[ X ]
Important7 Iunie 2018 07:00

(INTERVIU) Ion Ceban: Situaţia în Chişinău e de aşa natură că nu putem pierde nici măcar o zi, nu tocmai un an

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, ex-candidat la Primăria capitalei, a făcut totalurile campaniei electorale şi s-a referit la perspectivele de viitor.

T: Dle Ceban, cum calificaţi rezultatele alegerilor anticipate ale primarului capitalei?

I.C.: Rezultatele sunt cele care sunt şi, plac ele sau nu plac, trebuiesc acceptate, pentru că reprezintă opinia alegătorilor. În această campanie electorală eu şi echipa mea am pus accentul exclusiv pe problemele oamenilor, prezentând soluţii pentru fiecare dintre ele. M-am ghidat tot timpul şi mă voi ghida şi în continuare de convingerea că prea mult timp la Primărie s-a făcut politică, iar aceasta ne-a împiedicat să avansăm şi să avem un oraş cu adevărat modern, cu un înalt nivel de trai, aşa cum merită oamenii.

Mă bucur că o bună parte din alegători au înţeles şi au apreciat platforma cu care am venit în aceste alegeri şi au votat pentru soluţiile propuse de noi. Din acest punct de vedere consider că am repurtat o victorie importantă, deoarece cei 116 mii de oameni care au votat pentru mine au votat inclusiv pentru o platformă electorală concretă, pentru un plan de dezvoltare al municipiului care ia în calcul absolut toate problemele existente, dar şi toate oportunităţile.

T: Dar ceilalţi alegători, care au participat la votare, pentru ce au votat?

I.C.: Din start, vreau să menţionez că eu le respect alegerea, iar ce a stat la baza opţiunii lor cred că e mai bine să-i întrebaţi. Eu nu pot decât să-mi expun unele opinii pe care le am la această temă.

T: Şi care ar fi acestea?

I.C.: Cu siguranţă, o mare influenţă asupra rezultatelor scrutinului din capitală l-a avut faptul că se apropie alegerile parlamentare. În astfel de situaţii, sentimentul electoral este acutizat la maximum şi votul preponderent devine unul politic. Adică, pe oameni începe să-i intereseze mai mult alegerile parlamentare decât cele locale şi nu exclud că mulţi alegători au votat conştienţi de faptul că dau un vot politic, dar nu unul pentru un program electoral concret. De asemenea, nu exclud că mulţi s-au gândit că acum dau un vot politic pentru a ajuta anumită tabără politică să ia un  start bun pentru alegerile parlamentare din toamnă, urmând ca peste un an să dea un vot profesionist pentru o platformă concretă, implementarea căreia să ducă la soluţionarea problemelor capitalei.

T: Adică, sugeraţi că la următoarele alegeri ale primarului capitalei votul nu va mai fi unul politic, ci unul favorabil profesioniştilor şi ofertelor cu care vor veni aceştia?

I.C.: Cu siguranţă, votul politic va persista şi în următoarele alegeri – nu poţi scăpa de el peste noapte. Însă, ponderea lui va fi mult mai mică decât în aceste alegeri. Trebuie să înţelegem că oamenii s-au săturat să trăiască decenii întregi în mizerie, în haos, în dezastru – ei călătoresc, văd cum se trăieşte în alte capitale şi îşi doresc să trăiască în aceleaşi condiţii. Iar acesta ne apropie tot mai mult de momentul când votul pentru soluţii profesioniste va prevala asupra votului politic.

T: Înseamnă aceasta că veţi candida la următoarele alegeri ale primarului captitalei?

I.C.: Am declarat imediat după alegerile din 3 iunie că nu exclud acest lucru (îmi doresc, dar voi candida dacă, desigur, colegii vor decide că sunt cel mai potrivit pentru această funcție și vor lua decizia de rigoare) şi credeţi-mă acesta nu e un moft al meu. Eu m-am născut în Chişinău, toată viaţa mea am trăit aici şi nu mi-e indiferentă soarta capitalei. Mă doare inima când văd cum în fiecare zi oraşul nostru e distrus în continuu şi, din păcate, nu văd premise reale pentru schimbarea situaţiei cel puţin un an înainte. Nu vreau să-l jignesc pe primarul ales al capitalei şi nici nu vreau să fac afront celor ce l-au votat, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că Dl. Năstase şi echipa sa, cel puţin în a doua jumătate a anului 2018, vor avea alte interese, mult mai importante pentru ei, decât cele ale oraşului. Mă refer la alegerile parlamentare. Apoi, vor fi sărbătorile de iarnă, după care, cel mai probabil, se va intra în campania electorală a alegerilor locale generale din 2019. Spun toate aceste lucruri cu o mare doză de regret, pentru că situaţia în Chişinău e de aşa natură că nu putem pierde nici măcar o zi nu tocmai un an. Dar, asta e…

T: Ce aţi avut în vedere când aţi declarat că veţi fi prezent în fiecare dimineaţă de la 8.00 la Primărie?

I.C.: Faptul că rămân ataşat intereselor Chişinăului şi ale locuitorilor capitalei noastre, indiferent de rezultatele alegerilor. În 2015 am renunţat la mandatul de deputat în Parlament pentru a mă dedica soluţionării problemelor municipiului şi în toţi aceşti ani cu asta m-am ocupat. Şi de acum încolo voi fi alături de chişinăuieni, împreună cu echipa ne vom opune tuturor abuzurilor, vom veni în continuare cu propuneri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei din diverse domenii. Într-un cuvânt lupta pentru un oraş modern în stare să asigure un nivel înalt de trai cetăţenilor săi va continua, indiferent de postura în care ne aflăm.

T: La modul real, poate Chişinăul deveni cu adevărat modern, aşa cum spuneţi Dvs.?

I.C.: Desigur poate! Pentru aceasta e nevoie ca la cârma capitalei să vină un primar care să aibă o viziune clară, soluţii realiste, o echipă de profesionişti, capacitatea şi dorinţa de a schimba starea de lucruri în bine. E evident că minuni peste noapte nu se întâmplă, dar, dacă se va munci cu dedicaţie şi cu gândul la Chişinău, atunci multe lucruri frumoase se vor reuşi, iar aceasta va schimba cu mult în bine situaţia actuală şi faţa oraşului, în general.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...