[ X ]
Editorial13 Mai 2018 07:00

Cine dintre candidaţii la Primăria capitalei şi de către cine e susţinut 

Pe data de 20 mai vor avea loc alegeri anticipate ale Primarului capitalei. Iar pe parcursul campaniei ce se apropie de final au avut loc mai multe evenimente şi declaraţii, care, cu o anumită doză de aproximaţie, ne permit să deducem cine dintre cei trei candidaţi cu şanse reale de a învinge în lupta pentru Primăria capitalei, şi de către cine e susţinut. E o întrebare extrem de importantă, deoarece eficienţa oricărui primar e determinată şi de susţinerea, dar şi de relaţiile de colaborare pe care le are.  

Despre candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban se poate de menţionat, în primul rând, că are susţinerea celui mai influent politician din Moldova, Preşedintele Igor Dodon, dar şi susţinerea Partidului Socialiştilor, care e primul în preferinţele alegătorilor. Dacă luăm în calcul şi perspectiva reală a PSRM de a veni la guvernare în toamnă, acest sprijin este unul deloc de neglijat.

De asemenea, în debutul campaniei electorale, Ion Ceban a avut un şir de întrevederi cu factori de decizie din exterior care ne permit să facem unele concluzii despre susţinerea sau colaborarea pe care o avea în plan extern dacă ajunge Primar. Printre aceste întrevederi ar fi de menţionat cele cu primarul oraşului Baku, Hacibala Abutalibov, cu ministrul Tineretului și Sportului al Azerbaidjanului, Azad Rahimov, cu factorii de decizie din cadrul administraţiei capitalei beloruse, Minsk, cu Primarul oraşului Budapesta, Gabor Bagdi şi cu membri ai administraţiei acestuia.

De asemenea, printre „prietenii externi” ai lui Ion Ceban, judecând după unele informaţii şi poze, se numără Preşedintele Dumei orășenești Moscova, Alexei  Şapoşnikov şi Primarul oraşului Moscova, Serghei Sobeanin.
Despre Andrei Năstase se poate de spus că, în primul rând, beneficiază de sprijinul formaţiunii lider al căreia este – Platforma Demnitate şi Adevăr, dar şi de sprijinul Partidului Acţiune şi Solidaritate şi al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Anterior, potrivit unor informaţii apărute în presă, Andrei Năstase s-a întâlnit cu Vytautas Landsbergis, primul Președinte al Parlamentului independenței de la Vilnius şi cu omul legendă al Poloniei, Lech Wałęsa. S-a întâmplat în cadrul campaniei alegerilor prezidenţiale din 2016.

În această campanie, Andrei Năstase e susţinut de Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, care este cea mai mare familie politică europeană şi deţine practic toate pârghiile de influenţă în structurile UE.

Andrei Năstase are susţinere şi pe „filiera românească” – unii dintre cei mai buni primari ai României, în special din Moldova de peste Prut și Transilvania, au dat semnale clare de susținere și disponibilitate de sprijin administrativ și investițional pentru Andrei Năstase în cazul în care câștigă alegerile din 20 mai: Emil Boc, Primar al municipiului Cluj-Napoca, Mircea Hava, primar de Alba Iulia, Gheorghe Flutur, Președinte al Consiliului Județean Suceava și Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea. De asemenea, două mari partide de opoziție, PNL și USR și-au manifestat deschis opțiunea pentru Andrei Năstase. El s-a întâlnit recent la București şi cu ex-Premierul român, Dacian Cioloș.

În RM Andrei Năstase e susţinut de unele personalități ale vieții publice, printre care: scriitorul Vladimir Beșleaga, artistul poporului, Andrei Mustea și deputatul, Maria Ciobanu, profesor universitar, maestrul Constantin Cheianu, Vasile Iovu, artist al poporului, Pasha Parfeni, artist, Cătălin Josan, artist, Oazu Nantoi, analist politic etc.

Despre Silvia Radu se poate de spus că e susţinută masiv de Partidul Democrat, aflat la guvernare în Moldova. Ea neagă că ar avea ceva cu acest partid, dar susţinerea pe care i-o acordă PD e evidentă, în special în plan mediatic. E o susţinere importantă, având în vedere potenţialul mediatic, financiar, administrativ şi uman al PD, care o pot ajuta pe Silvia Radu să obţină un rezultat bun în alegeri.

De asemenea, judecând după evenimentele anterioare, se poate de spus că Silvia Radu are anumite relaţii de colaborare cu unii primari din România, în special importantă din acest punct de vedere fiind colaborarea cu Primarul de Bucureşti, Gabriela Firea.

Ceilalţi pretendenţi la Primăria capitalei, conform sondajelor, au şanse mai modeste, de aceea nu ne vom opri la susţinerea şi relaţiile de colaborare pe care le au.

Dumitru Spătaru   

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...