[ X ]
Important24 Iunie 2018 09:00

TOP-10 scenarii posibile după alegerile parlamentare

După următoarele alegeri parlamentare, ce ar urma să aibă loc în toamna anului curent, sunt posibile minimum10 scenarii. Toate aceste scenarii au fost incluse de TRIBUNA într-un clasament convențional.   

1). PSRM obține majoritatea

E un scenariu foarte probabil, dat fiind faptul că PSRM e lider în preferințele alegătorilor, însumând mai mult decât restul partidelor ce trec în Parlament (conform sondajelor) împreună. Mai ales că PSRM e cel mai avantajat partid și din punctul de vedere că în circumscripțiile uninominale alegerile se vor desfășura într-un singur tur.

2). PD și mai mulți deputați neafiliați creează o majoritate

Un asemenea scenariu PD a implementat deja și acum deține întreaga putere în stat, deși la precedentele alegeri a însumat mai puțin de o cincime din numărul total de mandate de deputat. Unii experți cred că și acum PD are în plan un astfel de scenariu și că acesta este cât se poate de real.

3). PD creează o coaliție de guvernare cu PAS și PDA

PD a declarat că-și dorește acest lucru, în timp ce PDA și PAS resping categoric posibilitatea unei astfel de coaliții. Totuși, unii analiști admit că acest scenariu ar putea deveni real, dacă în joc vor intra și partenerii occidentali ai celor trei partide.

4). PDA și PAS creează majoritatea

Acest scenariu ar fi avut mai multe șanse de reușită dacă nu se modifica sistemul electoral. Oricum rămâne un scenariu posibil, mai ales că dreapta pro-europeană este pe val după victoria în alegerile anticipate ale primarului capitalei.

5). Coaliția de guvernare PD-PSRM

E un scenariu despre care vorbesc în special reprezentanții dreptei pro-europene, care invocă înțelegeri ascunse între PSRM și PD. Ambele partide însă resping categoric o astfel de posibilitate.

6). PSRM creează majoritatea cu unii deputați neafiliați

Dacă PSRM va obține mai mult de 40 de mandate de deputat, pentru acest partid va fi mai tentant să examineze posibilitatea atragerii de partea sa a câtorva deputați neafiliați decât să negocieze cu alte formațiuni politice crearea unei majorități. De aceea, acest scenariu trebuie tratat ca unul cât se poate de real.

7). PDA și PAS creează majoritatea cu unii deputați neafiliați

Exact la fel pot proceda și PAS și PDA, dacă vor acumula împreună peste 40 de mandate de deputat. Mai ales că cele două partide au suportul direct al factorilor de decizie occidentali și aceasta ar putea servi drept un argument convingător pentru unii viitori deputați neafiliați orientați spre Europa.

8). O largă coaliție de guvernare anti-oligarhică

Unele partide de dreapta, dar și unele de stânga au demonstrat deja în 2015 si în 2016 că pot face front comun împotriva oligarhiei, iar aceasta este un motiv serios pentru a lua în calcul și o viitoare coaliție de guvernare anti-oligarhică, chiar dacă puțini cred într-un astfel de scenariu.

9). O coaliție de guvernare de scurtă durată PSRM-PDA

Dacă nici un partid nu va obține de sine stătător guvernarea, iar negocierile post-electorale se vor împotmoli, nu este exclus că PSRM și PDA se vor uni pentru scurt timp (pe câteva luni) perioadă în care vor scoate de sub controlul actualei guvernări principalele instituții ale statului, după care vor declanșa alegerile anticipate la care toți vor participa deja în condiții egale.

10). Un guvern minoritar

Moldova a mai avut un astfel de Guvern (Gaburci) după alegerile din 2014. Atunci negocierile post-electorale nu au permis crearea unei majorități parlamentare clare care să acorde suport politic deplin Executivului. Nici în situația actuală un astfel de scenariu nu poate fi exclus.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...