poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea  

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...