[ X ]
Comentarii12 Mai 2018 06:00

Jocul periculos al Guvernului sau o nouă pistă falsă spre care e îndreptată opinia publică  

În ultima perioadă, factori de decizie guvernamentali şi formatori de opinie apropiaţi acestora încearcă să ne convingă că la Bruxelles se discută la modul serios despre cum UE ar putea influenţa crearea unei noi coaliţii pro-europene în Republica Moldova după următoarele alegeri parlamentare. Iar totul a pornit de la o declaraţie a Premierului Pavel Filip precum că factorii de decizie europeni vor fi îndemnaţi să intervină în procesul post-electoral din Moldova pentru a obţine respectivul efect. 

În realitate, cel mai probabil avem de a face cu un joc propagandistic al Guvernului care urmăreşte cel puţin două scopuri: în primul rând, astfel guvernarea vrea să transmită un mesaj clar electoratului pro-european că nu doar este în relaţii excelente cu factorii de decizie de la Bruxelles, dar şi ocupă un rol important (dacă nu chiar cel mai important) în următoarea construcţie de guvernare pe care UE o vede şi va face tot posibilul să fie în Moldova; în al doilea rând, astfel guvernarea încearcă să arunce o pată de umbră pe imaginea partidelor pro-europene cu şanse de a accede în următorul Parlament (PAS şi PDA) – acestea au respins „oferta” PD de a face o coaliţie post-electorală de guvernare comună şi acum guvernarea transmite subtil mesajul că respectivele partide oricum vor fi impuse de europeni să accepte coaliţia respectivă.

Da, într-adevăr, UE urmăreşte atent evoluţia proceselor politice şi electorale din Moldova şi are anumite interese. Acest lucru este clar ca buna ziua. Dar pentru UE este important să aibă la Chişinău parteneri credibili, nu pur şi simplu guvernări declarate pro-europene. Ce folos că o guvernare se declară pro-europeană, dacă, ca urmare a acţiunilor ei, ţara se îndreaptă tot mai mult spre dictatură, e distrusă economia de piaţă, instituţiile democratice sunt nefuncţionale etc.? Ştiu că ceea ce voi afirma eu poate şoca pe unii, dar părerea mea personală este că, decât să ai un astfel de partener corigent la toate capitolele legate de democraţie, mai bine fără parteneri sau cu parteneri de oricare altă culoare politică, dar care ar avea un comportament previzibil şi ar da dovadă de o minimă corectitudine. O simplă comparaţie: pe timpul guvernării comuniste, europenii aveau la Chişinău un partener mult mai credibil şi mai previzibil în acţiuni decât acum. Mai contează în această situaţie ce culoare are guvernarea? Desigur, nu! Oricare va fi aceasta, UE va pune în capul mesei principiul respectării angajamentelor asumate. Se vor respecta aceste angajamente – va fi colaborare, nu – …

Şi încă ceva – anterior UE avea mai mare interes faţă de Moldova. RM era povestea de succes a Parteneriatului Estic şi europenii au investit enorm în imaginea respectivă. RM se angajase ferm pe calea negocierii Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, Acordului de Liberalizare a Vizelor etc. şi UE nu putea permite ca aceste procese importante să se oprească la jumătate de drum sau aproape de final, de aceea şi intervenea prompt, încercând să obţină ca guvernarea de la Chişinău să urmeze un anumit vector extern. Dar acum UE nu mai are astfel de interes în Moldova. Toate acordurile menţionate mai sus sunt deja în vigoare, iar mai mult decât atât UE nu e gata să ofere Moldovei. Cel puţin nu acum. Cel puţin nu ceva serios, cum ar fi, spre exemplu, perspectiva de aderare, pentru că, măcinată de problemele sale interne, UE nu intenţionează să se extindă. Cel puţin nu în această parte a Europei.

Deci, în lumina celor spuse mai sus, e clar că avem de a face cu o pistă falsă lansată de guvernare. Iar cu ce scop se face acest lucru, am explicat mai sus.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...