[ X ]
Important11 Iunie 2018 14:00

(INTERVIU VIDEO) Eugen Sturza: Ne dorim ca în armată să vină doar tinerii care vor să fie militari

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Eugen Sturza, ministrul Apărării, a răspuns la un şir de întrebări mai puţin obişnuite: ce visa să fie când era copil, când a făcut cunoştinţă cu milităria, cu ce se ocupă ministrul Apărării zi de zi, dacă practică un sport, câți militari în termen avem în RM acum etc.

T:  Bună ziua, domnule ministru. Mulțumesc pentru că ați acceptat interviul. Și prima mea întrebare este: Ce visați să deveniți când erați copil?

E.S.: Bună ziua, Ștefane. Ce visam să fiu când eram un copil?! Ca orice copil priorităţile se schimbau de la zi la zi. Primul post mare pe care mi l-am dorit a fost postul de prim-ministru.

T: Când aţi făcut cunoştinţă cu milităria?

E.S.: Cu milităria cred că am făcut cunoştinţă din fașă. Eu m-am născut într-o unitate militară, tatăl meu fiind militar de profesie. Copiii cu care mă jucam eu erau și ei copii de militari, respectiv eu am crescut în aceste condiţii. Copilăria mea toată am petrecut-o într-o unitate militară, deci milităria îmi este-n sânge.

_BAA8904

T: De ce aţi ales funcţia de ministru al Apărării?

E.S.: Este un domeniu foarte apropiat mie, este un domeniu unde ştiam că pot aduce plus valoare, este un domeniu care-mi era aproape atât din copilărie, cât și pe parcursul activităţii mele pe care am avut-o în Guvernul RM. Am fost foarte aproape de militari și eu ştiu că prin ceea ce fac pot aduce plus valoare tinerilor care vin în Armata Naţională, pot aduce plus valoare sistemului de apărare în general.

T: Îmi puteţi spune, în general, cu ce se ocupă ministrul Apărării zi de zi?

E.S.: Pe lângă agenda pe care o are fiecare ministru, destul de complicată, destul de plină,  ministrul Apărării are sarcina să dezvolte sistemul de apărare și să organizeze buna activitate a armatei. Buna activitate a armatei presupune în primul rând instruire, presupune dotarea militară, presupune studii pentru militari, presupune negocieri cu parteneri străini, care ne ajuta foarte mult cu misiunile internaţionale, cu studiile pentru tinerii militari. Noi avem foarte mulţi tineri militari care-și fac studiile peste hotare, la cele mai prestigioase instituţii militare din lume, începând cu SUA, Italia, Turcia, țările baltice, România. De aceea, comunicarea cu partenerii externi este și ea un punct important din agenda zilnică a ministrului Apărării. Aşa cum îţi spuneam, pentru mine este o prioritate să le schimb viața militarilor din armată, începând de la condiţiile de trai și terminând cu dotările care le au ei.

T: Ce părere are soţia dumneavoastră despre slujba Dvs.?

E.S.: Bine, soţia mea n-a fost foarte fericită prima perioadă când am venit eu în funcţia de ministru al Apărării. Nu  prea înţelegea de ce eu lipsesc nopţile de acasă și stau în unităţi, de ce seara de Anul Nou nu stau în familie, cum o fac toţi, dar am fost chiar aici, în această unitate și am felicitat acei băieţi, tineri ostaşi, care sunt militari în termen, i-am felicitat cu ajunul sărbătorilor de Anul Nou. Însă, cu timpul, a înţeles, chiar mă și ajută pe-alocuri. Noi, Ministerul Apărării, avem în grijă casa internat de la Cărpineni, o patronăm. Aici ea se implică foarte mult, încearcă să ajute copilaşii după puterile pe care le are, după posibilităţile care le are. Împreună cu colegele, prietenele, fac tot felul de proiecte interesante și cumva ne ajuta pe noi ca și instituţie. Deci, soţia mea deja este foarte înţelegătoare.

T: Credeţi că Armata Moldovei poate să ne apere în caz că se întâmpla ceva?

E.S.: În moment ce mă aflu în fața ta, răspunsul poate fi doar unul: sigur că da. Războaiele în secolul XXI nu mai sunt acele războaie masive, când 100.000 de oameni mergeau împotriva la 100.000 de oameni, este o dezvoltare. Se dezvoltă foarte mult domeniul IT în viața militară, se dezvoltă foarte mult tehnica fără pilot. Deci sunt alte tehnologii pentru a duce luptele. Uite aici noi lucrăm și acest sector este dezvoltat de noi, avem foarte multe proiecte, care sunt și foarte costisitoare, ce ţin de securitatea cibernetică. Încercăm acum să achiziţionăm și tot felul de utilaje militare de ultimă generaţie pentru militarii noştri. Desigur nu uităm și să instruim militarii noştri, care participă zi de zi la instruiri. Acesta ar fi răspunsul şi sigur că armata RM e capabilă să apere interesele și integritatea teritorială a RM, fără dubii.

_BAA8940

T: Cum se antrenează un militar în RM? Învaţă mai multe stiluri de luptă sau învaţă doar să tragă din arma?

E.S.: Orice tânăr care vine în Armata Naţională are o perioadă de instruire și această instruire nu presupune instruirea cu armă. El este instruit teoretic, toate legile, toate normativele, toate regulamentele și aşa mai departe. După care toţi militari merg la exerciţii practice, la poligoanele de instrucţie, unde au trageri, unde învaţă deja partea practică a milităriei și, desigur, după acest parcurs, revin în unităţi și aici deja îşi dezvoltă fiecare domeniul său de studii, de luptă (infanterie, artilerie, forțe speciale, cercetare, etc.). Ei sunt instruiţi în mai multe domenii, inclusiv și lupta corp la corp.

T: Câte femei avem în Armata Naţională și cum se descurca ele?

E.S.: Din punctul meu de vedere femeile sunt mai bune ca bărbaţii în Armata Naţională, dar asta este doar punctul meu de vedere și să nu spui la nimeni că se vor supăra bărbaţii. Noi avem acum în jur de 30% doamne în Armata Naţională, ne dorim ceva mai mult, să vină cât mai multe doamne. Acum 6 ani noi am deschis uşile Academiei Militare pentru doamne și domnişoare și vreau să-ți spun că ele sunt cap de promoţie în aceşti 6 ani. Sunt foarte și foarte pregătite. Acum, după Academie, vin în unităţi și preiau comandamente. De aceea, îmi doresc să văd cât mai multe doamne în Armata Naţională și, de ce nu, într-o perspectivă foarte apropiată îmi doresc ca una din unităţile militare să fie condusă de o doamnă.

T: Dumneavoastră aveţi o fiică. Aţi introdus-o în lumea militară?

E.S.: Da. Fiica mea a participat la câteva evenimente organizate de Ministerul Apărării, de Armata Naţională, evenimente organizate pentru copii, cu expoziţie de tehnică militară, de armament. Sincer să-ți spun, pe fiica mea nu o puteam scoate de pe această tehnică militară. Cred că i s-a transmis și ei această genă a milităriei de la mine, aşa cum mi s-a transmis mie de la tatăl meu.

T: Ce vreţi să devină fiica dumneavoastră, Ecaterina, în viață? Ce părere aţi avea dacă ar alege milităria?

E.S.: Eu voi fi bucuros dacă fiica mea va alege domeniul militar. Sunt sigur că la etapa când fiica mea va fi la vârsta de a-și alege o profesie, Armata RM va arata cu totul altfel, va fi o armată modernă, dotată, bine pregătită, va fi o armată cu foarte multe misiuni internaționale. Răspunsul meu ar fi, da. Eu aș vrea ca fiica mea să fie militar, dar, totodată, cred că părinţii nu ar trebui să se implice în alegerea profesiei unui copil. Copilul trebuie să aibă libertatea de a alege unde vrea să-şi facă studiile, ce sport să practice, ce școli speciale (de pictura, dans și muzică) vrea să frecventeze. Este libertatea deplina a fiecărui copil și pentru mine acest principiu este sfânt.

_BAA8908

T: Practicați un sport? Daca da, ce sporturi vă plac?

E.S.: Eu de mic copil practic sporturile. Îmi plac sporturile de echipă, de fapt am practicat doar sporturi de echipă toată viața mea – începând de la fotbal, baseball, basketball, volleyball. Bine, s-a întipărit foarte mult basketballul la mine. De o perioadă nu mai joc, am avut câteva probleme la picior, dar acum încerc la sala de forță să revin la forma mea sportivă de altă dată.

T: Domnule ministru, câți militari în termen avem în RM acum? Cât timp fac parte din milităria Moldovei? Cu ce se ocupă în această perioadă?

E.S.: Acum avem cam 50 la 50 militari în termen și militari prin contract. Termenul de aflare în Armata Națională este de 12 luni pentru militarii în termen. Vă spuneam anterior care sunt domeniile de activitate și cu ce se ocupa ei. Vin în armată băieți tineri, băieți de acasă, care nu știu regulamentele militare, ce sunt învățate aici. Ei fac foarte mult sport în Armata Națională. Sportul trebuie să fie practicat de multe ori pe săptămâna, ei trebuie să-l practice. Dacă vei merge cu mine prin unitatea militară, vei vedea că acești băieți, în special cei care au deja 6 luni de aflare în serviciul militar, arată mai sportivi. Ei au exerciții practice la centrele de instruire, au tragere, pe unii din ei care doresc să continue cariera de militar, îi ajutăm la instruirea pentru permisul de conducere la diferite categorii, pentru bucătari. Sunt un spectru foarte mare de activități – începând de la ora 6 dimineața până la ora 10 seara programul lor este foarte plin.

T: Am auzit că, recent, a început să fie instituită armata profesională. Asta înseamnă ca nu vom mai avea militari în termen în armata moldovenească?

E.S.: Când am venit în funcția de ministru al Apărării, am solicitat de la colegi să-mi pregătească o analiză despre sistemul militar și Armata Națională în general. Respectiv, cu ajutorul colegilor pe care îi am la Minister și cu cei din Guvern, am luat această decizie ca soluție optimală pentru Moldova – o armată profesionistă. O armată profesionistă unde tinerii nu mai sunt aduși cu arcanul, nu-i iei cu forța de acasă. Noi ne dorim ca în armată să vină doar tinerii care vor și simt că vor să facă o profesie de militar. Doar așa poți construi o armata capabilă să facă față provocărilor, doar cu oamenii care-și doresc acest lucru. Aici avem de lucrat foarte mult. Asta presupune și investiții mari în Armata Națională, asta presupune dezvoltarea studiilor și cooperarea internațională cu partenerii noștri. Din păcate, instituțiile noastre de învățământ nu au tot spectrul de studii necesare pentru o armata modernă, iată de ce noi încercăm să organizăm ca tinerii noștri să meargă în afară, să meargă în cele mai bune școli militare și de acolo să primească acele studii. Dar contează și participarea la exerciții militare, alături de parteneri, fiindcă de acolo ei preiau experiența. Misiunile internaționale de menținere a păcii este un domeniu foarte important în care RM trebuie să-şi amplifice activităţile.

T: Ați condus vreodată un tanc sau o mașină blindată. Dacă da, pot să vă provoc să-mi arătați cum se manevrează o astfel de mașină?

E.S.: Eu consider că fiecare trebuie să-și facă meseria la locul lui. Ştiu că unii colegi de-ai mei ar face-o perfect și, dacă vrei, putem să invitam un coleg de-al nostru să-ți arate cum se conduce o mașină militară. Eu nu am condus mașini de luptă, deoarece pentru acest lucru este nevoie de studii speciale. Militarii noștri care conduc aceste unități de luptă învață foarte mult pentru asta și nu ar fi corect ca eu, sau tu, sau cineva din civili să urce fără această bună pregătire la volanul unei unităţi de tehnică militară.

34963647_1878767852187875_8057810688308936704_n

T: Mulțumesc pentru interviul acordat!

E.S.: Îți mulțumesc pentru această oportunitate și, deoarece ne aflăm într-o unitate militară, vreau să nu pleci cu mâinile goale din Armata Națională. Respectiv, aici ai câteva reviste ale Armatei, despre viața din armată, dar și un tricou militar autentic. Toți militarii noștri au asemenea tricou.

T: Mulţumesc frumos!

E.S.: Eu îți mulțumesc și te invit să facem un tur prin orășelul militar!

Ştefan Volniţchi, stagiar      

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...