[ X ]
Exclusiv11 Iulie 2018 14:00

Valeriu Ghilețchi despre care la moment e relația Moldovei cu Consiliul Europei

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi a fost întrebat: Care la moment e relația cu Consiliul Europei? Vă întreb pentru că sunteți de ani buni de zile și membru al APCE?

„Consiliul Europei reflectă temperatura care la moment predomină și în cancelariile Uniunii Europene, un sprijin temperat și condiționat, în mod special din cauze ultimelor evoluții din Chișinău. La ultima ședință a Comisiei de Monitorizare, co-raportorii pentru Moldova au prezentat o notă critică față de invalidarea alegerilor locale, subliniind faptul că decizia instanțelor de judecată este una dubioasă”, a declarat el.

„Fiind, în cadrul sesiunii APCE, la ședința grupului PPE, am avut ocazia să ne vedem cu Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene. Am profitat de această ocazie și i-am adresat o întrebare legată de Republica Moldova. Mi-a răspuns printr-o metaforă, spunând că „Moldova este un client dificil”, dar apoi a adăugat că Moldova este totuși o țară europeană și are nevoie de sprijinul solidar al UE. Îndrăznesc să mai spun că imaginea Moldovei în foruri cum este Consiliul Europei ține și de prestația deputaților care reprezintă țara noastră. Din acest punct de vedere cred că avem o imagine bună. Sunt Președintele Comisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO. La ultima sesiune am prezentat cu succes un nou raport important privind practica separării copiilor de părinți. Delegația noastră este destul de activă pe parcursul sesiunilor”, a mai spus Valeriu Ghilețchi.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...