[ X ]
Important15 Iulie 2018 10:00

TOP-10 greşeli pe care le poate comite dreapta pro-europeană

În ultima perioada, dreapta pro-europeană din Moldova este pe val: partidele care reprezintă acest segment al eşichierului politic, dar şi electoratul pro-european s-au activizat vizibil şi, dacă această stare de spirit se va păstra până în alegerile parlamentare, dreapta pro-europeană poate miza pe un rezultat bun. Totuşi, asupra sa planează o serie de pericole, mai bine zis există unele potenţiale greşeli pe care, dacă le va comite, va avea de pierdut. La aceste greşeli ne vom referi în clasamentul convenţional de mai jos.

1). Să piardă contactul cu realitatea

Este un risc cât se poate de real. Fiind pe val (după cum menţionasem mai sus), liderii dreptei pro-europene pot lesne pierde capacitatea de a evalua corect situaţia şi de a se poziţiona potrivit pentru a obţine maximum de dividende politice. Este foarte important ca acei ce consultă dreapta pro-europeană să-i monitorizeze atent şi, dacă va fi cazul, să-i întoarcă periodic cu picioarele pe pământ.

2). Să respingă categoric alte partide pro-europene

Deja se aud unele supărări din tabăra liberală (ex. declaraţiile lui Dorin Chirtoacă), dar şi din cea liberal-democrată (ex. declaraţiile lui Victor Roşca), care nu fac bine dreptei pro-europene în general. Nu este obligatoriu ca toate partidele pro-europene să meargă împreună în următoarele alegeri parlamentare, dar nu trebuie de admis ca relaţiile dintre ele să degradeze astfel încât să fie afectat rezultatul final.

3). Să se certe între ei

Unii experţi cred că certurile între acei ce reprezintă dreapta pro-europeană unită pot interveni în momentul în care vor demara discuţiile asupra candidaturilor concrete la funcţia de deputat. De aceea, acest exerciţiu va fi un adevărat test de maturitate politică pentru dreapta pro-europeană.

4). Să neglijeze societatea civilă

Societatea civilă are un enorm potenţial pe multiple planuri. Atragerea ei i-ar permite dreptei pro-europene să vină mult mai pregătită către următoarele alegeri parlamentare, iar neglijarea, din contra, va fi o greşeală fatală.

5). Să încerce să lupte concomitent pe câteva fronturi

Dreapta pro-europeană unită are capacitatea de a lupta eficient pe un singur front. La moment, cel mai mult o avantajează lupta contra guvernării. Dacă însă va încerca să lupte concomitent pe câteva fronturi (cu guvernarea, cu stânga socialistă, cu unioniştii, cu alte partide declarate pro-europene), ea va avea doar de pierdut.

6). Să ignore segmentul unionist

Opinia că dreapta pro-europeană unită ignoră segmentul unionist răsună tot mai des în ultimul timp. Dar segmentul unionist este şi el parte a electoratului pro-european şi, ignorându-l, dreapta pro-europeană practic se lipseşte singură pe sine de orice şansă reală de a prelua guvernarea.

7). Să mizeze excesiv pe partenerii externi

Partenerii externi au un rol important în stabilirea preferinţelor electorale în Moldova, dar, totuşi, pe ei nu trebuie de mizat excesiv. Pentru că nici un partener extern nu poate să-ţi asigure puterea, dacă nu reuşeşti să găseşti calea spre inima alegătorilor de sine stătător.

8). Să sfideze puţina presă liberă din RM

În Republica Moldova a rămas foarte puţină presă liberă, dar ea joacă un rol important în formarea opiniei publice. Totuşi, unii reprezentanţi ai dreptei pro-europene unite au o atitudine sfidătoare faţă de anumite instituţii media, ceea ce este o greşeală ce poate genera anumite consecinţe pe termen scurt şi mediu.

9). Să aibă o ofertă electorală slabă

Ar fi o mare greşeală dacă dreapta pro-europeană unită ar merge în alegeri mizând doar pe emoţiile electoratului şi pe valul favorabil ce s-a format în ultimul timp. Mulţi alegători de dreapta sunt foarte atenţi şi la ofertele electorale, de aceea o ofertă electorală slabă a dreptei pro-europene unite le-ar putea influenţa opţiunea de vot.

10). Să exagereze cu principiile impuse celor ce vor să i se alăture

Uneori, principiile vehiculate de reprezentanţii dreptei pro-europene sunt exagerate şi nu iau în calcul realităţile din Moldova (în special cele vehiculate de reprezentanţii PAS). Insistarea pe aceste principii doar va respinge o mulţime de oameni care sincer şi-ar dori să ajute dreapta pro-europeană să preia puterea.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...