[ X ]
Exclusiv3 Mai 2018 18:00

Fondatorii Mișcării Civice Platforma DA, la 3 ani distanță de la protestele din 2015

La cei 3 ani de distanță de când au scos în stradă zeci de mii de oameni, fondatorii Mișcării Civice Platforma Demnitate și Adevăr susțin că, datorită protestului din 3 mai 2015, lucrurile care au fost obținute atunci, au avut impact asupra evoluțiilor din țară.

Contactat de TRIBUNA, unul din fondatorii Platformei, Igor Boțan, s-a referit la importanța manifestului din 3 mai 2015. „Lucrurile care au fost obținute atunci au avut impact asupra evoluțiilor din țară. A fost publicat raportul Kroll și am aflat date concrete despre furtul miliardului. Protestul din 3 mai a contribuit la organizarea dezbaterilor în Parlament cu participarea șefilor Procuraturii Generale, a SIS-ului, a Băncii Naționale și a CNA. Noi am fost informați ca și cetățeni că autoritățile au știut despre tot ce se întâmplă, dar nu au intervenit pentru a întrerupe frauda și aceasta a fost pentru noi șocant. Lucru care ne-a făcut să ajungem la concluzia că politizarea instituțiilor de drept și de reglementare a fost un lucru extrem de negativ pentru societate, dar a fost un lucru făcut de politicienii din Republica Moldova. După care am asistat cu toții la demisia Guvernului, care a cerut depolitizarea instituțiilor de drept și de reglementare și pentru că nu a obținut de la majoritatea parlamentară acest lucru, a avut loc demisia Guvernului, s-a instaurat alt Guvern. Mai departe a avut loc cu totul o altă traiectorie, pentru că, dacă la mitingul din 3 mai Partidul Liberal și-a îndemnat adepţii să susțină mitingul, noi credeam că vom avea suport și în Parlament, dar nu a fost să fie. La 7 iunie, Partidul Liberal a trecut de cealaltă parte, a intrat la guvernare. După care, comuniștii, în toamnă au trecut și ei 2/3 din fracțiune în partea Partidului Democrat, iar guvernanții le-au promis că furtul miliardului e un lucru extrem de complicat și cere investigații. E una să recunoști că miliardul a fost furat, așa cum au făcut șefii celor 4 instituții care au participat la dezbaterea deschisă din Parlament, dar la recuperarea miliardului am rămas cu ochii în soare. Deci, putem spune că lucrurile au intrat într-o albie a investigației de către organele competente, astfel democrații și-au instaurat o majoritate care până în prezent caută miliardul”, a declarat acesta.

În același timp, Mihai Manole, la fel unul din fondatorii Platformei, crede că ideea Mișcării „a fost una bună”, însă, la momentul actual, totuși „ne lipsește activitatea civică”.

„Dacă aș porni de la idee, e clar că a fost una bună și sănătoasă. Deci, noi avem nevoie de opinii, de poziții active în societate. Cu părere de rău, cu timpul, vedeți, a rămas ideea – da, a avut loc evoluția în timp – da, a apărut și un partid – da. Totuși, prezintă un interes, o opinie, o poziție în țărișoara noastră. Numai că atunci când compari cu unele evenimente, spre exemplu cu cele din Armenia, atunci pot spune că nouă ne lipsește activitatea civică, conștientizarea, viitorul nostru, nu ne interesează unele situații. De aceea, sper că poate cu timpul va fi ceva și mai bun”, a declarat el.

Oazu Nantoi, un alt fondator al Mișcării Civice Platforma Demnitate și Adevăr, a oferit mai multe detalii cu privire la istoria mișcării. „Cum a apărut Mișcarea Civică Demnitate și Adevăr? Probabil, la începutul lui februarie 2005 a apărut domnul Andrei Năstase pe care nu-l cunoșteam și cu care am discutat probabil de vreo 2 sau 3 ori. Astfel, a apărut un cerc de persoane care se întrunea și discuta situația din Republica Moldova. Persoane care nu făceau parte din nici un partid politic, eu atunci eram plecat din Partidul Democrat și încă nicăieri neajuns. Astfel, în societate se acumulase un capital protestatar, dar acest capital protestatar n-a fost coagulat și nu era reprezentat sub nici o formă. Erau insulițe de nemulțumire, dar care nu erau coagulate și a apărut ideea Platformei civice, care a fost lansată, dacă nu greșesc, la 24 februarie 2015, a apărut manifestul și noi ne-am declarat ca o structură nepartinică. La 3 mai, acel potențial protestatar din societate a erupt fără să fie mânați, prin resurse administrative, fără să fie cumpărați și mânați. Guvernarea s-a speriat și domnul Candu a publicat pe pagina de facebook raportul Kroll. Dacă ne uităm la rezultate, atunci pe de o parte este o abordare critică, negativistă, că iată potențialul protestatar a fost irosit, totodată acțiunile de protest 2015 au demonstrat că Guvernarea se temea mortal de aceste acțiuni de protest. Din protestele din 2015, societatea s-a ales cu proiectul politic Platforma DA. Prin urmare, acest protest din 2015, eu nu consider că el s-a realizat într-o variantă optimă, dar e târziu să critici. Important e că societatea să tragă concluzii din greșelile comise din trecut. Dând apreciere evenimentelor din 2015, e timpul să ne gândim la ceea ce putem face în viitor”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...