[ X ]
Breaking news16 Iulie 2018 12:03

Președintele RM, la discuții cu vicepremierul Federației Ruse: Relațiile bilaterale sunt prioritare în agenda politicii externe

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut astăzi, o întrevedere cu vice-prim-ministrul Federației Ruse, Alexei Gordeev, fostul ministru al Agriculturii al FR. Despre aceasta el a scris pe o rețea de socializare.

După cum informează TRIBUNA, Igor Dodon a scris că, au discutat perspectivele cooperării comerciale și economice între RM și FR. „În particular, am menționat creșterea stabilă a livrărilor producției agricole din Moldova în ultimii doi ani”, a precizat el.

Totodată, Dodon s-a referit și la „dinamica pozitivă a creșterii exportului legumelor și fructelor din Moldova pe piața uriașă a Rusiei”.

„Am mai accentuat că anume datorită acordurilor anterioare cu Președintele Rusiei se observă dinamica pozitivă a creșterii exportului legumelor și fructelor din Moldova pe piața uriașă a Rusiei. De exemplu, livrarea merelor în 2015 a căzut brusc de 9 ori în comparație cu 2013, dar în 2017 a crescut de 11 ori în comparație cu 2015. Volumul exportului legumelor în 2016 s-a micșorat de 24 de ori în comparație cu 2013, dar în 2017 a crescut de 11,5 ori. Totodată, în 2014 s-a micșorat exportul vinului, iar peste un an a fost înregistrat o creștere cu 6,6%, în 2016 – cu 42,5%, în 2017 – cu 15,4%. Livrarea strugurilor din țara noastră în 2015 a căzut de 1,9 ori, dar în 2016 a crescut cu 65%, în timp ce în 2017 – deja aproape de două ori”, a declarat Dodon.

Șeful statului a vorbit despre sarcina de bază a părții moldovenești. „În acest context am subliniat că sarcina de bază a părții moldovenești este deblocarea completă a exportului mărfurilor agro-industriale moldovenești cu scopul restabilirii nivelului care fusese înaintea crizei. Totodată am reiterat că relațiile cu Federația Rusă sunt prioritare în agenda politicii externe a Președintelui Republicii Moldova, ceea ce este solicitat de majoritatea populației care are încredere în șeful statului”, a conchis Dodon.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...