[ X ]
Important30 August 2018 14:00

(INTERVIU) Sergiu Sârbu: Oferta noastră pentru cetățeni va fi una valoroasă

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Sergiu Sîrbu a vorbit despre sesiunea parlamentară care s-a încheiat, cum califică eficiența actualului Parlament și prin ce crede că va rămâne în istorie, protestul de la finele lunii august, dacă va candida pentru un nou mandat de deputat, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Sîrbu, cum calificați sesiunea care s-a încheiat?

S.S.: Penultima sesiune a acestei legislaturi a Parlamentului a fost una plină și productivă, cu sute de acte legislative adoptate, acte cu impact direct pentru economia țării, pentru bunăstarea cetățenilor și cu viziune clară pentru viitor.

T.: Câte dintre inițiativele planificate de PDM ați reușit să le promovați și câte din ele au rămas în afara activității legislative?

S.S.: Majoritatea inițiativelor PDM au fost promovate. Probabil la nivel de 90 la sută. Cât privește restul, sperăm să le adoptăm în următoarea sesiune. Acest procent ridicat arată o bună disciplină în fracțiune și o conlucrare inter-instituțională eficientă. Înainte de promovarea unei inițiative, aceasta se discută în departamentele de partid, unde se examinează impactul economic, social și financiar al proiectului, iar, dacă este necesar, primește avizul politic și doar după aceasta este promovată oficial. Spre deosebire de partidele din opoziție, noi nu ne putem permite să venim cu proiecte populiste, fără acoperire financiară. De aceea examinăm foarte minuțios orice propunere care într-un final trebuie să devină lege și să ajute la consolidarea cadrului normativ al țării pentru beneficiul oamenilor.

T.: Putem spune că sesiunea aceasta, de facto, a fost ultima pentru actuala legislatură sau credeți că și în toamnă se vor mai înregistra rezultate în procesul legislativ? Dacă mizați pe rezultate, ce priorități credeți că ar trebui să aibă Parlamentul actual până la finele legislaturii?

S.S.: Unii probabil deja sunt cu gândul la electorală și nu prea mai au chef de activitate parlamentară, dar pentru majoritatea parlamentară cu siguranță nu e așa. Nu a fost ultima sesiune, mai avem în față o sesiune de toamnă, mai scurtă, dar nu mai puțin importantă. La toamnă vor fi probabil mai multe dezbateri politice aprinse cu iz electoral, mai multe inițiative populiste, dar noi vom face abstracție de acest zgomot și ne vom concentra pe proiecte extrem de importante. Aici vorbim despre adoptarea bugetului de stat pentru anul 2019, politica bugetar-fiscală, promovarea proiectelor ce țin de domeniul mass-media, în special facilități fiscale pentru acest domeniu, perfecționarea legislației privind organizațiile necomerciale etc. Și nu trebuie uitat un proiect important care așteaptă să fie dezbătut în plen – introducerea în Constituție a vectorului european de dezvoltare a țării. Sperăm să găsim voturile necesare pentru a putea pune în dezbatere și a vota acest proiect foarte important pentru viitorul Republicii Moldova.

T.: În genere, cum calificați eficiența actualului Parlament și prin ce credeți că va rămâne în istorie? Dar cum ați cataloga activitatea PDM în această legislatură, pe o scară de la 1 la 10?

S.S.: Calific activitatea PDM drept una bună, probabil la nivel de 8,5, fiindcă întotdeauna este loc de mai bine. Eficiența Parlamentului este la nivel de 90%. Amintesc că, în pofida disputelor politice interne și externe, în pofida unor neînțelegeri și amânări, Parlamentul practic a votat toate angajamentele asumate în cadrul Acordul de finanțare din partea UE – atât pentru tranșa I, cât și pentru tranșa II. Aceasta înseamnă îndeplinirea a circa 70% din angajamente, iar ce a mai rămas de votat și implementat cu referire la tranșa III sperăm să realizăm cu succes până în luna decembrie. Majoritatea și guvernarea consideră că aceste angajamente sunt necesare nu doar pentru a primi asistența macrofinanciară, dar în primul rând pentru a moderniza țara.

Prin ce va rămâne în istorie actualul Parlament este prematur de prezis, dar e cert că a adoptat reforme curajoase. Voi numi doar câteva din ele: Reforma sistemului de pensionare (care a dus la majorarea pensiilor și neadmiterea picării sistemului de asigurare socială); Reforma administrației publice centrale, inclusiv reforma controalelor de stat; Reforma sistemului electoral (care va responsabiliza întreagă clasă politică și va apropia deputații de alegători); reforma în domeniul mass-media și lupta împotriva propagandei străine (care duce la dezvoltarea pieței media autohtone fără implicarea factorilor străini); programele sociale și de infrastructură precum Prima Casă, Tichetele de masă, Arena Chișinău, Drumuri bunuri pentru Moldova etc. Suntem optimiști de asemenea că vom avea impact pozitiv și beneficii pentru cetățeni și mediul de afaceri și după recent votatele măsuri de relaxare fiscală și acordare de facilități economice.

T.: În ce măsură va fi afectată activitatea Parlamentului de apropierea alegerilor parlamentare?

S.S.: Eficiența Parlamentului înainte de alegeri a fost în genere mai scăzută. Mulți deja se gândesc la campania electorală, iar la lucrările Parlamentului pe mulți deputați îi vom vedea exclusiv la ședințele plenare pentru a mai oferi vreo „perlă” cu iz electoral, bună de dat la televizor și cam atât. PDM și majoritatea parlamentară vor continua însă să lucreze în mod serios în Parlament. Vom ști să separăm activitatea politică extraparlamentară de munca pe care avem datoria să o desfășurăm în comisii și în plenul Parlamentului. Suntem obligați să ne concentrăm pe acele inițiative importante deja menționate pentru a nu lăsa restanțe și a da impuls continuu dezvoltării Moldovei, indiferent de rezultatele viitoarelor alegeri.

T.: Alegerile parlamentare au fost stabilite pe 24 februarie 2018, unele voci afirmă că ar fi putut avea loc mai devreme, chiar în decembrie curent, însă guvernarea intenționat tergiversează asta pentru a păstra puterea. Cum comentați aceste afirmații?

S.S.: Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii, iar data aleasă se încadrează fără probleme în termenul legal.

Nu există nicio tergiversare și totul are loc în câmp legal. Începând cu 1 decembrie curent, Parlamentul va avea competențe restrânse și de aceea nu putem vorbi de păstrarea puterii. În această perioadă nu se mai pot adopta legi organice sau constituționale. Opoziția a ajuns din păcate într-un moment în care critică orice decizie a guvernării. Ba chiar mai rău – ne critică inclusiv pentru ceea ce-și închipuie ei c-am putea face. E deja ridicol. Nu merită deci să dăm importanță unor asemenea speculații.

Pe de altă parte, viitorul Parlament va fi ales în baza noului sistem electoral, cel mixt. Luând act și de recomandările internaționale, suntem obligați să asigurăm toate condițiile tehnice și organizaționale – atât pentru organele electorale, cât și pentru actorii electorali – să se pregătească din timp pentru alegeri în baza noului sistem. Mai ales că legislația impune și o perioadă prealabilă de înregistrare pentru alegătorii care domiciliază peste hotare sau în stânga Nistrului. Ne dorim să fie asigurat dreptul la vot fiecărui cetățean, ca să nu fim acuzați ulterior că nu s-a reușit ceva. Probabil cei care critică își doresc mult un astfel de scenariu, doar că nu le va reuși. Suntem siguri că pregătirea și organizarea alegerilor vor fi la cel mai înalt nivel și cu respectarea tuturor standardelor internaționale.

T.: Pe cât de pregătit este PDM de alegerile parlamentare? Când veți anunța candidații pentru circumscripțiile uninominale sau cel puțin când veți începe identificarea lor, dacă nu i-ați identificat deja?

S.S.: PDM întotdeauna este pregătit de alegeri. Avem cea mai puternică și organizată echipă – și la nivel central, și la nivel raional.

Procesul de identificare a candidaților este în plină desfășurare, în sensul că s-a cerut organizațiilor noastre raionale să identifice potențiali candidați. Și au venit deja multe propuneri din raioane – oameni buni, cunoscuți în comunitățile lor, oameni cu prestigiu local și cu realizări concrete pentru cetățeni.

Ulterior, aceste persoane vor fi evaluate în forurile de conducere ale partidului pentru a-i alege cu adevărat pe cei mai buni dintre cei buni. Cei care vor evalua candidații se vor uita la rezultatele lor de până acum, dar și la capacitatea lor de muncă, la capacitatea de a convinge cetățenii, la potențialul de a câștiga alegerile în sistemul uninominal.

Deci pregătirile PDM pentru alegeri sunt în grafic și sunt convins că oferta noastră pentru cetățeni – atât în circumscripțiile uninominale, cât și pe lista de partid – va fi una valoroasă.

T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

S.S.: Personal nu am decis. Mai este ceva timp. Deciziile vor fi luate în comun, în echipă, conform procedurilor statutare. Niciodată nu m-am ținut de funcții și nici nu am cerut funcții, dar voi fi bucuros să-mi continui activitatea acolo unde capacitățile profesionale și experiența mea vor fi utile pentru cetățeni și pentru echipa democrată.

T.: Cu ce credeți că se vor solda următoarele alegeri parlamentare și ce șanse sunt ca forțele pro-europene să conducă RM?

S.S.: Republica Moldova este sortită vectorului european de dezvoltare strategică. Pentru asta am muncit cu toții ani la rând, iar țara a avansat puternic pe acest drum. Cred deci că o majoritate a cetățenilor va vota la alegerile parlamentare pentru vectorul european. Totul este ca forțele politice și candidații votați de cetățeni să înțeleagă așa cum trebuie mesajul oamenilor și să ia deciziile post-electorale pe baza intereselor țării și ale cursului european, nelăsând emoțiile personale și interesele înguste să afecteze opțiunea strategică a Moldovei.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 19.08.2018.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...