[ X ]
Important12 Iunie 2018 10:00

Politolog: Guvernul va trebui să explice cât ne vor costa 4 ambasade noi și câtă valoare adăugată vor produce acestea

Într-o postare pe facebook, politologul Dionis Cenuşă se referă la cele 4 ambasade noi pe care Guvernul Moldovei ar vrea să le înființeze în străinătate: Argentina, Ghana, India și Irlanda.

„Înainte de a deschide ambasade noi ar fi utilă realizarea unei inventarieri, pentru a vedea cum se descurcă ambasadele deja existente, dacă acestea au nevoie de fortificare și ce costuri aceasta ar implica. Reieșind dintr-un buget de stat auster, al cărui deficit se ridică la 5 miliarde lei moldovenești în 2018, resursele limitate necesită o cheltuire rezonabilă. Poate în loc de a extinde infrastructura ambasadelor ar fi mai bine să consolidăm instituțiile cruciale de acasă, cum ar fi Agenția Națională pentru Integritate, Comisia Electorală Centrală sau Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor? Or, creând instituții și agenții funcționale acasă, Moldova poate să-și îmbunătățească imaginea externă mai bine, decât prin crearea unor ambasade noi”, notează el.

În opinia sa, „propunerea de a deschide cele 4 ambasade ar fi binevenită, dacă Moldova ar fi avut o diplomație expansivă, care de regulă reiese dintr-o creștere economică excepțională, capacitate masivă de export și bineînțeles din importanța geostrategică propriu-zisă a țării”. „Dacă miza este doar de a atrage investiții și a promova țara ca pe o piață sigură și interesantă de desfacere/producție, atunci există alte modalități pentru a promova țara (expoziții, conferințe investiționale etc.). Altfel, ne aflăm în situația în care o țară săracă investește nerezonabil din puținii bani pe care îi are la dispoziție, dar nu are foarte multe lucruri cu care se poate lăuda”, susţine Dionis Cenuşă.

El crede că „Guvernul va trebui să explice cât ne vor costa 4 ambasade noi și câtă valoare adăugată vor produce acestea pentru imaginea și potențialul economic al țării”. „Deocamdată propunerea venită de la MAEIE cuprinde o analiză succintă a meritelor țărilor unde ar trebui să fie deschise ambasadele (Argentina, Ghana, India și Irlanda). Nu este nicidecum descris ce și cât Moldova va obține din interconectarea și mai strânsă a relațiilor diplomatice cu aceste țări. Deci se impune o analiză elementară a costurilor și beneficiilor politice, economice și diplomatice”, mai notează politologul.

El crede că „o modalitate ieftină de a extinde prezența diplomatică a Moldovei ar fi prin comasarea ambasadelor”. „Bunăoară, Ambasada Moldovei în Marea Britanie s-ar putea la fel ocupa de relațiile diplomatice cu Irlanda. Mai dificil ar fi pentru Argentina, Ghana și India, dar și aici ar putea exista soluții, cum ar fi deschiderea unor consulate onorifice, pentru început. Ar fi mult mai logic să găsești o mână de consuli onorifici în țările vizate, care nu trebuie întreținuți pe bani publici, dar care ar promova interesele politice și economice ale Moldovei”, afirmă Dionis Cenuşă.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...