[ X ]
Editorial23 Aprilie 2018 07:00

Particularităţile alegerilor din 20 mai 2018

Alegerile pentru funcţia de Primar general al municipiului Chişinău îşi au propriile particularităţi şi acestea ies în evidenţă la o analiză a situaţiei ce se înregistrează, dar şi la o comparaţie a acesteia cu precedentele scrutine din capitală.

Prima particularitate ţine de numărul de pretendenţi la şefia capitalei – 13. Este o medie perfectă, dacă luăm în calcul faptul că cel mai mare număr de candidaţi la Primăria Chişinăului s-a înregistrat în alegerile din 2007 – 19, iar cel mai mic număr în alegerile din 1999 – 7. Deci, despre numărul de candidaţi se poate de spus că nu e nici mare, nici mic, comparativ cu alte scrutine – e mediu.

O altă particularitate este aşa-numită prezenţă feminină în scrutin. Până acum, de-a lungul anilor, la Primăria capitalei au candidat 12 femei din cei peste 80 de candidaţi înregistraţi în total: Zinaida Greceanîi, Iuliana Gorea-Costin, Olga Nicolenco, Zinovia Zorina, Vitalia Pavlicenco, Svetlana Mâsliţchi, Maia Laguta, Valentina Buliga, Valentina Ţapiş, Elisaveta Moscalciuc, Tatiana Tomacu, Monica Babuc. În acest scrutin, avem trei femei înregistrate în cursa electorală: Silvia Radu, Alexandra Can şi Reghina Apostolova. Adică, în actualul scrutin participă circa o cincime din numărul total de femei ce au pretins vreodată la şefia capitalei.

Încă o particularitate este faptul că aceste alegeri sunt primele din istorie când trei candidaţi sunt creditaţi cu şanse reale la Primăria capitalei – Andrei Năstase, Ion Ceban şi Silvia Radu. Până acum, toate alegerile au avut doi favoriţi, iar unica intrigă era dacă primarul se va alege din primul tur sau în cel de-al doilea.

O particularitate ţine şi de numărul de candidaţi independenţi. În aceste alegeri avem un singur candidat independent – Silvia Radu. De-a lungul anilor, la Primăria capitalei au pretins doar cinci candidaţi independenţi: Serafim Urechean – 1999 şi 2003, Mihai Severovan – 2003, Petru Bodarev – 2007, Mihai Roşcovan – 2007, dar s-a retras din cursă în ultimul moment şi Mihai Godea – 2011. Doar în 2015 nu am avut candidaţi independenţi la funcţia de Primar al capitalei.

De asemenea, o particularitate este şi faptul că în aceste alegeri, partidul ce deţine puterea nu are propriul candidat (cel puţin oficial) şi nici nu susţine careva candidat (cel puţin, nu a declarat acest lucru până acum). Totodată, acesta e primul scrutin în care comuniştii nu au propriul candidat.

O altă particularitate este numărul mare de candidaţi ce pretind la voturile electoratului unionist – 5 (Constantin Codreanu, Valeriu Munteanu, Alexandra Can şi parţial Andrei Năstase şi Silvia Radu). E destul de mare şi numărul candidaţilor de pe stânga, dar acolo favoritul e clar.

Posibil, există şi alte elemente ce fac aceste alegeri deosebite, dar cele enunţate mai sus, cu siguranţă sunt de bază.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...