[ X ]
Important16 Mai 2018 06:30

Punct de vedere inedit: Bătălia pentru Chișinău este o confruntare a adepților republicii prezidențiale cu cei ai republicii parlamentare

„Partidul Socialiștilor a adunat 1,5 milioane de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de conducere a statului moldovean. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon la postul de televiziune NTV. Potrivit lui, procesul de colectare a semnăturilor s-a încheiat pe 1 mai. „Au semnat foarte mulți oameni, nu doar susținătorii socialiștilor. Pentru președinte au votat la ultimele alegeri peste 800 de mii, dar au semnat de două ori mai mult. Adică oamenii au semnat indiferent de viziunea lor geopolitică, oamenii au semnat pentru a se face ordine”, a specificat șeful statului moldovean”, scrie, într-un material pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş. 

Potrivit lui, „decizia din martie 2016 a Curții Constituționale, referitoare la revenirea la alegerile prezidențiale generale a schimbat ecuația politică din Republica Moldova”. „Conflictul dintre șeful statului moldovean, pe de o parte, și Parlamentul și Guvernul moldovean, pe de alta, era așteptat. Pe 23 decembrie 2016, în ziua inaugurării președintelui Dodon, au intrat în vigoare modificările care au redus competențele instituției prezidențiale în mai multe domenii. Inclusiv în cele ale securității. Pe parcursul anului 2017, Igor Dodon a încercat, în mai multe rânduri, să blocheze deciziile majorității parlamentare, dar competențele reduse prin lege, l-au făcut să nu aibă succes. Vectorul de dezvoltare externă al Republicii Moldova este principalul subiect controversat: președintele moldovean insistă pe apropierea de Federația Rusă, în timp se majoritatea parlamentară și Guvernul înclină spre Uniunea Europeană”, notează el.

Jurnalistul se referă şi la alegerile anticipate ale Primarului capitalei din data de 20 mai, menţionând că „bătălia pentru Chișinău este o confruntare a adepților republicii prezidențiale cu cei ai republicii parlamentare”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...