[ X ]
Important1 Iulie 2018 16:30

Omul Săptămânii - Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova   

În această săptămână, Premierul Pavel Filip a întreprins o vizită în SUA, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi importante.   

Astfel, Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, cu care a discutat principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre RM şi SUA. De asemenea, în marja vizitei de lucru la Washington, Prim-ministrul a avut întrevederi cu: președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Edward Royce, cu secretarul Adjunct al Departamentului Comerțului al SUA, Ian Steff, cu conducătorii Subcomitetului pentru Europa și Securitate Regională din cadrul Senatului SUA, Ron Johnson și Chris Murphy, cu congresmenii Pete Olson și David Price, copreşedinţi ai Grupului de sprijin politic pentru Republica Moldova din cadrul Congresului SUA, cu senatorul Roger Wicker și congresmanul Chris Smith.

De asemenea, Pavel Filip a participat la o discuție publică privind perspectivele de fortificare a parteneriatului moldo-american, desfășurată la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii, la o masă rotundă, organizată de către vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson, dar şi la masa rotundă „Oportunități economice și investiționale în Moldova”, găzduită de Asociația de Afaceri Americană-Central Europeană (ACEBA), care a reunit reprezentanţi ai agențiilor federale și de stat americane în domeniul comerțului, ai companiilor, ai partenerilor de dezvoltare și ai instituțiilor financiare internaționale.

Toate acestea ne permit să concluzionăm că Pavel Filip a avut o agendă consistentă şi o mulţime de oportunităţi de a da un nou impuls relaţiilor moldo-americane pe diverse planuri. Rămâne să vedem ce va urma.

TRIBUNA precizează: Pavel Filip s-a născut la data de 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. În perioada1983-1990 a făcut studii la Institutul Politehnic din Chişinău, iar în perioada 1991-1996 – la Institutul Internaţional de Management. Din 1991 până în 2008 a activat în cadrul SA „Bucuria” în diferite funcţii, inclusiv în cea de director general al întreprinderii din 2001 pînă în 2008. În perioada 2008-2011 a fost Director general al SA „Tutun-CTC”. În ianuarie 2011 a fost numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pe care a exercitat-o până în luna ianuarie a anului 2016. Pe data de 20 ianuarie 2016, componenţa Guvernului şi programul de activitate propuse de Pavel Filip au primit votul de încredere al Parlamentului, astfel el devenind Prim-ministru al RM. Pavel Filip este căsătorit şi are doi copii.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...