[ X ]
Important8 Iunie 2018 17:00

Politolog despre eventualitatea creării unei alianţe a forţelor pro-UE după alegerile parlamentare din 2018

Într-o postare pe facebook, politologul Dionis Cenuşă comentează opinia Ambasadorului SUA la Chișinău James Pettit privind eventualitatea creării unei alianţe a forţelor pro-UE după alegerile parlamentare din 2018.

„Opinia Ambasadorului SUA despre o eventuală necesitate a unei alianţe între forţele pro-UE este o premieră din câteva motive. În primul rând, pentru că Ambasada SUA înţelege cât de incompatibili se declară Maia Sandu şi Andrei Năstase cu orice idee de a se coaliza cu partidul lui Vladimir Plahotniuc. De asemenea, o asemenea meditaţie a diplomaţilor americani în spaţiul public dovedeşte că un asemenea scenariu este văzut ca unul acceptabil şi chiar că ar putea fi încurajat. O asemenea gândire se aşează pe conceptul „politicii utile”, care pune accentul pe interesul naţional mai mult decât pe rivalităţile dintre partide. În cazul de faţă, interesul comun prevelator ar fi continuarea agendei europene”, notează el.

Politologul crede că „opinia Ambasadorului SUA îi pune pe Maia Sandu şi Andrei Năstase într-o situaţie de incomoditate, deoarece aceştia şi-au construit ideologia politică pe contracararea regimului oligarhic, reprezentat de Partidul Democrat”. El susţine că, „totodată, devine inevitabilă întrebarea cum PAS şi Platforma DA comunică cu reprezentaţii SUA sau cine comunica mai convingător: PDM sau PAS şi Platforma DA?”.

„Din asemenea scenariu, descris de Ambasadorul James Pettit, reiese că rolul tuturor forţelor pro-UE este de a păstra cursul european pe un fundament solid. Acest lucru la fel arată că partenerii externi sunt conştienţi de faptul că socialiştii pot obţine victorie, dar nu şi majoritate ca număr de deputaţi în viitorul Parlament.

Până acum Maia Sandu a exclus orice coaliţie cu forţele oligarhice, în timp ce democraţii menţin oferta de a se coaliza. Cu cât mai des liderul PAS refuză un asemenea scenariu, cu atât mai mici sunt şansele ca votanţii loiali opoziţiei extra-parlamentare să-l accepte. Întrebarea la care Maia Sandu şi Andrei Năstase încă nu au răspuns este dacă orice tip de coaliţie este posibilă cu democraţii în general. Poate asemenea discuţie să aibă loc dacă Vladimir Plahotniuc va abandona PDM definitiv?”, mai scrie Dionis Cenuşă.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...