[ X ]
Important21 Iunie 2018 15:00

Eurodeputat despre Moldova: Suntem într-o situație aproape incredibilă, e suprarealistă

Decizia de a anula rezultatele alegerilor din Chişinău şi de a nu valida mandatul lui Andrei Năstase „vădește foarte clar influența politică asupra justiției și suntem într-o situație aproape incredibilă, e suprarealistă – e un tip de comportament stalinist în care forțele politice controlează justiția”. De această părere este Cristian Preda, europarlamentar român, coordonator al Grupului Partidului Popular European (PPE) din PE. 

Într-un interviu pentru „Europa Liberă”, el a declarat că „acum suntem foarte departe de aspirațiile europene” și se întreabă „ce gândesc de pildă despre aceste chestiuni persoane precum dl Leancă”. „Dânsul a fost prim-ministru, e un om care știe mecanismele europene. Cum poate să accepte cineva ca dl Leancă să-și asume responsabilități în Republica Moldova în contextul în care se întâmplă astfel de lucruri incredibile? Incredibile, subliniez acest cuvânt, pentru că este reacția pe care am înregistrat-o deja în rândul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toți cei care au auzit ce se întâmplă – și toată lumea a auzit până la urmă ce se întâmplă în Republica Moldova – consideră că suntem în fața unei situații neobișnuite”, a declarat el.

Întrebat dacă crede că e posibil să se distrugă democrația din Republica Moldova, Cristian Preda a răspuns: „Eu am exprimat îngrijorări încă de anul trecut, atunci când am văzut că există pe de o parte o înțelegere între Plahotniuc și Dodon și pe de altă parte – simularea unei competiții. În asemenea situații nu poți avea foarte mult optimism. Dacă ai o competiție simulată și de fapt o înțelegere pe sub masă în încercarea de a controla rotițele mecanismului politic, personajele care sunt angajate în dezbaterea publică, sigur că îți pui problema dacă mai e vorba de democrație sau nu. Și aici trebuie să repet ceea ce am spus – există o influență nefastă a PSD asupra jocului politic din Moldova. Partidul Social Democrat de la București a cauționat acest simulacru de democrație și iată mă tem că simțim cu toții efectele unui asemenea gest necugetat, pentru că o astfel de situație va crea probabil instabilitate politică. E o instabilitate care afectează nu doar Republica Moldova, ci și o țară ca România”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...