[ X ]
Important29 Aprilie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova  

Igor Dodon a avut parte de o săptămână cu multe evenimente importante şi de impact asupra politicii şi vieţii publice din Moldova.

Astfel, în ajunul Zilei Drapelului de Stat, Președintele a venit cu inițiativa să se transmită câte un drapel de stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfânt, fiecărei primării din țară.

De asemenea, în această săptămână, Igor Dodon a întreprins o vizită  de lucru în mai multe raioane ale țării pentru a înmâna cheile de la tehnica dăruită de Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Aflându-se în nordul țării, şeful statului a participat la slujba oficiată în cinstea îngerului păzitor a Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din comuna Zăbriceni, unde a avut și o întrevedere cu preoții Eparhiei de Edineţ și Briceni.

Tot în această săptămână, la invitația Președintelui Igor Dodon, Președintele „Sberbank” din Federația Rusă, Gherman Gref, a susținut o lecție deschisă la tema „Tendințe tehnologice și factori ai dezvoltării accelerate”. La eveniment a participat şi Igor Dodon. Cei doi au avut şi întrevedere.

Un eveniment important al săptămânii, l-a constituit întrevederea de la Bender dintre Președintele Igor Dodon şi liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, în cadrul căreia au abordat mai multe subiecte de actualitate privind actuala cooperare, atât în format „tet-a-tet”, cât şi în format lărgit. Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski au făcut un schimb de opinii referitor la realizarea inițiativei din 4 ianuarie 2017, cunoscută sub titlul „pachetul celor 8 puncte” şi au convenit să contribuie la identificarea soluțiilor de compromis pentru punctele din pachetul propus care nu au fost realizate. În cadrul întrevederii, au fost abordate şi alte aspecte importante ce ţin de relaţia Chişinău – Tiraspol.

Tot în această săptămână, Igor Dodon a avut unele întrevederi, dar şi şedinţe de lucru la diverse teme, ceea ce accentuează încă o dată că săptămâna şefului statului a fost una plină.

Tot în această săptămână, Igor Dodon a efectuat o vizită la Sankt-Peterburg, unde s-a văzut cu șefii administrației locale și cu reprezentanții disporei. De asemenea, în context ar fi de menționat întrevederea cu Președintele Vladimir Putin, despre care au apărut unele informații.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 este lider al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...