[ X ]
Editorial2 Septembrie 2018 07:00

Precedentul ce s-a creat în Moldova şi care ar putea băga la puşcărie mulţi politicieni

În aceste zile, în Moldova s-a întâmplat un eveniment de maximă importanţă, dar care, chiar dacă e vară şi nu prea sunt ştiri, a cam fost trecut cu vederea de presă şi de opinia publică, în general. Mă refer la decizia definitivă în primul dosar de tentativă de corupere a deputaţilor. 

Din start, voi preciza: fac abstracţie de numele persoanelor ce figurează în acest dosar, după cum fac abstracţie şi de opiniile ce răsună privind vinovăţia sau nevinovăţia lor – timpul le va pune pe toate la locurile lor. Inclusiv din acest punct de vedere. Ceea ce mă interesează pe mine nu e esenţa dosarului sau numele celor ce figurează în el, ci faptul că s-a creat un precedent.

Prostituţia politică înfloreşte în Republica Moldova şi acest lucru îl ştiu chiar şi copiii de la grădiniţă. Potrivit unor informaţii, în acte de corupţie politică au figurat şi mai figurează încă sute, dacă nu chiar mii de persoane – de la consilieri, aleşi locali, activişti şi până la deputaţi, demnitari de stat, miniştri etc. Sumele despre care se vorbeşte că figurează în actele de corupţie politică sunt ameţitoare, numai că, cel puţin la această etapă, nimeni nu poate prezenta careva dovezi. Dar, ceea ce lipsea poate nu mai puţin decât dovezile era un precedent judiciar. Un astfel de precedent e o garanţie că într-o bună zi toţi acei implicaţi în acte de corupere politică vor fi traşi la răspundere, pentru că sistemul nostru juridic e unul bazat pe precedent.

Nu mai puţin important în acest context este şi alt precedent juridic înregistrat în ultimii ani – autodenunţul, care te absolvă de orice responsabilitate juridică. Mai ales că tot mai multă lume din Moldova apelează la practica autodenunţului în scop de autoapărare.

Închipuiţi-vă acum că situaţia politică din Republica Moldova se va schimba. Iar într-o bună zi ea numaidecât se va schimba. Toţi acei care au figurat în aceşti ani în dosare de corupere politică se vor grăbi să depună autodenunţuri, evident demonstrând că au fost „constrânşi”, „impuşi” etc. O vor face măcar din simplul motiv ca despre faptele lor regretabile să nu se afle din alte surse, pentru că în acest caz nu vor putea evita problemele cu legea. Dar, toate aceste eventuale autodenunţuri, ce pot fi anticipate deja la această etapă, până mai ieri nu însemnau mare lucru, deoarece nimeni nu ar fi putut spune care ar fi fost continuitatea şi finalitatea lor juridică. Acum, când avem un precedent de condamnare definitivă, lucrurile stau cu totul altfel. De aceea spun că actuala putere pentru multe poate fi criticată, dar pentru crearea acestui precedent, cu siguranţă, trebuie lăudată. E ceva benefic pentru sănătatea viitoarei clase politice din RM, dar şi pentru viitorul democraţiei în ţara noastră.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 26.08.2018.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...