[ X ]
Important5 August 2018 10:00

TOP-10 provocări care stau în faţa PDM

TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional ce include 10 provocări care stau în faţa Partidului Democrat din Moldova (aflat la guvernare) în noul sezon politic ce va începe în toamnă.

1). Protestele opoziţiei pro-europene

Nimeni nu ştie care va fi amploarea şi consecinţele protestelor anunţate de opoziţia pro-europeană pentru data de 26 august. Dacă ele vor fi de amploare, aceasta va da peste cap agenda guvernării pentru toamnă, determinând-o să depună maximum de eforturi pentru a ieşi cu faţa curată din situaţia creată.

2). Presiunea externă

E vorba în special de presiunea din partea partenerilor europeni. Aceştia deja au criticat în termeni duri invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei şi modificările legislative de ordin fiscal operate de guvernare pe ultima sută de metri a campaniei electorale, ca să nu mai vorbim de decizia de a sista finanţarea UE pentru RM. Dacă presiunea europenilor va creşte, aceasta ar putea avea un impact anume asupra puterii, dar şi asupra situaţiei din RM, în general.

3). Continuarea proiectelor sociale şi de infrastructură

Guvernarea a demarat importante proiecte de infrastructură (gen – drumuri noi), dar şi a anunţat majorări de pensii şi salarii pentru mai multe categorii. Astfel, puterea şi-a asumat o povară extrem de grea. Rămâne să vedem dacă va avea capacitatea de a duce aceste proiecte la bun sfârşit, lucru extrem de complicat în condiţiile sistării finanţării UE, dar şi a posibilităţilor bugetare relativ reduse.

4). Reformele sensibile

Potrivit unor informaţii ce se strecoară în presă uneori, chiar dacă se apropie alegerile, nu e exclus că vom mai asista la adoptarea unor reforme sensibile, cum ar fi, spre exemplu, cea administrativ-teritorială sau a administraţiei publice locale. Dacă guvernarea va merge pe această cale, se va forma o presiune suplimentară asupra sa şi efectele ei numaidecât vor fi resimţite.

5). Modificările electorale

Înainte de finalul sesiunii parlamentare, în Legislativ s-a format un grup de lucru ce va elabora noi modificări legislative de ordin electoral. Rămâne să vedem care va fi formula finală a acestor modificări, dar nu e exclus că ele vor conduce din nou la tensionsarea situaţiei politice.

6). Bunele relaţii cu SUA

Având relaţii extrem de tensionate cu europenii şi relaţii uşor încordate cu SUA, guvernarea e obligată să facă ceva pentru îmbunătăţirea lor, altfel consecinţele pot fi dintre cele mai grave. Dacă în cazul europenilor misiunea e aproape imposibilă, atunci în cazul americanilor, cel puţin, se poate de încercat.

7). Îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia

E o misiune extrem de dificilă după ce în ultimii ani relaţiile moldo-ruse au cunoscut o perioadă de continuă tensionare. Dar, dacă nu va încerca cel puţin să creeze iluzia că îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia e posibilă, guvernarea îşi asumă un enorm risc electoral, circa jumătate din alegătorii din RM fiind pro-Est.

8). Eventuale proteste ale stângii

Deocamdată, în RM protestează doar dreapta pro-europeană, dar unii analişti politici nu exclud şi eventuale proteste ale stângii. Dacă acestea vor avea loc atunci guvernarea se va pomeni într-o situaţie extrem de dificilă – ca între ciocan şi nicovală.

9). Asigurarea stabilităţii în perioada preelectorală

Înainte de alegeri, de regulă, are loc o activizare generală pe scena politică, iar aceasta atrage după sine inclusiv şi destabilizări de situaţie. Evitarea acestor destabilizări e o mare provocare căreia guvernarea va trebui să-i facă faţă.

10). Gestionarea corectă a nemulţumirilor interne

Înainte de alegeri, PDM va trebui să treacă printr-un proces destul de dificil – selectarea candidaţilor pe liste şi pentru circumscripţii. De obicei, în urma acestor procese, rămân mulţi nemulţumiţi, chiar dacă ei nu afişează acest lucru. Gestionarea nemulţumirilor interne va fi o mare provocare pentru PDM, căci în timp ele pot genera probleme destul de serioase.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...