[ X ]
Exclusiv18 Iulie 2018 06:30

Petru Bogatu: Situaţia e total diferită de 2009 – pentru comparaţie e mai potrivit 2015  

Cunoscutul analist politic Petru Bogatu susţine că e greu de spus acum care va fi în continuare situaţia legată de proteste, dar susţine că, cel mai probabil, acestea vor continua. Despre aceasta el a declarat pentru TRIBUNA. 

Totodată, el a spus că „această pauză care a fost luată acum mi se pare ciudată”. „Cred că vor fi reluate protestele, rămâne de văzut când, dar cred că la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie mai curând”, a precizat analistul.

În opinia sa, „nu e posibil să se ajungă la proteste ca în anul 2009”. El a făcut această precizare la întrebare reporterului pe cât de posibilă este repetarea scenariului anului 2009.  „Situaţia este total diferită decât în anul 2009. Dacă ar fi să facem o comparaţie, mai potrivit ar fi anul 2015, pentru că este cu totul altă atmosferă, cu totul alte date ale problemei politice. În 2009 era un regim comunist, pro-rus care controla ţara de aproape un deceniu, dar acum datele problemei sunt puţin altfel, stau puţin altfel şi nu cred că este o comparaţie normală. Dincolo de toate, protestele din 2009 au degenerat în violenţă, se pare că în urma unei imixtiuni externe, ruse şi sigur că acest fapt a condus până la urmă la o schimbare a puterii. Cel puţin a fost evident acest fapt. Acum lucrurile stau altfel, dar o comparaţie care este mai potrivită este cea cu protestele din 2015, care au luat proporţii, deşi şi această comparaţie e valabilă până la un punt doar. Poate fi considerată pertinentă pentru că amploarea protestelor de acum 3 ani s-a datorat în mare parte şi unirii, fuziunii protestelor partidelor pro-europene cu grupările pro-ruse, cu Dodon, cu Renato Usatîi. Nu cred că acum este posibil aşa ceva”, a mai declarat Petru Bogatu.

Ştefan Volniţchi, stagiar

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...