[ X ]
Important17 Iunie 2018 09:00

TOP-10 provocări ce stau în faţa lui Andrei Năstase ca primar   

Anterior, TRIBUNA a elaborat o serie de top-uri convenţionale privind problemele capitalei şi alte aspecte relevante în acest context. Pornind de la noile realităţi politice şi luând în calcul inclusiv clasamentele anterioare, vă propunem un nou top convenţional. De data aceasta el se va referi la provocările ce stau în faţa primarului ales al capitalei, Andrei Năstase.

1). Dialogul cu CMC

Eficienţa mandatului lui Andrei Năstase va fi determinată semnificativ şi de colaborarea pe care o va avea cu CMC. Susţinerea consilierilor e importantă pentru reuşita acţiunilor noului primar. Totodată, dacă vor bloca iniţiativele primarului, consilierii riscă să atragă o parte din nemulţumirea locuitorilor capitalei, care au anumite aşteptări legate de noul primar. Nu este exclusă nici victimizarea primarului, ceea ce poate determina creşterea rating-ului său.

2). Relaţia cu puterea centrală

Andrei Năstase este un cunoscut oponent al actualei guvernări, scopul său fiind înlăturarea acesteia de la putere. Totuşi, o minimă relaţie instituţională între Primărie şi Guvern va trebui să existe. Urmează să vedem cum la modul practic va avea loc acest dialog şi dacă puterea nu va încerca să-i creeze piedici noului primar. O confruntare între Guvern şi Primărie ar putea avea efecte negative pentru capitală, dar, totodată, ar putea consolida şi chiar creşte rating-ul lui Andrei Năstase.

3). Lupta cu corupţia şi birocraţia din Primărie

Corupţia şi birocraţia rămân unele dintre cele mai mari probleme ale capitalei, resimţite de marea majoritate a celor ce se adresează administraţiei publice locale. Fără soluţionarea acestei probleme, nici un primar nu va putea spune că a făcut faţă aşteptărilor pe care locuitorii capitalei le-au avut faţă de el. De aceea, lupta cu aceste două fenomene este o mare provocare pentru Andrei Năstase.

4). Starea drumurilor

Deşi în ultimii ani unele drumuri în capitală au fost reparate, iar altele – reconstruite în totalitate, starea generală a acestora este deplorabilă. Cu siguranţă, reabilitarea drumurilor capitalei va trebui să fie o prioritate a noului primar, iar rezultatele pe care le va înregistra în această direcţie vor avea influenţă directă asupra carierei sale politice din continuare.

5). Construcţiile neautorizate sau haotice

E o problemă care se vede cu ochiul liber şi e resimţită de fiecare locuitor al capitalei. Case cu multe etaje în zonele predestinate caselor particulare, anexe apărute peste noapte, construcţii ridicate cu încălcarea celor mai elementare norme în domeniu etc. – toate acestea arată cât de gravă e situaţia la acest capitol. În campania electorală, Andrei Năstase a vorbit în repetate rânduri despre această problemă. Rămâne să vedem cu ce soluţii concrete va veni.

6). Starea transportului public

Unele investiţii în transportul public municipalitatea a făcut în ultimii ani, dar oricum problema rămâne şi ea va trebui să intre în sfera preocupărilor noului primar. Potrivit unor informaţii, Andrei Năstase a avut deja întrevederi relevante în acest context, inclusiv cu factori de decizie de Republica Belorusi de unde Moldova achiziţionează troleibuze şi autobuze. Să vedem, care va fi continuitatea.

7). Servicii comunale de proastă calitate şi la preţuri mari

Nu e un secret că infrastructura ce ţine de serviciile comunale în capitală este învechită şi nu face faţă cerinţelor ce există în raport cu ea. Iar aceasta determină o calitate sub orice critică a respectivelor servicii. Mai mult ca atât, preţurile pentru aceste servicii sunt exagerat de mari, iar deseori – nejustificate. Noul primar va trebui să facă regulă în acest domeniu, dacă-şi doreşte susţinerea locuitorilor capitalei.

8). Lipsa unui plan de dezvoltare urbanistică

Paradoxal, dar Chişinăul, chiar dacă e capitală europeană, nu are un plan de dezvoltare urbanistică. În lipsa acestuia, oraşul nu are cum să se dezvolte şi noul primar va trebui să ia în calcul acest aspect. El ar trebui să declare această preocupare drept una prioritară şi să demareze procesul de elaborare a planului respectiv.

9). Lipsa parcărilor

Paradoxal, dar în loc să crească concomitent cu numărul de automobile, numărul locurilor de parcare s-a diminuat simţitor în ultimii ani. Motivul – în locul multor parcări au apărut blocuri locative sau alt fel de construcţii. Noul primar va trebui fie să găsească locuri pentru parcări de tip nou, multietajate, fie să oblige agenţii economici ce construiesc blocuri să prevadă şi construcţia parcărilor subterane etc.

10). Insuficienţa zonelor verzi

La acest capitol e un adevărat dezastru. Multe din zonele verzi şi aşa insuficiente, au fost distruse în ultimii ani, în locul lor apărând diverse construcţii. Întrenarea este dacă Andrei Năstase va veni cu un program special de stopare a distrugerii zonelor verzi, dar şi de sporire a suprafeţei acestora. Să vedem…

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...