[ X ]
Exclusiv28 August 2018 06:00

În ce condiţii ar fi posibilă organizarea alegerilor parlamentare concomitent cu cele locale 

Într-o analiză politică, Dumitru Spătaru se referă la toate scenariile posibile legate de alegerile locale generale viitoare, inclusiv la posibilitatea ca acestea să se desfăşoare concomitent cu cele parlamentare.

„Alegerile locale generale ar putea avea loc odată cu alegerile parlamentare, pe data de 24 februarie 2019, dar aici există o coliziune juridică, or mandatul majorităţii aleşilor locali expiră în vara anului 2019 şi el nu poate fi restrâns sau întrerupt înainte de timp. Cu atât mai mult că există şi o decizie a Curţii Constituţionale la această temă, emisă încă în 2002. De aceea, dacă se va merge, totuşi, pe această variantă, va fi nevoie nu doar de modificarea legislaţiei, ci şi de o nouă interpretare a Curţii Constituţionale. Însă, nici în acest caz nu e sigur că decizia respectivă nu se va solda cu noi tensionări de situaţie”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „presiunea nu va fi mai mică nici măcar în cazul în care se va decide că noii conducători locali vor fi aleşi pe 24 februarie, iar exercitarea mandatelor lor va începe după expirarea mandatelor actualilor aleşi locali”.

„Ca să nu mai vorbim de încurcătura care se va forma – situaţia cu alegerile desfăşurate în premieră în baza sistemului mixt şi aşa e destul de complicată, dar dacă adăugăm şi alegerile locale generale, deruta va fi şi mai mare”, se mai spune în materialul citat.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...