[ X ]
Comentarii16 Iunie 2018 06:00

Cum s-a schimbat situația partidelor din Moldova după alegerile din Chișinău și Bălți

Recentele alegeri ale primarilor de Chișinău și Bălți au schimbat semnificativ situația partidelor din Moldova. Unele au avut de câștigat, altele – de pierdut, iar a treia categorie – și de câștigat, și de pierdut. În rândurile de mai jos mă voi referi la fiecare partid în parte.

Platforma Demnitate și Adevăr poate fi considerată formațiunea care a avut cel mai mult de câștigat, deoarece liderul său, Andrei Năstase a devenit Primar general al municipiului Chișinău. Aceasta favorizează PDA atât în negocierile cu partenerii săi de pe dreapta în vederea participării în comun la alegerile din toamnă, cât și sporește considerabil șansele dreptei pro-europene în preconizatul scrutin. Totuși, dacă Andrei Năstase nu va reuși să asigure o bună administrare a capitalei, victoria sa în alegeri ar putea avea efectul boomerangului atât pe termen scurt, cât și mediu și lung.

„Partidul Nostru” a obținut victoria în alegerile primarului de Bălți chiar din primul tur. Aceasta a readus formațiunea în marele joc politic, i-a mobilizat activul, dar și electoratul. Însă, PN este într-o situație similară cu PDA – fără rezultate bune în administrarea capitalei de nord, această victorie se poate întoarce împotriva sa.

Partidul Socialiștilor, la prima vedere, e dezavantajat de rezultatele acestor alegeri, pentru că reprezentanții săi nu au obținut victoria nici în alegerile din Chișinău și nici în cele de la Bălți. Dar, cel puțin în Chișinău, formațiunea are și beneficii, printre care se numără: electoratul PSRM din capitală a fost mobilizat exemplar, lucru foarte important în vederea alegerilor parlamentare din toamnă; imaginea ce i-a fost construită lui Ion Ceban în ultimele două luni poate fi ușor transferată candidaților PSRM ce vor concura în circumscripțiile din Chișinău, dar și echipei PSRM, în general; Ion Ceban, prin mesajele sale imediat după alegeri, s-a poziționat bine, ceea ce deschide perspective politice bune în fața sa, inclusiv și pentru următoarea bătălie pentru Primăria capitalei ce se va da peste un an; în situația politică concretă ce s-a creat, posibil, guvernarea își va folosi întreaga mașinărie propagandistică și toate posibilitățile oferite de sistemul „presionar” de stat în lupta cu dreapta pro-europeană, ceea ce diminuează eventualele atacuri de imagine împotriva PSRM și ceea ce va permite socialiștilor să se concentreze pe propria agendă, dar nu să facă risipă de efort pentru a răspunde eventualelor presiuni ale puterii.

Partidul Democrat poate fi considerat dezavantajat de rezultatele alegerilor de la Chișinău și Bălți, căci cele două primării au revenit unor partide aflate în opoziție dură față de actuala putere, ceea ce le întărește vizibil înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Totodată, despre PD se poate de spus că a avut și de câştigat ceva. Câştigul PD constă în faptul că victoria reprezentanţilor PDA şi PN elimină parțial suspiciunile că guvernarea ar deţine un control total asupra proceselor electorale din Moldova, având capacitatea de a falsifica, de a influenţa decisiv rezultatele acestora. Eliminarea acestor suspiciuni este foarte importantă, mai ales acum, când suntem practic în ajunul unor noi alegeri parlamentare. Or, aceasta scade simţitor din tensiunea existentă în societate şi practic lipseşte opoziţia de credibilitate, în eventualitatea în care va pierde alegerile din toamnă şi va contesta rezultatele acestora.

Partidul Acțiune și Solidaritate, în linii mari, a avut de câștigat, deoarece a crescut ponderea partenerului său politic de bază – PDA, ceea ce sporește șansele dreptei pro-europene în alegerile din toamnă.

De câștigat a avut și Partidul Șor, deoarece reușește să păstreze în continuare suspansul legat de ponderea sa în capitală și a arătat un rezultat destul de bun la Bălți. De asemenea, această formațiune a câștigat și alegerile din Jora de Mijloc și poate demonstra pe viu în lunile următoare că e capabilă să administreze cu succes o localitate rurală.

Cu anumite rezerve se poate de afirmat că în câștig a ieșit și Partidul Unității Naționale. Chiar dacă e un partid tânăr, PUN a înregistrat un rezultat destul de bun în alegerile primarului capitalei, care poate servi drept bază pentru ascensiunea sa în continuare.

Nu chiar bine a ieșit din alegerile Primarului capitalei Partidul Liberal. Rezultatul lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al PL, poate fi considerat destul de modest, dacă luăm în calcul faptul că acest partid a condus municipiul Chișinău (prin primarul Dorin Chirtoacă și prin echipa de consilieri din CMC) timp de 10 ani. PL are nevoie urgent să se „reinventeze”, în caz contrar despre perspectivele sale se va putea de vorbit doar în termeni pesimiști.

Situația celorlalte formațiuni politice nu a fost influențată semnificativ de scrutinele din Chișinău și Bălți.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...