[ X ]
Important24 Iunie 2018 16:00

Omul Săptămânii - Ion Ceban, liderul fracţiunii PSRM în CMC   

În această săptămână, Ion Ceban a avut o prestaţie politică şi publică cu mult peste aşteptările celor ce urmăresc fenomenul politic din RM, iar poziţionarea sa în raport cu decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor din 3 iunie a fost o adevărată lecţie de maturitate şi responsabilitate politică. 

Chiar dacă instanţa a invalidat mandatul de primar al oponentului său, Andrei Năstase, Ion Ceban a calificat decizia drept incorectă și cu caracter politic.

„Poziția noastră este următoarea: chiar dacă au fost unele încălcări și ele sunt cele care sunt, acestea urmau să fie constatate. În ceea ce privește anularea alegerilor, pentru că așa sună decizia, asta ar însemna că și eu nu am avut dreptul să particip în aceste alegeri, deși eu nu am admis nici o încălcare a legislației. Nu a fost depusă vreo contestație care să mă vizeze. Nu văd cum mă vizează pe mine acest subiect. Pentru că dacă, de exemplu, ar fi fost vizat Andrei Năstase, cu excluderea din cursă sau cu nevalidarea, atunci, în mod automat, ar trebui să-mi revină mie mandatul, dar eu nu am nevoie de o astfel de victorie. Dar vreau să înțeleg de ce am fost eu sancționat, pentru lucrul pe care nu l-am făcut?”, a declarat el.

Ion Ceban a mai menţionat că, în calitate de contracandidat, şi-ar fi dorit să-l vadă pe Andrei Năstase la Primărie, nu în stradă. „Îl vreau la Primărie ca să încerce să-și demonstreze capacitățile administrative, intelectuale, organizatorice. Nu-mi doresc ca lucrurile să se întâmple așa cum se întâmplă la momentul de față”, a spus el.

În opinia sa, „în aceste circumstanțe are de pierdut cel mai mult PSRM, pentru că guvernarea – PDM nemijlocit, a utilizat contestația noastră tot împotriva noastră, în primul rând”. „Noi vom lupta pentru anularea acestei hotărâri”, a mai adăugat el.

O astfel de poziţionare, în opinia unor experţi, arată că Ion Ceban a trecut la un alt nivel în politica moldovenească – un nivel mult mai înalt, mai calitativ şi care permite ca viitorul lui să fie privit cu totul din alt punct de vedere.

TRIBUNA precizează: Ion Ceban s-a născut la data de 30 iunie 1980 în Chișinău. A absolvit Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”. A ocupat funcția de viceministru al Educației, Tineretului și Sportului, între 2010-2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2012 a devenit secretar pentru ideologie al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Din 2015 Ion Ceban este Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău. Din 2017 este purtător de cuvînt al Președintelui Republicii Moldova. Este căsătorit, are doi copii. Posedă limba moldovenească, rusă, engleză și franceză.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...