[ X ]
Important5 August 2018 14:00

Omul Săptămânii - Veaceslav Untilă, Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova  

În această săptămână s-au împlinit doi ani de când Veaceslav Untilă a devenit Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova – un bun prilej pentru a face un bilanţ provizoriu al acestei perioade.  

În această perioadă de timp, Veaceslav Untilă a reuşit să demonstreze că la Curtea de Conturi este omul potrivit la locul potrivit. Numeroasele misiuni de audit din aceşti doi ani au dovedit că CCRM este un adevărat străjer al eficienţei şi corectitudinii cheltuirii banului public. Chiar dacă uneori verdictele CCRM au fost dure, nici una dintre instituţiile de stat vizate nu a contestat corectitudinea lor, din contra încercând ulterior să elimine lacunele depistate.

În ultimii doi ani, Veaceslav Untilă şi colegii săi au desfăşurat o amplă activitate care a vizat dezvoltarea relaţiilor de colaborare externă a Curţii de Conturi. De asemenea, un accent aparte s-a pus pe instruirea continuă a auditorilor CCRM, dar şi pe consolidarea capacităţilor instituţionale ale acesteia. Nu în ultimul rând, merită menţionat şi nivelul înalt de transparenţă în activitatea CCRM, care e o dovadă că instituţia s-a schimbat mult în ultimii doi ani.

Cu titlu de concluzie generală se poate de spus că CCRM, sub conducerea lui Veaceslav Untilă, își îndeplinește cu brio sarcinile ce stau în faţa sa, iar eficiența instituţiei creşte de la o zi la alta.

TRIBUNA precizează: Veaceslav Untilă s-a născut la 15 iunie 1956 în satul Codreanca, raionul Străşeni, într-o familie de învăţători. A absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Chişinău în 1978 şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova în 1997. A urmat doctorantura la Academia de Ştiinţe din Republica Moldova în perioada 1994-1998. Şi-a perfecţionat studiile la European Center George Marschall în 1999. A activat în cadrul MAI al Republicii Moldova între 1978 şi 1995. Între 1992 şi 1995 a fost seful Inspectoratului auto din cadrul MAI al Republicii Moldova. Din 1998 până în 2000 a deţinut funcţia de viceministru al MAI. În perioada 2001-2002 a fost Secretar Naţional al Comisiei Interguvernamentale TRACECA. A participat, în anul 1992, la acţiunile pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În 2001 se implică în viaţa politică, contribuind la înfăptuirea unui șir de fuziuni importante pe scena politică moldovenească. În 2005 a fost ales prim-vicepreşedinte al Partidului Alianţa „Moldova Noastră”. Din 2005 şi până în 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În ianuarie 2010 a fost ales Preşedinte al Partidului Mişcarea „Acţiunea Europeană”. În anul 2011 devine vicepreşedinte al Partidului  Liberal. În 2014 este din nou ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova și devine Preşedinte al  Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Din 29 iulie 2016 este Preşedinte al Curții de Conturi.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...