[ X ]
Important1 Iunie 2018 06:30

TOP-10 lucruri care au surprins în alegerile locale din 20 mai 2018

Pe data de 20 mai 2018 au avut loc alegeri ale primarilor în Chişinău, Bălţi, dar şi în unele sate. În cadrul acestor alegeri, s-au înregistrat mai multe surprize, la care ne vom referi în cadrul clasamentului convenţional de mai jos.

1). Silvia Radu nu a acces în turul doi

Toate sondajele de opinie o dădeau pe Silvia Radu ca şi trecută în turul doi, unde urma să dea lupta pentru funcţia de primar al capitalei cu Ion Ceban, candidatul socialiştilor. Însă, ea nu doar că a rămas în afara turului doi, dar şi a acumulat un rezultat destul de modest – ceva mai mult de 17%.

2). Nicolai Grigorişin a ajuns primar de Bălţi din primul tur

Mai multe sondaje de opinie arătau, înainte de alegeri, că la Bălţi primarul se va alege în cel de-al doilea tur. Nicolae Grigorişin, candidatul „Partidului Nostru”, a reuşit să devină primar din primul tur, acumulând peste 60%, lucru prin care a surprins multă lume.

3). Modul în care Andrei Năstase şi echipa sa au reuşit să mobilizeze electoratul de dreapta

Andrei Năstase a reuşit să dea peste cap sondajele de opinie, care-l creditau cu a treia şansă în alegeri, graţie modului exemplar în care, împreună cu echipa şi susţinătorii săi, au reuşit să mobilizeze electoratul de dreapta. Dacă va reuşi acelaşi lucru şi în turul doi, şansele sale de a ajunge primar al capitalei vor creşte considerabil.

4). Excluderea Reghinei Apostolova din alegeri

Pentru mulţi a fost surprinzătoare excluderea din cursa pentru Primăria capitalei a Reghinei Apostolova, candidatul Partidului Şor. Există opinia că, dacă nu ar fi fost exclusă, ea ar fi putut încurca serios jocurile principalilor pretendenţi la Primăria capitalei.

5). Victoria Marinei Tauber în satul Jora de Mijloc

Vicepreşedintele Partidului Şor, Marina Tauber a învins în cursa pentru Primăria localităţii Jora de Mijloc. Nimic nu ar fi fost surprinzător dacă lupta pentru această Primărie nu ar fi fost una extrem de dură. Cu atât mai mult că şansele Marinei Tauber erau incerte chiar şi cu o zi înainte de alegeri.

6). Victoria PDM în patru localităţi

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a participat în cinci localităţi în lupta pentru funcţiile de primari şi în patru a obţinut victorie din primul tur: satele Leuşeni şi Nemţeni din raionul Hânceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca şi comuna Pârliţa din Ungheni. Aceasta demonstrează că la nivel de sate PDM are o eficienţă semnificativă, lucru destul de important în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.

7). Rezultatul slab a lui Valeriu Munteanu în capitală

După zece ani de guvernare în Chişinău, în care au pretins că au făcut multe lucruri bune pentru capitală, liberalii au suferit un eşec usturător – candidatul lor la funcţia de Primar a acumulat doar 3,61%, ceea ce i-a surprins pe mulţi.

8). Rezultatul promiţător a lui Constantin Codreanu

Debutul în politica din RM a candidatului Partidului Unităţii Naţionale (PUN) la Primăria capitalei, Constantin Codreanu poate fi considerat unul promiţător – el a acumulat 4,55%, fiind cel mai bine plasat candidat unionist. Acest lucru deschide anumite perspective în faţa sa şi a partidului pe care-l reprezintă.

9). Rezultatul lui Pavel Verejanu la Bălţi

Candidatul Partidului Şor la Primăria Bălţi, Pavel Verejanu a reuşit să se plaseze pe locul trei, acumulând peste 6% din voturile alegătorilor. Şi aceasta în condiţiile în care la momentul declanşării alegerilor din capitala de nord era practic necunoscut electoratului de acolo. Aceasta dovedeşte că Partidul Şor are anumite perspective la Bălţi, inclusiv în alegerile parlamentare din toamnă.

10). Rezultatul Arinei Spătaru

Arina Spătaru, candidatul Platformei DA la Primăria Bălţi, a înregistrat cel mai bun rezultat dintre reprezentanţii partidelor pro-europene – peste 4%. Rezultatul este cu atât mai important, cu cât Bălţi este municipiul în care predomină opţiunea electorală pro-Est.

Notă: Republicat din data de 27 mai 2018.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...