[ X ]
Important1 Iulie 2018 09:00

TOP-10 decizii judiciare cu impact major asupra politicii

De-a lungul anilor, instanţele de judecată au adoptat mai multe decizii care i-au vizat pe politicieni şi au avut un impact major asupra politicii. TRIBUNA vă propune un clasament convenţional la temă. 

1). Invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei din acest an

Decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului capitalei din acest an este o premieră pentru Moldova, care nu doar destabilizează situaţia politica internă, ci şi creează un precedent periculos pentru viitor. Mai mult ca atât, această decizie a fost dur criticată de partenerii externi, ceea ce ne duce la gândul că vor urma şi anumite consecinţe pe filiera externă cu impact negativ asupra RM.

2). Excluderea echipei lui Renato Usatîi din alegerile parlamentare din 2014

Cei din echipa lui Renato Usatâi susţin că excluderea lor din alegerile din 2014 a denaturat rezultatele scrutinului, care nu au mai fost o expresie a voinţei populare. Cu atât mai mult că ulterior ei au reuşit să demonstreze că excluderea din alegeri a fost nejustificată. Acesta, de asemenea, este un precedent periculos care ar putea da efecte şi pe viitor.

3). Condamnarea ex-Premierului Vlad Filat

Încarcerarea fostului Premier în toamna lui 2015 de facto a deschis calea Partidului Democrat spre acapararea întregii puteri în stat, pe care o deţine şi până în prezent. Apropo, pe toată durata procesului, Vlad Filat a pledat nevinovat, calificând dosarul său drept unul politic.

4). Blocarea referendumului iniţiat de Platforma DA

La începutul anului 2016, Platforma DA a lansat iniţiativa organizării unui referendum în problema revenirii la alegerea directă a Preşedintelui, reducerii numărului de deputaţi şi lipsirii lor de imunitate. Dar, acest referendum a fost blocat prin decizia instanţelor de judecată.

5). Anularea înregistrării Partidului Comunist Reformator

Partidul Comunist Reformator a fost înregistrat în ajunul alegerilor parlamentare din 2014 şi în acel scrutin a reuşit să acumuleze circa 5% din voturile alegătorilor. Dar deja în 2015 prin decizia instanţei de judecată, a fost anulată înregistrarea sa.

6). Eliminarea Innei Popenco din alegerile prezidenţiale din 2016

A fost pentru prima dată când din cursa electorală a fost exclus un pretendent la funcţia de Preşedinte al RM. În opinia mai multor experţi, acesta, de asemenea, reprezintă un precedent care poate genera urmări în viitor.

7). Condamnarea lui Iurie Chirinciuc

În 2017, instanţa de judecată l-a condamnat la un an și patru luni închisoare cu suspendare și o amendă de 15 mii de lei pe fostul ministru liberal al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu. Iurie Chirinciuc a pledat nevinovat, susţinând că este o victimă a regimului politic ce conduce Moldova.

8). Condamnarea lui Chiril Lucinschi

În acest an, Judecătoria Buiucani a decis condamnarea ex-deputatului Chiril Lucinschi pe o perioadă de 5 ani și jumătate în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 27,5 mii de lei, privarea de dreptul de a ocupa o funcție pe o perioadă de 4 ani. La fel, a fost dispusă confiscarea unor bunuri a lui Lucinschi. Fostul deputat pledează nevinovat, indicând asupra caracterului politic al dosarului său.

9). Excluderea Reghinei Apostolova din cursa electorală

Decizia de excludere a Reghinei Apostolova din alegerile pentru funcţia de Primar general al capitalei i-a surprins pe mulţi, or aceasta a fost a doua oară în mai puţin de doi ani când un reprezentant al Partidului Şor a fost exclus din alegeri.

10). Condamnarea lui Veaceslav Platon

Omul de afaceri Veaceslav Platon, fost deputat, a fost condamnat în două dosare, fiind inclusiv acuzat de implicare în devalizarea Băncii de Economii. Totuşi, el se declară o victimă a regimului şi periodic vine cu declaraţii prin care demască anumite acţiuni ale reprezentanţilor puterii.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...