[ X ]
Important17 Aprilie 2018 14:00

(INTERVIU) Valeriu Munteanu: Programul meu stă sub semnul a ceea ce am numit revoluția managementului european la Chișinău

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, candidat la funcția de Primar general al mun. Chișinău, a vorbit despre ce l-a determinat să se înscrie în această cursă, care vor fi punctele forte ale ofertei electorale, cum califică startul campaniei electorale, dar și cum crede că va continua aceasta, pe cine vede ca principal contracandidat, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Munteanu, ce va determinat să vă înscrieți în cursa pentru Primăria capitalei?

V.M.: Aceste alegeri sunt prinosul lui Dorin Chirtoacă pentru fortificarea democrației din Republica Moldova. Acesta a înfruntat puternic și riscant binomul Plahotniuc-Dodon, prin demisia sa, dând posibilitate alegătorilor conștienți și activi din Chișinău să zdruncine din temelie binomul și să elibereze primăria, uzurpată de marionetele docile ale guvernanților.

Eu am fost parte, de fiecare dată, a acelui electorat din Chișinău care este profund – și nu circumstanțial! – pro-european, care este indiscutabil împotriva binomului Plahotniuc-Dodon, care este pro-român și anti-Putin, fără să facă compromisuri niciodată cu candidații Moscovei. Acel electorat care a apărat de trei ori cu succes reduta Chișinăului în fața asaltului forțelor anti-europene ale Estului. Ei bine, acest electorat nu avea, până la intrarea mea în cursa pentru Primăria Chișinăului, niciun reprezentant! Eu am intrat în cursa pentru câștigarea Capitalei noastre pentru că sunt profund convins că pot reprezenta tocmai acest electorat. Un electorat elevat, inteligent, informat, educat, un electorat pe care îl respect și pe care vreau să îl reprezint.

Pe de altă parte, sunt foarte conștient că acest electorat este și furios! Și are toate motivele din lume să fie furios! Pentru că i s-a furat speranța, demnitatea, locul lui în istorie, de unde a fost scos pentru o generație și aruncat la marginea imperiului…

T.: Care vor fi punctele forte ale ofertei electorale?

V.M.: Punctul forte al ofertei mele electorale este trecutul meu. Sunt singurul candidat care a mai ocupat funcția de primar şi ştie ce înseamnă asta, pentru că legile sunt aceleași, şi pentru Primăria Floreni, pe care am condus-o cu succes, şi pentru Primăria Chişinău. Sunt și un jurist cu rezultate recunoscute pe durata cât am fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Cea mai mare parte din activitatea de primar se desfășoară în cadrul dreptului administrativ. Mai mult, sunt singurul candidat cu experiență în aducerea de finanțări. Am adus bani şi la Primăria Floreni, şi la Ministerul Mediului pentru proiecte necesare creșterii bunăstării oamenilor.

Programul meu stă sub semnul a ceea ce am numit revoluția managementului european la Chișinău. Ceea ce le propun eu chișinăuienilor este să schimbe cursul istoriei! Sau să facem istorie în orașul nostru! Punctul de plecare e viziunea. Ceea ce lipsește Chișinăului este viziunea. O viziune puternică, despre o capitală europeană, racordată la lumea civilizată a secolului în care trăim. Modelele noastre de dezvoltare trebuie să fie Parisul, Londra, Berlinul, Bucureștiul. Eu construiesc, nu cârpesc! Preocupările și statura publică ale primarului Chișinăului trebuie să fie cele ale unui primar european, nu ale unei slugi de pe moșia oligarhului. În centrul viziunii despre oraș se află cetățenii, cei care ne votează și cei pentru care trebuie să reclădim orașul.

Vom demara un program de dezvoltare integrată a orașului, cu investiții publice de 2 miliarde de euro în infrastructură modernă și vom aduce la noi acasă investiții străine de minim 1 miliard de euro în următorii cinci ani. Știu cum să fac asta! Primul pas pentru atragerea de finanțări este obținerea de rating pentru Chișinău din partea marilor agenții internaționale de rating: Fitch, Moody´s, Standard&Poor´s și Nomura. După obținerea ratingului vom emite obligațiuni de 1 miliard de euro pe bursele mari, de la Londra și Frankfurt, bani cu care vom reface și moderniza infrastructura de transport și energetică.

Am de gând să fac, cu asistență europeană, japoneză (JAICA) sau americană (USAID) un master-plan al orașului pe baza căruia să obținem emisiunea de obligațiuni.

Vom construi apoi o centrală electrică pe gaze (150 MW), care să valorifice superior gazele ce vor fi aduse pe noua conductă Iași-Ungheni-Chișinău. Vom finaliza ecologizarea cursului râului Bâc și vom amenaja aici un spațiu urban regenerat, integrat care să ofere chișinăuienilor o alternativă: un loc unde să se odihnească și să se bucure de natura din inima orașului. Vom construi, în cel mult doi ani, un parc industrial și unul tehnologic pe care să-l populăm cu companii internaționale.

Unul dintre motoarele dezvoltării accelerate a economiei Chișinăului va fi Aeroportul Internaţional Chişinău. Concesiunea aeroportului acordată de Guvernul Leancă unor obscuri afaceriști de origine cecenă a fost o gravă lovitură pentru economia noastră. Mă voi bate cu guvernul, având alături de mine sute de mii de chișinăuienii, să obțin transferul proprietății aeroportului de la Guvern la Primărie, pentru că în toată Europa aeroporturile aparțin autorităților locale. La Milano sau Frankfurt pe Main primăriile dețin pachete semnificative de acțiuni la aeroporturi, iar în România guvernul a dat aeroporturile consiliilor județene. După ce Primăria Chişinău va deveni proprietarul aeroportului, voi anula contractul de concesiune încheiat de marioneta Leancă. Apoi voi începe un amplu program de investiții pentru dezvoltarea unui mare terminal cargo de mărfuri la aeroport, dar şi pentru mărirea capacității terminalelor de pasageri.

Voi propune Bucureștiului, pentru semestrul I 2019, atunci când România va deține președinția UE, și Timișoarei, pentru anul când va fi capitală culturală europeană, parteneriate speciale cu Chișinăul, în care orașele din România să promoveze capitala noastră  pentru a câștiga expunere internațională și mai ales vizibilitate pentru investitori.

Și multe alte lucruri pe care le veți afla atunci când voi lansa programul meu managerial…

T.: Pe cine vedeți principalul dvs. contracandidat?

V.M.: Contracandidatul meu este Binomul Plahotniuc-Dodon! Cu el mă lupt, pe el vreau să îl opresc să ia Chișinăul și apoi să îl izgonesc definitiv. Binomul a uzurpat capitala, iar acum vrea să ne-o ia cu acte în regulă, adică prin alegeri. Nu va reuși! Așa cum ieri nu au reușit, la vremea lor, Dodon sau Greceanîi, așa nu vor reuși nici azi marionetele Binomului, adică Silvia Radu și Ivan Ceban, să păcălească alegătorii din Chișinău. Sunt foarte convins de asta.

T.: În ce măsură veți folosi în campania electorală, reușitele lui Dorin Chirtoacă în cei 10 ani în funcția de Primar?

V.M.: Toată lumea știe că nu mi-am trădat niciodată convingerile, crezul și loialitățile politice, nu am schimbat cinci-șapte partide, cu doctrine diferite, în cinci ani și nu am deviat cu nici un milimetru de la crezul meu politic. Niciodată, nimeni, nu îmi poate reproșa ceva din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, în spatele lui Valeriu Munteanu nu este altcineva decât Valeriu Munteanu. Adică cel care, cu crezul său politic și programul său managerial, îi va convinge pe locuitorii capitalei, din oraș și din suburbii, că e cel mai bun și cel mai potrivit pentru funcția de primar general.

Cât privește reușitele lui Dorin Chirtoacă, sigur că ele sunt un imbold. În primul rând faptul că a reușit să câștige de trei ori Primăria și a mobilizat electoratul Chișinăului de partea sa. Acel electorat pro-european și anti Putin, pro-românesc și care vrea ca orașul nostru să devină ceea ce merită, adică una dintre capitalele europene cu care să ne mândrim. Cât privește proiectele concrete, de succes pentru cetățeni, proiecte începute, dar nefinalizate, ele firește că se bucură de toată atenția mea.

T.: Cum calificați startul campaniei electorale, dar și cum credeți că va decurge aceasta?

V.M.: Binomul a furat startul, căci Binomul nu a știut niciodată, și am văzut asta la alegerile prezidențiale, să joace corect. Au furat startul mediatic, când au pus toate televiziunile la dispoziția marionetelor care îi reprezintă. Nici nu a început campania electorală că publicul s-a săturat deja să o vadă pe uzurpatoarea Silvia Radu cum astupă gropi, pe ploaie!, cum pune toporași din banii publici și (fără licitații) sau cum plantează copaci. Mâine o vor filma și într-un reality show Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns… Dar oricum asta nu îi ajută. Publicul din Chișinău este mult prea inteligent pentru asta. Nu degeaba partidul lui Vladimir Plahotniuc nu a câștigat niciodată mai mult de un mandat de consilier municipal la alegerile locale din Chișinău.

În al doilea rând, constatăm cu surprindere, și asta e mult mai grav, cum Moscova a furat startul, adică cum a venit în sprijinul politic al Binomului. Pe de-o parte, pe Dodon îl ajută organizându-i vizite internaționale în Ungaria, Bulgaria, Grecia sau Cipru, ca să-i crească profilul pentru alegerile din toamnă. La locale, concret, Moscova ajută Binomul prin interzicerea lui Usatîi de a avea un candidat la Chișinău! Asta pentru a nu deranja cumva, pe stânga, marionetele Binomului. Deci lui Usatîi i s-a pus botniță la Chișinău din motive clare: stăpânii lui moscoviți de la FSB doresc să câștige Binomul!

Și asta nu e tot. Cel mai important și grav lucru este că Moscova îl susține și pe Vladimir Plahotniuc, adică guvernul, prin scăderea prețului gazelor în an electoral! Asta din urmă e o bombă veritabilă care ne arată, fără nicio tăgadă, că de fapt sprijinitorul extern al Binomului este Federația Rusă! Care scade prețul gazelor pentru anul acesta, an electoral, pentru a sprijini puterea actuală, președintele și guvernul. Adică…. Binomul!

Şi eu vreau ca Republica Moldova să cumpere gaze ieftine, dar Kremlinul nu ne-a făcut nicio favoare, rușii ne aruncă niște fărimituri: ieftinirea temporară a gazelor până la alegerile parlamentare din noiembrie, cu scopul de a ajuta Binomul să câștige alegerile prin mijloace incorecte, după care se va reveni la vechiul preț sau chiar acest preț se va majora. Nu există nimic gratis pe lume, iar Kremlinul s-a transformat în managerul campaniei electorale a Binomului Plahotniuc-Dodon.

T.: Ce probabilitate este ca alegătorii să dea dovadă de absenteism și rezultatele alegerilor să nu fie validate?

V.M.: Nu va fi cazul. Simt furia alegătorilor, simt că vor să riposteze la toate umilințele la care Binomul i-a supus. Această furie va fi principalul mobilizator la vot. Voi fi purtătorul de cuvânt al acestei furii legitime. Veniți să alungăm Binomul corupt care ne-a aruncat la marginea continentului și a istoriei, și să ne recâștigăm dreptul la demnitate, prosperitate și europenitate!

T.: Ce șanse credeți că aveți în lupta pentru fotoliul de primar?

V.M.: Am să vă fac o mărturisire. Șansele mele sunt foarte mari pentru că eu am de făcut un singur lucru. Să îi conving pe chișinăuieni nu doar că am calitățile să fiu Primar al Chișinăului, dar și că eu sunt cel care se poate bate cel mai bine cu Binomul în turul al doilea și îl poate învinge. Multă lume simte asta dar încă nu suficient de puternic. Am avut nenumărate contacte săptămânile acestea cu sute de oameni din diferite medii sociale, din Chișinău sau din suburbii… Am tras o singură concluzie principală: ei știu, în adâncul sufletului lor, că sunt cel mai potrivit să fiu Primarul Capitalei. Trebuie să îi conving de un singur lucru: că votul pentru mine va fi unul câștigător. Și asta voi face în campanie! Am o lună la dispoziție și vă asigur că nu voi precupeți niciun efort. Eu sunt maratonist, alerg 42 km, știu ce înseamnă o cursă lungă. Voi alerga, temeinic, această cursă și la capătul ei voi fi câștigător! Îi voi face pe oamenii din Chișinău și din suburbii, prin programul meu, prin dialogul meu cu ei, direct, sincer, fără ocolișuri, așa cum sunt eu, să recunoască ceea ce ei, în sinea lor, deja știu: că Valeriu Munteanu este candidatul cel mai bun pe care Chișinăul îl are în acest moment.

T.: Cum vedeți viitorul politic al dvs., dar și al partidului din care faceți parte? Vedeți careva conexiuni ale alegerilor din capitală și cele parlamentare de la finele anului?

V.M.: După victoria mea la Primăria Chișinăului, Partidul Liberal va fi un element esențial în coaliția pro-europeană, care va da, la alegerile parlamentare din noiembrie, lovitura de grație Binomului Plahotniuc-Dodon care ține republica ostatică. La alegerile locale, prin victoria mea la Chișinău, vom tăia un cap balaurului. La parlamentarele din toamnă îl vom reteza și pe al doilea și îl vom îngropa definitiv. Este o promisiune pe care eu, Valeriu Munteanu, o fac astăzi tuturor alegătorilor. Și îi chem să fie alături de mine. Ei știu că eu nu i-am dezamăgit niciodată, și nu o voi face nici de aici înainte!

Valeriu Munteanu spune ce gândește şi face ce spune!

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...