[ X ]
Breaking news6 Iulie 2018 09:56

(FOTO) Zi de doliu în RM! Drapelele de Stat de pe clădirea Guvernului și a Parlamentului au fost coborâte în bernă

Drapelele de Stat de pe clădirea Guvernului și a Parlamentului Republicii Moldova au fost coborâte în bernă, iar Drapelele de Stat din fața instituțiilor au fost legate cu panglică de doliu în amintirea celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949.

După cum informează TRIBUNA, dis-de-dimineață, Cabinetul de miniștri, în frunte cu Premierul, au participat la ceremonia de coborâre în bernă a drapelului de stat.

Totodată, într-un comunicat de presă, Parlamentului a precizat că, astăzi, pe întreg teritoriul țării, este declarată zi de doliu naţional și sunt comemorate victimele deportărilor staliniste.

„În toate localitățile din țară, drapelele vor fi coborâte în bernă, va fi păstrat un moment de reculegere și vor fi organizate depuneri de flori în memoria victimelor deportărilor staliniste. În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan. Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Cel de-al doilea val de deportări în masă a avut loc pe 6-7 iulie 1949, iar al treilea – 31 martie – 1 aprilie 1951. Nu se cunoaște cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, istoricii estimând cifra de câteva sute de mii de persoane deportate. În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste opt mii  de deportați”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...