[ X ]
Important8 Iulie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova

În această săptămână, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a prezentat bilanțul activității sale pentru perioada de 18 luni de mandat.

„Aceste 18 luni au fost marcate de lupte instituționale și de blocaje maxime. Toți am fost martori ai acestor blocaje, în special cele care țin de instituția prezidențială. Partidul Democrat a făcut tot posibilul să taie din competențele Președintelui Republicii Moldova. Vor ei să accepte acest lucru sau nu, dar, comparativ cu fostul Președinte, pentru actualul Președinte au fost reduse unele competențe. În premieră, Parlamentul și Guvernul au încercat și au subminat instituția prezidențială”, a declarat Igor Dodon.

Şeful statului s-a referit şi la activitățile efectuate în acest timp. „În ceea ce ține de politica internă, m-am bazat pe inițiative legislative. Astfel, am lansat peste 70 de inițiative, demersuri și propuneri. Ca și concluzie, nici o inițiativă a președintelui Republicii Moldova nu a fost susținută de Parlament și Guvern. Am avut un an jumătate de lupte cu cei care controlează majoritatea parlamentară. „La capitolul politică externă, la fel, au fost încercări de blocaje. Marea majoritate a demersurilor Președintelui țării către președinții de țări străine sunt blocate de Guvern. Au fost 27 de vizite și 17 întrevederi cu președinți de stat. Ceea ce ține de reintegrarea țării, am avut trei întrevederi cu domnul Krasnoselski, un dialog destul de bun între Chișinău și Tiraspol”, a spus Igor Dodon.

Referindu-se la consolidarea statalității, Preşedintele a vorbit despre filmul „Istoria Moldovei”. Şeful statului a amintit că, la inițiativa sa, va avea loc Festivalul Familiei. „Cât ține de dialogul cu cetățenii, vreau să vă spun că, personal, în aceste 18 luni, am mers în peste 200 de localități din Republica Moldova și am discutat cu peste 18 mii de oameni. La fel, au primit suport peste 200 de grădinițe, am lansat și inițiative de construcții a complexelor sportive. Vreau să menționez – nu pe criterii politice. Totodată, am ajutat 10 mii de copii, care au mers în clasa I în 2017, iar peste 30 mii de bătrâni au fost ajutați reieşind din posibilităţile pe care le-am avut. Pentru toate aceste acțiuni, nu a fost cheltuit nici un leu din bugetul de stat”, a declarat Preşedintele.

Şeful statului a vorbit și despre prioritățile sale pentru următoarele şase luni. „În politica internă, poziția mea fermă – nu am de gând să cedez presiunilor din partea Parlamentului și Guvernului. Miza mea este pe alegerile parlamentare. La fel, am de gând să reînregistrez toate inițiativele Președintelui, care au fost refuzate de Parlament. În politica externă – restabilirea relațiilor integral cu Federația Rusă, relații bune și cu Estul, și cu Vestul”, a declarat el.

De asemenea, Preşedintele Igor Dodon a vorbit și despre posibilitatea de a participa la următoarele alegeri parlamentare, menţionând că legislaţia nu-i interzice acest lucru.

Cu siguranţă, raportul Preşedintelui a fost evenimentul politic central al săptămânii, iar tezele parte a acestuia vor da încă ceva timp de lucru analiştilor politici şi nu numai lor.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...