[ X ]
Comentarii8 August 2018 06:30

Noua misiune a Premierului Filip. Ultima speranţă a PDM-ului?

Prim-ministrul Pavel Filip s-a activizat cu mult în ultima lună, atât pe filiera internă, cât şi externă. O analiză sumară a site-ului Guvernului arată că activismul Premierului practic s-a dublat, comparativ cu lunile precedente. Întâmplător sau nu, dar acest activism a crescut pe fonul tensionării relaţiilor cu partenerii externi, dar şi pe fonul creşterii presiunii pe care opoziţia o exercită asupra puterii. Nu în ultimul rând trebuie de menţionat că activismul Premierului a crescut tocmai în perioada când s-a discutat şi s-a fixat data următoarelor alegeri parlamentare – 24 februarie 2019, iar aceasta sugerează anumite concluzii. Dar înainte de a purcede la concluzii, să facem o scurtă trecere în revistă a acţiunilor Premierului din ultima lună, pornind de la comunicatele de presă oficiale difuzate de Executiv.   

– Pe data de 2 iulie, Prim-ministrul Pavel Filip a avut, la Strasbourg, o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

– Pe 3 iulie, Prim-ministrul, împreună cu Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-au întâlnit, la Strasbourgcu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere.

– Pe 5 iulie, Premierul a prezidat o şedinţă a Guvernului la Criuleni. De asemenea, Premierul a avut întâlniri cu tineretul şi cu oamenii de afaceri din raion.

– Tot pe 5 iulie, Pavel Filip a avut o întrevedere cu  Directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy.

– Pe 6 iulie, Premierul a participat la o acţiune de comemorare a celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949.

– Pe 9 iulie, Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorii R. Moldova acreditați peste hotarele țării.

– Pe 10 iulie, Prim-ministrul a convocat o ședință de lucru cu autoritățile responsabile pentru a examina subiecte ce țineau de managementul integrat al frontierei în partea ce viza extinderea punctelor comune la frontiera de est a Republicii Moldova, precum și unele aspecte referitoare la importul efectuat de agenții economici din regiunea transnistreană.

– Pe 11 iulie, Pavel Filip și Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova, au prezidat cea de-a treia ședință a Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat Organizația Națiunilor Unite (ONU) – Republica Moldova.

– Tot pe 11 iulie, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, prezidată de premierul Pavel Filip, a fost examinat stadiul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

– Pe 12 iulie,  la Chişinău a avut loc semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. După ceremonia de semnare, Prim-ministrul Pavel Filip a făcut publice mai multe detalii despre investițiile băncii.

– Tot pe 12 iulie, Prim-ministrul Pavel Filip a participat la inaugurarea unui complex locativ cu apartamente sociale, dat în folosință în oraşul Nisporeni.

– Pe 13 iulie, Premierul a prezidat o ședință comună dintre echipa guvernamentală și reprezentații APL din raionul Leova. De asemenea, Premierul a avut întrevederi cu diferite grupuri de cetăţeni din acest raion.

– Pe 16 iulie, Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

– Pe 16 iulie, în cadrul ședinței Consiliului naţional pentru reforma administrației publice, prezidate de Premierul Pavel Filip, au fost examinate acțiunile întreprinse pentru restructurarea administraţiei publice centrale și obiectivele pentru perioada următoare.

– Tot pe 16 iulie, într-o ședință la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, au fost discutate problemele ce țineau de îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor în grădinițe și școli.

– Pe 17 iulie, Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, care își încheia mandatul în RM.

– Tot pe 17 iulie, Prim-ministrul a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Julia Monar.

– Şi tot pe 17 iulie, la întrevederea dintre Prim-ministrul Pavel Filip și delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român, aflată în vizită la Chișinău. au fost analizate posibilitățile de valorificare a potențialului economic al companiilor din Republica Moldova și celor din România.

– Pe 18 iulie, Prim-ministrul a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, aflat în vizită oficială în RM.

– Pe 19 iulie, Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat-o angajaților Agenției de Investiții pe directoarea instituției, Rodica Verbeniuc.

– Tot pe 19 iulie, într-o ședință de lucru la Guvern, prezidată de Premierul Pavel Filip, a fost analizată derularea proiectelor de reabilitare a drumurilor în Republica Moldova, inițiate atât din surse interne, cât și externe.

– De asemenea, per 19 iulie, în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern, prezidate de Premierul Pavel Filip, s-a discutat procesul de elaborare a Regulamentului privind operarea aparatelor de zbor fără pilot.

– Şi tot pe 19 iulie, Premierul și directorii entităților subordonate Guvernului au discutat despre acțiunile pentru eficientizarea activității autorităților administrative centrale reorganizate.

– Pe 20 iulie, Prim-ministrul a vizitat Școala de vară IT și Cultură Coreeană.

– Pe 20 iulie, Premierul a prezidat o şedinţă  comună a membrilor Cabinetului de miniștri și reprezentanților autorităților publice locale din raionul Taraclia.

– Pe 23 iulie, Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor chineze „China Railway 14th Bureau Group” și „International Engineering Branch”, interesate să investească în Republica Moldova.

– Pe 24 iulie, Premierul a anunţat despre decizia coaliţiei de guvernare de a da startul unor reforme fiscale „pentru creşterea calităţii vieţii oamenilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri”.

– Tot pe 24 iulie, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, prezidate de Premierul Pavel Filip, s-au discutat soluțiile pentru facilitarea în continuare a procedurilor de documentare a străinilor, inclusiv de intrare și ședere a investitorilor în țara noastră.

– De asemenea, pe 24 iulie, Pavel Filip a participat la  Forumul Economic pentru Dialog și Dezvoltare, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova.

– Pe 25 iulie, Ambasadorul Lituaniei la Chişinău, Rimantas Latakas a fost în vizită la Guvern unde a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Pavel Filip, în contextul încheierii mandatului său.

– Pe 26 iulie, Prim-ministrul a efectuat o vizită inopinată la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pentru a verifica modul în care cetățenii traversau frontiera în plin sezon estival, când fluxul de călători crește. În aceeaşi zi, Premierul a participat la inaugurarea unui nou post de salvatori și pompieri în localitatea Leușeni.

– Şi tot pe 26 iulie, Prim-ministrul le-a cerut autorităților din domeniul exportului, în cadrul unei ședințe de lucru, să identifice soluții pentru diversificarea destinațiilor de export pentru produsele moldovenești.

– Pe 27 iulie, Prim-ministrul și un grup de experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care oferă suport în procesul de modernizare a serviciilor publice în Republica Moldova, au discutat despre desfășurarea pregătirilor pentru lansarea reformei administrației publice locale (APL).

– Pe 30 iulie, într-o ședință de lucru la Guvern, prezidată de Premierul Pavel Filip, s-a discutat Planul de acțiuni pentru îndeplinirea condiţiilor necesare pentru ca RM să obţină dreptul de a exporta carne și ouă de pasăre în Uniunea Europeană

– Pe 31 iulie, Prim-ministrul a criticat conducerea Căii Ferate din Moldova pentru managementul ineficient al întreprinderii, în cadrul unei ședințe convocate la Guvern cu responsabilii de sector.

– Tot pe 31 iulie, Prim-ministrul a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane S2 Global, specializată în furnizarea de tehnologii pentru inspecția vehiculelor și a bagajelor în vamă, care au şi-a declarat intenţia de ași extinde activitatea în Republica Moldova.

– Pe 1 august, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Premierul Pavel Filip a cerut demisia șefilor Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal de la punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni, în urma unei vizitei efectuate la faţa locului cu câteva zile mai devreme.

– Pe 2 august, Prim-ministrul a prezentat principalele realizări ale guvernării de la începutul anului, dar și prioritățile pentru următoarea perioadă, la o întâlnire cu corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova.

– Tot pe 2 august, la inițiativa Premierului, a fost lansată Campania „Un doctor pentru tine” – o campanie în care zeci de medici urmează să meargă în localitățile RM ca să ofere controale medicale cetățenilor.

– Pe 3 august, Prim-ministrul Pavel Filip și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, au inaugurat, drumul de ocolire a orașului Ungheni, proiect finanțat de Uniunea Europeană.

– Tot pe 3 august, Premierul Pavel Filip a participat la ședința de lucru a Grupului de monitorizare 2 a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020.

– Şi tot pe 3 august, Premierul Pavel Filip i-a convocat în ședință pe președinții de raioane și pe responsabilii din educație ca să discute despre pregătirea instituțiilor de învățământ de noul an școlar.

Desigur, unele din activităţile enumerate mai sus au un caracter protocolar şi într-un fel sunt justificate. Despre altele se poate de spus că intră în competenţa premierului şi acesta era obligat să le realizeze. Totuşi, multe dintre aceste acţiuni au un pronunţat caracter populist şi e clar că premierul „forţează nota”. Or, nimeni nu l-a împiedicat să fie la fel de preocupat, activ şi implicat şi în lunile precedente, iar aceasta ne duce la gândul că activismul sporit al premierului din ultima perioadă nu e deloc întâmplător.

Concluzia ce se impune în baza celor menţionate este că asistăm la implementarea unei strategii de imagine bine gândite de către cei de la putere şi care are drept scop atât schimbarea accentelor în politica internă (pe fonul protestelor opoziţiei) şi în politica externă (pe fonul înrăutăţirii relaţiilor cu partenerii occidentali), cât şi pregătirea terenului pentru următoarele alegeri parlamentare. Nu este exclus că premierului Pavel Filip i s-a rezervat rolul de locomotivă electorală a PDM, iar prestaţia sa este ultima şansă a celor ce deţin puterea la moment. Dacă e aşa sau nu, va deveni clar în perioada imediat următoare. Dacă premierul va manifesta acelaşi activism şi va scoate în prim plan probleme la fel de sensibile ca şi cele menţionate mai sus, atunci tabloul va deveni cât se poate de clar.

sursa: www.coment.md

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...