[ X ]
Important9 Iunie 2018 09:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Este imposibil să construiești ceva durabil pe un fundament putred

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre pe cât de prognozabilă era victoria lui Andrei Năstase în alegerile din 3 iunie, ce segmente de electorat crede că și-au dat votul pentru Andrei Năstase, pe ce ar trebui să se axeze noul Primar al capitalei în perioada imediat următoare, care sunt riscurile ce planează asupra noului Primar, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Pe cât de prognozabilă era victoria lui Andrei Năstase în alegerile din 3 iunie?

V.C.: Mai puțin până la turul întâi și destul de mult după. Eu am făcut calculele și prognozele mele și în toate trei modele Ceban pierdea cu un rezultat de 47-48,5%.

T.: Ce segmente de electorat credeți că și-au dat votul pentru Andrei Năstase?

V.C.: Mai întâi – propriul electorat, plus toate segmentele de pe dreapta, plus o bună parte din electoratul d-nei Radu, plus cei care au votat contra lui Dodon/Ceban.

T.: În ce măsură rezultatul său a fost influențat de declarațiile de susținere ale unor candidați unioniști?

V.C.: Este bine că au făcut aceste declarații (după mine – tardive) și sper că dreapta a învățat lecția acestor alegeri. Totuși, mai mare a fost rolul electoratului acestor formațiuni care niciodată nu votează cu stânga, decât declarațiile liderilor.

T.: Pe ce ar trebui să se axeze noul Primar al capitalei în perioada imediat următoare?

V.C.: Cred că prioritatea numărul unu este demolarea schemelor de corupție din primărie. Este imposibil să construiești ceva durabil pe un fundament putred. Dacă îi va reuși acest lucru, atunci câștigă automat primăria la viitoarele alegeri. Având în vedere că are un CMC ostil și o guvernare care își dorește  ca primarul să se împotmolească în problemele multiple ale capitalei (și-i va ajuta ca asta să se întâmple), este foarte importantă comunicarea cu cetățenii care au investit speranțe. Toate acestea se pot întâmpla doar dacă va veni cu o echipă consolidată și profesionistă, care va fi capabilă să fie foarte deschisă să colaboreze cu experții, societatea civilă, activiștii civici.

T.: Consolidează victoria lui Andrei Năstase șansele dreptei pro-europene în alegerile din toamnă?

V.C.: Cu siguranță. Cred că dreapta pro-europeană pornește cu prima șansă și nu exagerez. Victoria în aceste alegeri e un moment de cotitură, după  care tandemul PD-PSRM intră în faza declinului. Repet, sper foarte mult că dreapta a învățat lecția și înțelege că turul doi nu va fi la parlamentare.

T.: Care sunt riscurile ce planează asupra noului Primar al capitalei?

V.C.: Riscurile sunt multiple în condițiile ostilităților menționate. Ar putea să constate că nu mai are bugete disponibile pe domenii sau de exemplu, să apară probleme artificial create ca cea cu gunoiul în Bălți. Transparența totală plus sinceritatea și apelul direct la cetățeni deocamdată sunt unicele arme disponibile ale primarului.

T.: În noile condiții, câte mandate ar putea acumula dreapta pro-europeană în cele 11 circumscripții electorale uninominale din municipiul Chișinău?

V.C.: Vom putea estima mai exact atunci când vom avea garniturile de candidați. Acum putem doar specula. Pentru că nici simularea Promo-Lex nu e corectă până la urmă pe simplul motiv că nu vor fi 11 candidați clone Silvia Radu. În plus, situația e în dinamică și se va mai schimba până la alegeri. Majoritatea – ar trebui să fie scopul dreptei pro-europene. Mizele sunt foarte mari și nu cred că ne putem permite să pierdem.

T.: Care credeți că  va fi durata mandatului lui Andrei Năstase?

V.C.: A promis că nu va pleca de la primărie și că are program pentru 5 ani. Ar fi bine să dea un exemplu de politician de tip nou care își respectă promisiunile. Totuși, intrăm într-o zonă de mare turbulență a politicii moldovenești și nu putem anticipa toate variantele posibile.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...