[ X ]
Important30 August 2018 11:00

(INTERVIU) Ana Guțu: În perspectiva alegerilor parlamentare unioniștii trebuie să se constituie într-un singur pol

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, prim-vicepreşedintele Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guţu, a vorbit despre semnificația politică a datei alegerilor parlamentare, cât de pregătit este PUN pentru alegeri, cum se va implica Traian Băsescu în viitorul scrutin, dacă va participa PUN la proteste, dar și deespre alte aspecte importante.

T.: 24 februarie – data alegerilor parlamentare. Cum credeți, ce semnificație politică ar putea avea fixarea acesteia anume în această zi?

A.G.: Oricare ar fi data alegerilor parlamentare viitoare acestea sunt lovite de incorectitudine prin exploatarea justiției subordonate politic pentru a scăpa de candidații incomozi (vezi cazul Năstase la Chișinău), și de corupție – deoarece în circumscripții vor câștiga din primul tur candidații care vor corupe „mai talentat” alegătorii. Mai mult, un simplu calcul matematic ne arată: câștigătorii scrutinului în circumscripții vor avea nevoie de doar circa 3000 voturi pentru a se alege cu mandat de parlamentar, față de circa 16 000 pentru cei de pe listele de partid. Deci, va fi pusă în joc legitimitatea acestor deputați.

T.: Cât estimați că va obține PUN la următoarele alegeri parlamentare? Cât de pregătit este partidul de alegeri?

A.G.: În perspectiva alegerilor parlamentare unioniștii trebuie să se constituie într-un singur pol în frunte cu Traian Băsescu. Din păcate sistemul mixt de vot nu favorizează partidele unioniste, deoarece circumscripțiile nu acoperă de o manieră compactă spectrul politic unionist. Există riscul iminent ca în viitorul Parlament să acceadă foarte puțini deputați unioniști. E foarte greu să dăm pronosticuri în acest sens, mai cu seamă ar fi bine să ne concentrăm pe coagularea unui pol unionist puternic.

T.: Având experiența alegerilor locale din Chișinău, cum credeți ar fi nevoie de o implicare a factorului extern în desfășurarea alegerilor parlamentare?

A.G.: Prin definiție alegerile parlamentare într-un stat suveran și independent nu pot fi influențate sau determinate de un factor extern. Nici UE, nici SUA nu vor interveni, deoarece nu este corect și nici legal. În același timp, alegerile cu siguranță vor fi monitorizate îndeaproape de organismele internaționale, care vor da o apreciere obiectivă viitorului scrutin.

T.: Admiteți repetarea situației legate de alegerile municipale și la cele parlamentare? De ce?

A.G.: După cum am menționat mai sus, precedentul invalidării prin instanța de judecată a scrutinului local anticipat din Chișinău este unul foarte periculos și poate fi tirajat la parlamentarele din februarie 2019. De ce? Răspunsul este foarte simplu – actuala putere, deținută plenar de PD, va utiliza orice instrumentariu pe care îl are la îndemână pentru a-și perpetua dominația în următorii 4 ani. Resursa administrativă, financiară va fi exploatată intens, nu va fi ratată nici o ocazie, chiar dacă aceasta se va afla la limita legalității, pentru a promova oameni loiali PD-ului.

T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri?

A.G.: Dacă ar fi să am o abordare teoretică vizavi de alegeri – aș prefera să le boicotez, deoarece rezultatul scrutinului este previzibil. Vom avea un parlament „deocheat”, foarte multicolor, non-doctrinar, unde banul va decide alianțele și mariajele de conveniență.

T.: Cum se va implica Traian Băsescu în aceste alegeri?

A.G.: Traian Băsescu este președintele de onoare al PUN, proiectul său politic din Republica Moldova. Desigur, faptul că Dodon i-a luat cetățenia RM prin decret ilegal, iar justiția servită nu a decis contrariul, îl lipsește de posibilitatea de a candida la parlamentare. Dar aceasta nu înseamnă că Traian Băsescu va abandona proiectul de reunificare a Țării – el va fi activ în promovarea Unirii și va avea un discurs politic bine țintit pentru a sensibiliza alegătorii.

T.: Opoziția a anunțat un protest de amploare la sfârșitul lui august. PUN se va alătura manifestației? La general, protestele sunt o soluție în Republica Moldova?

A.G.: Pregătirile pentru parlamentare deja au început. Partidele zis de opoziție PAS și DA vor utiliza valul protestatar pentru a se lansa în campanie. PUN s-a alăturat protestelor din iunie și a condamnat invalidarea alegerilor locale din Chișinău – un derapaj fără precedent de la democrația electorală. Totodată, PUN se axează pe un mesaj unionist puternic și dorește ca Unirea Republicii Moldova cu România să nu fie alungată din PMAN, acolo unde în 1989 a început mișcarea de emancipare națională românească. Voi menționa că doar Unirea Republicii Moldova cu România va aduce adevărata resetare instituțională a sistemului politic, economic, social din RM și va destrăma oligarhatul local. Unirea RM cu România este cea mai viabilă soluție pentru integrarea noastră în UE și NATO.

T.: Cum vedeți Dvs. relația dintre guvernare și opoziția din Republica Moldova?

A.G.: După mine relația dintre guvernare și opoziție din Republica Moldova nu se deosebește cu nimic de relațiile similare din alte state. Puterea dorește să se mențină, opoziția dorește să preia puterea. Dincolo de această luptă, mai mult sau mai puțin democratică, aici în RM oamenii politici ar trebui să-și asume responsabilități în fața cetățenilor. Iar noi, unioniștii, considerăm că cetățenii nu merită să fie mințiți. Cetățenii trebuie să afle de la politicienii responsabili că

Unirea RM cu România este unica șansă de a accede în spațiul valoric românesc, aliaseuropean – cu toate beneficiile ce țin de calitatea vieții cotidiene. În România reîntregită legea europeană va fi în capul mesei, justiția își va face datoria fără comenzi executate prin telefon de la statul major al unui singur partid. De una singură Republica Moldova niciodată nu va depăși statutul de outsider în toate clasamentele internaționale, deoarece resursa umană se epuizează vertiginos, criza sistemică a cuprins toate sferele fără nicio excepție, RM fiind asemuită, metaforic vorbind, cu un bolnav în stare de comă, care este întreținut artificial în viață cu aparate medicale, în cazul dat – remitențele și împrumuturile externe.

T.: Ce priorități are PUN pe agendă pentru perioada următoare?

A.G.: PUN a lansat procesul de selectare a candidaților pentru parlamentare pe circumscripții, fiecare candidat va fi propus de organizațiile teritoriale. Totodată PUN este deschis pentru discuții constructive în vederea consolidării polului unionist.

Mihaela Conovali

Notă: Republicat din data de 11.08.2018.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...