[ X ]
Editorial10 Iunie 2018 07:00

Ce a câştigat Partidul Democrat de pe urma alegerilor din Chişinău şi Bălţi

Deşi nu a participat cu propriii candidaţi la alegerile anticipate ale primarilor de Chişinău şi Bălţi, Partidul Democrat, care deţine întreaga putere în stat, a avut, totuşi, de câştigat ceva. Aceasta chiar dacă primăriile din cele două municipii au revenit reprezentanţilor a două partide aflate în opoziţie dură faţă de actuală guvernare: Platforma Demnitate şi Adevăr – la Chişinău şi „Partidul Nostru” – la Bălţi. 

Câştigul PD constă în faptul că victoria reprezentanţilor PDA şi PN elimină suspiciunile că guvernarea ar deţine un control total asupra proceselor electorale din Moldova, având capacitatea de a falsifica, de a influenţa decisiv rezultatele acestora. Eliminarea acestor suspiciuni este foarte importantă, mai ales acum, când suntem practic în ajunul unor noi alegeri parlamentare. Or, aceasta scade simţitor din tensiunea existentă în societate şi practic lipseşte opoziţia de credibilitate, în eventualitatea în care va pierde alegerile din toamnă şi va contesta rezultatele acestora.

În 2009, suspiciunile că alegerile parlamentare din data de 5 aprilie au fost fraudate au dat naştere unor proteste de amploare, care au culminat cu tragicele evenimente din 7 aprilie (incendierea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi ulterioara maltratare a sute de tineri în comisariatele de poliţie, dar şi decesul a minimum unei persoane). Actuala guvernare a fost permanent acuzată (şi nu fără temei) în ultimii ani că a capturat instituţiile statului, că a instituit un control total asupra tuturor proceselor importante din societate şi că a pregătit terenul pentru a trece în scurt timp la un regim autoritar, dacă nu chiar dictatorial. Mai mult ca atât, după acapararea frauduloasă a puterii acum mai bine de doi ani, actuala guvernare a fost în repetate rânduri „pe butoiul cu pulbere”, însă, ori de câte ori tensiunea ajungea la cote maxime, reuşea să evite ieşirea situaţiei de sub control: ba s-au introdus alegerile prezidenţiale directe şi oamenilor li s-a dat o ocupaţie, ba s-a introdus sistemul electoral mixt, care unora le-a dat iluzia că vor avea un control mai mare asupra Parlamentului şi că îşi vor putea alege propriii reprezentanţi în Legislativ, ba s-a mers pe calea unor „măsuri de relaxare” socială, fiscală, economică etc. Însă, toate aceste acţiuni au scos tensiunea pentru o scurtă perioadă, dar nu au eliminat şi suspiciunile că viitoarele alegeri vor fi fraudate. Acum, după victoria reprezentaţilor opoziţiei în alegerile din Chişinău şi Bălţi, guvernarea îşi poate permite un moment de respiro.

Desigur, aceasta nu înseamnă că actuala guvernare, în cooperare cu partenerii politici pe care-i are, va obţine victoria în următoarele alegeri parlamentare. Mai mult ca atât, aceasta deloc nu înseamnă că guvernarea are cale liberă să fraudeze alegerile parlamentare şi nimeni nu-i va reproşa nimic. Pur şi simplu în noua situaţie creată guvernarea poate realmente spera că numărul celor care vor crede în eventualele acuzaţii de fraudă electorală în alegerile parlamentare va fi mult mai mic. Iar aceasta reduce probabilitatea unor noi tensiuni în perioada postelectorală. Aceasta dacă actuala guvernare va reuşi să obţină un rezultat bun care să-i permită să rămână la putere într-o formă sau alta. Pentru că există şi a doua faţetă a medaliei – după victoriile din Chişinău şi Bălţi, opoziţia este „pe val” şi poate furniza o mare surpriză în parlamentarele din toamnă.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...