[ X ]
Editorial1 Iunie 2018 08:00

Cinci explicaţii pentru eşecul Silviei Radu 

Unii spun că Silvia Radu a înregistrat un succes în alegerile pentru Primăria capitalei din data de 20 mai 2018, deoarece a reuşit să ajungă la peste 17% din preferinţele alegătorilor din Chişinău în doar câteva luni, alţii însă cred că, dat fiind susţinerea masivă de care a beneficiat, rezultatul său este un eşec. Anume la această a doua opinie mă voi referi în rândurile de mai jos, prezentând posibilele cauze ale eşecului ei.

Prima posibilă explicaţie: Silvia Radu a fost asociată puternic cu guvernarea. Chiar dacă ea a încercat să demonstreze că e un candidat independent, au existat prea multe indicii că era candidatul real al puterii – începând de la modul cum a ajuns la Primărie în postura de viceprimar şi primar interimar şi terminând cu publicitatea masivă ce i se făcea la televiziunile afiliate guvernării. În plus, şi oponenţii săi au „contribuit” serios, reuşind să-i creeze imaginea de candidat al puterii. Astfel, Silvia Radu a preluat o parte din rating-ul negativ al guvernării din capitală şi aceasta i-a afectat rezultatul general.

A doua posibilă explicaţie: Sondajele comandate au redus gradul de mobilizare al alegătorilor săi. Nu este un secret că în campania electorală s-au făcut şi sondaje la comandă, cu scopul manipulării opiniei publice. Acestea o prezentau pe Silvia Radu ca şi fiind prezentă cu certitudine în turul doi şi, posibil, mulţi dintre alegătorii săi au considerat că în acest caz nu are sens să iasă la alegeri.

A treia posibilă explicaţie: Silvia Radu practic nu a făcut deloc campanie. Ea nu s-a promovat prin intermediul presei (cu excepţia celei controlate de guvernare), şi nici prin intermediul panourilor publicitare. Silvia Radu nu a avut evenimente publice (cu unele mici excepţii), a fost destul de pasivă la capitolul întâlniri cu alegătorii (comparativ cu alţi concurenţi electorali), nu a participat la emisiuni, la dezbateri, nu şi-a promovat mai deloc oferta electorală. Aceasta nu avea cum să nu-şi spună cuvântul asupra rezultatului final.

A patra posibilă explicaţie: PR-ul negru (murdar) folosit din greu împotriva lui Andrei Năstase a mobilizat serios electoratul pro-european de dreapta. Cei care au pus la cale ponegrirea lui Andrei Năstase au obţinut un efect exact invers – l-au victimizat şi i-au consolidat electoratul. Astfel, fiind mai mobilizat şi mai consolidat electoratul lui Andrei Năstase, şansele Silviei Radu de a trece în turul doi au devenit mult mai mici.

A cincea posibilă explicaţie: Silvia Radu nu a ştiut să răspundă corespunzător gravelor acuzaţii ce i-au fost aduse. E vorba în primul rând de neregulile despre care se zice că le-ar fi admis când era în fruntea unui mare distribuitor de energie electrică, dar şi de acuzaţiile că „s-a îmbogăţit pe seama tarifelor majorate impuse oamenilor”. De asemenea, ea aşa şi nu a reuşit să dea un răspuns pe potrivă celor ce se refereau la afacerile pe care le are. Acestea sunt momente foarte importante pentru electorat şi, evident, nu aveau cum să nu-i afecteze rezultatul final.

Nu exclud că sunt şi alte posibile explicaţii ale eşecului Silviei Radu, dar cele invocate mai sus, cu siguranţă, sunt cele mai importante.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 22 mai 2018.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...