[ X ]
Editorial29 August 2018 07:00

Un nou actor politic în Moldova

Puţini observă, dar politica din Moldova trece printr-o metamorfoză destul de interesantă – în locul politicienilor, în prim plan sunt scoşi oamenii simpli şi nu numai ei. E un nou procedeu de luptă politică, care merită toată atenţia, deoarece, putem presupune, că acest fenomen va creşte în amploare odată cu apropierea alegerilor parlamentare.

Fenomenul a început să fie mai vizibil după decizia europenilor de a sista finanţarea pentru Republica Moldova. Atunci, în prim plan au ieşit nu oficialii (deşi şi ei au venit cu unele reacţii), ci…. „poporul” (în persoana a peste 700 de primari din cei circa 900 câţi sunt în Moldova), dar şi a 28 de preşedinţi de raioane. Sugerând că, fiind aleşi locali, ei reprezintă poporul, aceşti oameni s-au pronunţat împotriva deciziei UE de a sista finanţarea pentru RM, neuitând să critice şi opoziţia pro-europeană, care, în opinia lor, se face vinovată într-o măsură oarecare de decizia europenilor. Deci, încetişor, guvernarea a trecut pe planul secund, iar pe prima poziţia a rămas „poporul” (aleşii locali), căruia i-a fost „cedat” dreptul de a-i critica pe europeni şi pe cei din opoziţia pro-europeană.

Apoi, fenomenul s-a manifestat şi pe altă filieră decât cea a aleşilor locali – să-i spunem convenţional „filiera cetăţenească”. Drept răspuns la acţiunile de protest ale opoziţiei pro-europene, au început să fie organizate aşa-numite anti-proteste. Iar mesajul care a fost transmis opiniei publice din ţară şi de peste hotare a fost (şi este) că nu guvernarea e deranjată de protestele opoziţiei, ci… „poporul”.

Mai noi, acest fenomen a trecut la o nouă fază – să o numim convenţional „mediatică”. Astfel, la o bună parte din televiziunile din Moldova, în fiecare zi apar oameni care se declară mulţumiţi de drumurile bune ce se construiesc, de spitalele ce se renovează, de medicii care sunt desantaţi în teritoriu şi acordă ajutor oamenilor etc. Nu e vorbă, oamenilor poate într-adevăr să le placă aceste schimbări, chiar dacă unele voci spun că ele sunt „de faţadă”, iar calitatea adevărată a acestora se va vedea după alegeri. Dar, de regulă, chiar dacă oamenilor le place ceva, ei nu se „rup” pe la televiziuni să povestească despre euforia ce i-a cuprins. Nu e în firea moldoveanului acest mod de a fi. Dumnezeu cu ea, cu această euforie, şi cu „dorinţa” unora de a povesti lumii întregi cât de fericiţi sunt. Altceva contează în situaţia la care ne referim – dacă până acum guvernarea se lăuda cu aceste pretinse reuşite ale sale, acum ea tace, iar în prim plan a fost scos… „poporul”.

Am invocat doar trei exemple relevante în context, dar, desigur, şirul acestora poate fi continuat. Deşi şi aşa e clar că avem de a face cu un fenomen unic, dacă nu la nivel mondial, cel puţin în această regiune a Europei din care facem parte şi noi.

Nu exclud că rolul acestui nou actor politic din Moldova (să-l numim convenţional „poporul”), căruia guvernarea se pare i-a delegat o parte din agenda sa politică, va creşte în lunile următoare. Cred că în toamnă vom asista la o mulţime de situaţii când „poporul” va trece de la furie la extaz – furie în raport cu cei care vor formula puncte de vedere şi ocupa poziţii ce nu vor conveni guvernării, şi extaz de pe urma „succeselor răsunătoare în procesul de modernizare a ţării”. Iar dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu vor fi cele pe care mizează puterea, nu exclud că „poporul” va cere revizuirea lor. Căci cine poate şti mai bine decât „poporul” ce e bine pentru ţară.

Nu credeţi că a venit timpul să ne clarificăm ce înseamnă cu adevărat cuvântul „popor”? Nu de alta, dar tare mă tem că acum asistăm la un atac raider asupra acestui cuvânt şi degrabă el va avea cu totul alt sens.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 12.08.2018.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...