[ X ]
Important12 August 2018 10:00

TOP-10 cei mai activi actori politici în luna iulie

TRIBUNA continuă seria de clasamente convenţionale care scot în evidenţă activismul actorilor politici din Moldova. De data aceasta vă propunem un clasament al celor mai activi actori politici în luna iulie.

1) Premierul Pavel Filip

Premierul Pavel Filip a avut, în luna iulie, 36 de evenimente şi acţiuni publice. Este pentru prima dată când Premierul depăşeşte media de un eveniment pe zi, activismul său crescând practic cu o treime comparativ cu alte luni.

2) Preşedintele Igor Dodon

Pe locul doi este Preşedintele Igor Dodon, care a avut 27 de evenimente şi acţiuni publice timp de o lună. Şeful statului a avut aproape acelaşi activism ca şi în lunile anterioare (când s-a plasat pe prima poziţie), însă acum e pe locul doi în mare parte pentru că Premierul a avut o agendă mai încărcată în lumina ultimelor evenimente ce au ţinut de politica internă şi externă.

3) Platforma DA

Platforma Demnitate şi Adevăr a avut, în luna iulie, 22 de acţiuni publice. În mare parte e vorba de proteste organizate ca urmare a invalidării rezultatelor alegerilor primarului capitalei, dar şi împotriva guvernării în general.

4) Partidul Liberal Democrat din Moldova

Surprinzător, dar pe locul patru în această lună s-a ridicat Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a avut 19 acţiuni publice. Multe dintre acestea au fost acţiuni comune, inclusiv proteste, organizate împreună cu PAS şi PDA. Aceasta şi explică în mare parte activismul PLDM în luna iulie.

5) Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

PSRM a fost destul de activ în această lună, iar poziţia relativ modestă se datorează faptului că agenda politică în perioada respectivă a ţinut mai mult de contrapunerea dintre guvernare şi opoziţia pro-europeană, ceea ce a trecut cumva în umbră activismul socialiştilor.

6) Partidul Acţiune şi Solidaritate

Cu mici excepţii, în luna iulie, activismul PAS a fost determinat de acţiunile comune organizate împreună cu PLDM şi PDA. În total, PAS a avut 14 evenimente şi acţiuni publice.

7) Partidul Democrat din Moldova

PDM a avut o medie de circa un eveniment la trei zile, însumând în total 9 acţiuni publice în luna iulie. PDM a manifestat practic acelaşi activism ca şi în lunile precedente. E un rezultat bun, dacă luăm în calcul faptul că acţiunile Premierului Pavel Filip şi ale Speakerului Andrian Candu (ambii vicepreşedinţi ai PDM), sunt contabilizate separat.

8 ) Partidul Şor

În luna iulie, Partidul Şor a avut cinci acţiuni publice, însă activismul acestei formaţiuni a fost scos în evidenţă şi de prezenţa masivă în mass-media, dar şi de unele acţiuni ale reprezentanţilor săi la nivel local (astfel de acţiuni nu sunt incluse în acest clasament, deoarece el se referă doar la acţiunile de nivel naţional).

9-10) Speakerul Andrian Candu şi Partidul Liberal

Ultimele două poziţii în clasament le împart Speakerul Andrian Candu şi Partidul Liberal. Ambii actori politici au contabilizat, timp de o lună, câtre patru evenimente şi acţiuni publice.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...