[ X ]
Important5 Mai 2018 10:00

(INTERVU) Oazu Nantoi: Nimeni nu este preocupat de problemele reale ale chișinăuienilor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice din Chișinău, a vorbit despre ofertele electorale  ale candidaţilor la funcţia de Primar al capitalei, cine dintre candidaţi desfăşoară cea mai profesionistă campanie electorală, cine sunt favoriţii cursei electorale din capitală, pe cât de real este ca rezultatele alegerilor să nu fie validate dat fiind prezenţa slabă a electoratului la votare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Nantoi, cum vi se par ofertele electorale ale candidaţilor la funcţia de Primar al capitalei? Conţin soluţii reale pentru problemele Chişinăului? 

O.N.: În primul rând, haideți să le spunem lucrurilor pe nume: nimeni nu este preocupat de problemele reale ale chișinăuienilor. Deoarece în perspectiva alegerilor parlamentare, ce urmează să aibă loc în intervalul timpului de 3 luni, după 30 noiembrie 2018, are loc o luptă acerbă pentru putere. Și în perspectiva acestor alegeri are loc lupta pentru controlul politic asupra municipiului Chișinău și a  municipiului Bălți. Aici, nu există loc pentru interesele locuitorilor municipiului Chișinău, ca să fie clar.

T.: În opinia Dvs., ca expert, cine dintre candidaţi desfăşoară cea mai profesionistă campanie electorală?

O.N.: Nu mă interesează, din simplul motiv că eu văd în municipiul Chișinău, cel puțin, cum tandemul Silvia Radu – Ion Ceban au drept scop comun de a nu admite ieșirea în turul II a lui Andrei Năstase, pentru ca în perspectiva alegerilor parlamentare imaginea eventualului bloc creat de PAS, PDA cu participarea societății civile să fie știrbită. Prin urmare, vă rog frumos, să nu mă obosiți cu promisiuni electorale ale acestor 12 candidați trași pe sprânceană.

T.: Care credeţi că va fi principiul de bază de care se vor conduce alegătorii în acest scrutin – profesionalismul, preferinţele geopolitice, viziunile privind statalitatea etc.

O.N.: În primul rând, ceea ce la noi în RM se numește geopolitică vorbește despre aceea că majoritatea absolută a alegătorilor RM niciodată nu s-au uitat pe hartă, ca să vadă care este locul RM. Ceea ce numim noi geopolitică este o invenție a unor afaceriști politici locali, care manipulează alegătorii RM cu slogane pretins geopolitice. Cineva vrea să ne fericească, culcându-ne sub Putin, alții luptă cu tancurile lui Putin. Asta e toată politica moldovenească, cinică, care este bazată pe sfidarea acestor afaceriști politici, în raport cu cei pe care vor să-i aducă la urnele de vot.

În ceea ce privește profesionalismul, vreau să spun următoarele: puterea în municipiul Chișinău totdeauna a fost ostatică în relațiile cu puterea centrală. Legislația, cadrul juridic, pentru funcționarea APL în municipiul Chișinău întotdeauna a purtat amprenta acestui conflict și nicicând nimeni nu a fost preocupat de crearea unui cadrul juridic coerent, funcțional, pentru ca APL să funcționeze în interesul alegătorilor. Eu vă formulez o întrebare retorică: Care este procentul suprafeței loturilor de pământ vândute în municipiu la licitații deschise, cu strigare? Probabil e zero. De ce? De aceea, că pământul în municipiul Chișinău este un bun valoros și cel care distribuie loturile de pământ e important și în mod automat se pricopsește cu ceva. Cine formulează cadrul juridic pentru asemenea procedee? Puterea centrală, în Parlament. De ce nu avem un cadru juridic coerent pentru ca veniturile în bugetul municipal să fie optimizate în urma vânzării loturilor de pământ în baza unor proceduri deschise. De aceea, că sunt corupți, și cei de la nivelul național au interesele lor, ca și cei de la nivelul local.

Mai departe, funcția de Primar general. Dacă nu greșesc, în martie 2016, a fost modificată legea, se presupune că sub presiunea PL în favoarea lui Dorin Chirtoacă. Cine a câștigat? De unde a apărut dna Silvia Radu? Eu am fost pe locul III la alegerile locale în 2015, nu în sensul acela ca sunt gelos, dar de unde a apărut dnei și ce fel de talente deosebite are această doamnă pentru ca să fie desemnată în funcția de Primar general interimar. Este încă un moment – Dorin Chirtoacă, în 2007 a fost ales Primar general. Din start dlui, fiind acompaniat de unchiul său, Mihai Ghimpu, care era președintele CMC, au încercat să facă ordine, curățenie în Primărie, să-i dea afară pe funcționarii suspectați de corupție, incompetență etc. Ce s-a întâmplat după aceasta? Acei funcționari s-au dus în instanță și au fost restabiliți. După ce a apărut dna Silvia Radiu au început ca găinile din poiată să zboare de  acolo funcționarii. Cine s-a dus în instanță? Nimeni. De ce? De aceea, că nimeni nu are grijă de interesele orașului, este vorba de lupta pentru putere în perspectiva alegerilor parlamentare. În CMC au fost faze foarte puține, când s-a activat în baza responsabilității față de locuitorii municipiului, de la începuturi până în prezent. Din care cauză CMC a început să activeze în bază de consens, votând deciziile care contribuiau la consolidarea imaginii Silviei Radu în calitate de primar eficient, competent etc. Răspunsul, cine vrea îl cunoaște, cine – nu, nici nu vreau să-i explic. Dacă oameni nu se interesează de esența celor ce se întâmplă și se lasă manipulați, ei mai mult nici nu merită.

T.: Care segment de electorat credeţi că se va manifesta cel mai activ în alegerile din 20 mai şi care – cel mai pasiv?

O.N.: Eu nu știu de acest segment electoral, dat fiind faptul că inclusiv până în 2015, noi am avut acea schemă primitivă alb-neagră, comuniștii – anticomuniștii, socialiștii – antisocialiști. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, unul dintre motivele pentru transformarea orașului Chișinău în municipiu, cu includerea suburbiilor era argumentul schimbării balanței etnice ale alegătorilor. Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume. Eu țin minte alegerile locale, dacă nu greșesc din 2003 – Serafim Urecheanu era forte mâhnit, atunci încă nu veneau protocoalele de la secțiile de votare pe cale electronică, deci era mâhnit, deoarece au început să vină protocoale din centrul orașului unde ei pierdeau și doar când spre dimineață au venit procesele verbale din suburbii, Serafim Urecheanu a fost declarat învingător. Asta este blestemul nostru moștenit din trecutul sovietic și care grijuliu este conservat și amplificat de afaceriștii noștri politici cinici, cu tancurile lui Putin și cu cei care ne duc de căpăstru în Europa sau vor să ne fericească, readucându-ne în imperiul rus. Asta este realitatea.

T.: Care segment de electorat e cel mai fărâmiţat şi, respectiv, îi este cel mai greu să se determine cu alegerea şi care segment e cel mai consolidat? 

O.N.: Dacă vorbim de segment electoral, în mod normal se presupune că această comunitate de cetățeni ai RM, văd îmbunătățirea propriei vieți. Eu nu votez pentru aceea ca cuiva să-i fie bine. În mod normal omul trebuie să voteze pentru ca el să trăiască mai bine. Deci, oamenii văd rezolvarea problemelor personale într-un mod oarecare. Iată sunt partidele clasice europene, cineva se bazează pe partidele de stânga – cândva au crescut din clasa muncitoare etc.

Dacă vreți să auziți de la mine că pe segmentul de dreapta… păi bine, nimeni, când se duce la piață să-și cumpere o găină, nu se indignează că pe tarabă sunt mai multe şi trebuie să alegi. Noi trebuie să facem o diferență dintre procedura de vot și procedura de a alege. Omul care alege este un cetățean conștient care analizează critic ofertele electorale, care are ceva memorie și ține minte cum s-au comportat unii politicieni, care au ceva traiectorie mai îndelungată în trecut și atunci el face o alegere critică și conștientă. Noi, în RM, am ales din start calea căutării răului mai mic, și din căutarea răului mai mic, am ajuns într-unul și mai mare, unde ne aflăm în prezent. Dacă vreți să auziți că pe segmentul de dreapta sunt mulți candidați, asta nu e o problemă. Problema este ca alegătorul să-i analizeze, să-i trieze și să facă o alegere conștientă. În registrul partidelor sunt câteva zeci de partide, dar când te uiți, fie la sondaje, fie la rezultatele alegerilor, oricum sunt câteva partide și restul sunt niște elemente de decor.

T.: Cine, în opinia Dvs., sunt favoriţii cursei electorale din capitală? 

O.N.: Ei, da. Nici nu vreau să mă gândesc la asta, deoarece eu văd această schemă când Silvia Radu și Ion Ceban sunt un tandem, ghidat dintr-un centru și Andrei Năstase reprezintă acele formațiuni politice care-și propun drept scop demontarea sistemului politic actual și sper revenirea la normele statului de drept. Prin urmare, pe de o parte, în internet am văzut niște pretinse scurgeri de informații referitor la rezultatele sondajelor, pe de altă parte, în toate campaniile electorale lupta se dă pentru cei indeciși. Dacă omul s-a născut cu secera și ciocanul în frunte, este inutil să-l convingi. Trebuie de văzut, cert este că aceste alegeri locale sunt un fel de preludiu sau o fază preliminară a încăierărilor politice din toamna acestui an, la alegerile parlamentare. Mai ales dacă ținem cont de faptul că Primarul General va fi ales pentru un an, teoretic. Iarăși rămâne deschisă întrebarea, în ce măsură sunt sinceri acei care luptă pentru această funcție de Primar General. Eu nu înțeleg de ce actuala coaliție majoritară nu a modificat legislația și nu a  făcut o mențiune că, dacă alegerile anticipate se desfășoară cu un an până la alegerile ordinare, Primarul ales rămâne în funcție, ceva de tipul acesta. Noi am trăit fără președinte, bine mersi, am întins mâța de coadă, cu alegerea președintelui, așa că… Dar, asta e o întrebarea retorică. Dat fiind faptul că, repet, la noi avem interese obscure, avem cinism politic, avem lupte, dar nimeni nu se gândește la funcționalitatea instituțiilor statului de drept, la criteriile din 1993 de la Copenhaga, care sunt condiția cheie pentru ca orișice țară să aibă perspectivă europeană.

T.: Pe cât de real este ca rezultatele alegerilor să nu fie validate dat fiind prezenţa slabă a electoratului la votare?

O.N.: Nu știu, rămâne de văzut. Eu am să merg la vot, familia mea probabil, dacă o voi convinge, tot. În rest, vedem. Dacă cetățeanul nu vrea să înțeleagă esența celor ce se întâmplă, politicieni își fac de cap.

T.: Şi o întrebare cu tentă mai personală pentru Dvs.: De ce nu aţi candidat în aceste alegeri? Or, la precedentele alegeri ale Primarului capitalei aţi înregistrat un rezultat destul de bun.     

O.N.: În pofida vârstei mele înaintate, am comis o greșeală atunci când m-am lăsat convins de Iurie Leancă și Eugen Carpov: Hai, Oazu, vino într-un partid de tip nou. În 2015, nu că am fost rugat, dar mi s-a propus să candidez la funcția de Primar General din partea PPEM, care atunci avea o imagine proaspătă și necompromisă. Ideea era că, data alegerile locale a venit așa, pe neașteptate, și rezultatul pe care l-ar fi obținut PPEM în Chișinău, era important pentru imaginea partidului per ansamblu pe țară. Eu m-am implicat în campania electorală simțind responsabilitatea în fața acestui proiect politic care era simpatic prin tineretul cela care era, prin acele 4 mii de persoane care au candidat în numele PPEM la alegerile locale.

Am fost plăcut surprins de calitatea echipei în mijlocul căreia m-am pomenit, erau tineri, deschiși, altă generație, cu alți ochi, cu altă modalitate de comunicare, cu viziuni fresh, proaspete asupra problemelor orașului. Eu multe am învățat de la ei şi recunosc lucrul acesta – nu e o rușine să înveți, e rușine să fii prost, încăpățânat și primitiv. Eu de loc nu mă simțeam complexat în fața Zinaidei Greceanîi și a lui Dorin Chirtoacă în calitate de candidat. Dacă vrei să gestionezi treburile orașului trebuie să ai o echipă și atunci acea echipă exista. Alta este că noi am fost ostaticii acestui blestem pseodo geopolitic. După cum se spune, nu poți intra de două ori în aceeaşi apă, lipsesc acele condiții care au fost în 2015, care mi-au permis mie să apar în fața alegătorilor și să vorbesc sincer în calitate de candidat la funcția  de Primar General.

Eu nu sunt obsedat de orgolii personale, consider că cea mai responsabilă poziție este cea de cetățean,  toate celelalte sunt secundare. De aceea, fiind întrebat de un jurnalist, am spus că mă implic, dar asta deloc nu însemnă că trebuie să candidez.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...