[ X ]
Important18 Aprilie 2018 15:29

Pavel Filip: „Îmi doresc, la final de mandat, cursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil”

„Îmi doresc la final de mandat cursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil”. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Pavel Filip, astăzi, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, și cu Directorul pentru Vecinătatea Estică, Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR), Lawrence Meredith.

După cum comunică TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă, părțile au făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluții în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, în contextul reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE, care va avea loc pe 3 mai curent la Bruxelles.

Premierul Pavel Filip a menționat că apropierea de UE rămâne o prioritate a guvernării, fapt dovedit și de creșterea popularității UE în rândul cetățenilor. El a subliniat că există toată determinarea, atât în Guvern, cât și în Parlament pentru realizarea angajamentelor asumate în pofida faptului că suntem într-un an electoral. Premierul a precizat că Guvernul rămâne axat în continuare pe implementarea reformelor. Printre care și ”mica reformă” în justiție care stabilește obiective concrete pentru o perioadă scurtă de timp. „Este important să simțim suportul UE pentru implementarea reformelor. Și asistența macrofinanciară, și programele de suport bugetar sunt foarte importante pentru noi”, a accentuat Pavel Filip.

Oficialii europeni au apreciat progresele substanțiale ale autorităților în implementarea Acordului de Asociere și au subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru realizarea angajamentelor în termenii stabiliți. Ei au declarat că vor acorda în continuare sprijin Guvernului în implementarea reformelor care să crească nivelul de viață al cetățenilor. Peter Michalko și Lawrence Meredith s-au referit și la lansarea, cu susținerea UE, a unor proiecte regionale la Ungheni și Cahul.

Totodată, ei au exprimat interesul și disponibilitatea UE de a susține multiplicarea Centrelor de Excelență în domeniul în TIC, după modelul Tekwill, și în regiunile țării. Premierul Pavel Filip a salutat ideea, precizând că în timpul mandatului de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a susținut deschiderea Centrului Tekwill, precum și elaborarea și  promovarea Legii cu privire la parcurile IT virtuale. Șeful Executivului a spus că domeniul TIC este unul de viitor pentru Republica Moldova, care asigură o valoare adăugată înaltă și sporește atractivitatea investițională a țării.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...