[ X ]
Important16 Aprilie 2018 16:30

(INTERVIU) Nae-Simion Pleșca: Oamenii sunt sursa mea de energie, de aceea continui să activez pentru obiectivele propuse

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat Nae Simion Pleșca a vorbit despre activitățile desfășurate înainte de a veni în politică, activitățile curente ca parlamentar, contactul cu oamenii, dar și despre alte aspecte importante.

T: Domnule Nae-Simion Pleșca, vă cunoșteam într-un timp printre cei ce se ocupau de publicitate. Ați fondat chiar şi o agenție de publicitate. Mai aveți tangențe cu activitatea din acest domeniu?

N.S.P.: Într-adevăr, am fost printre primii care au lansat publicitatea în presa scrisă. Ulterior, am fost director al Departamentului ,,Publicitate și marketing” de la Compania de Stat „Teleradio-Moldova, mai apoi am autorizat 14 tarabe pe str. Stefan cel Mare, unde se vindeau ziare și reviste solicitate, printre care: ,,Cosmopolitan”., ,,Speed Info”. , ,,Liza”. „Integrame”. ş.a, creând concurență SA ,,Moldpresa”, pe atunci unicul operator pe piață.

T: Ați fost întotdeauna un bun profesionist unde ați lucrat, de ce ați ales politica?

N.S.P.: Riscând să fiu învinuit de lipsă de modestie, am să afirm că în activitatea mea, oriunde nu m-am aflat, am muncit responsabil și cu dedicație, conștient, fiindcă „munca este izvorul libertății sau al fericirii”, vorba lui Eminescu. Nimeni nu e dator să mă fericească, ci doar implicarea și efortul personal. „Nu este întreaga fericirea găsită întâmplător și nu durează mult”, spunea Grigore Vieru și sublinia că „în componența fiecărei fericiri este ideea de a o fi meritat. Deci cât efort depunem, atâta fericire avem”. Minunată constatare a marelui nostru poet și experiența îndelungată m-au convins de adevărul că cine muncește nu are timp să-și plângă de milă sau să-i invidieze pe alții. Știu bine că, oriunde am activat, m-am manifestat cu atitudine responsabilă, cu perseverență și cu mult respect față de cei de alături.

De ce politică? Probabil, a fost inițial o provocare de a fi parte a unei echipe care i-ar ajuta și pe alții să lupte pentru condiţii mai bune de viaţă. Or, fiecare trebuie să sesizeze că, doar muncind, tindem să trăim mai bine și în condiţii de confort (am mai spus-o și cu alte ocazii). Am simțit că pot contribui, prin experiența mea profesională și de manager, (apropo, am venit în politică la vârsta de 30 ani, cu experiență profesională și de viață), la mobilizarea oamenilor să lupte pentru un trai decent acasă.

T: Politica este o activitate complicată, imprevizibilă, te pune deseori în situații dificile, de compromise cu normele morale. Cum vă descurcați?

N.S.P.: Orice activitate importantă, dar mai ales aceea de reprezentant al poporului, îți solicită multă muncă, implicare, compromise, decizii imprevizibile asumate, care au la bază analize profunde ale obiectivelor pe care le urmărești.

În general, m-am străduit să analizez de fiecare dată ce fac și ce impact va avea asupra societății. Am știut întotdeauna că nu pot place tuturor, că voi fi denigrat azi de unii, dar am decis să îmi asum responsabilitatea faptei, dacă am crezut cu adevărat în corectitudinea ei.

Sunt deja obișnuit să nu regret, or, regretul a rămas în ieri. Pot să analizez greșeala ca să nu o repet.

În general, în numele stabilității, a urmării obiectivelor strategice ale țării, a identificării acțiunilor concrete pentru crearea condițiilor pertinente care ar îmbunătăți viața oamenilor, sunt gata să fac compromise și le-am făcut.

T: Ce vă displace în politica moldovenească și, în general, ce nu agreați la oameni?

N.S.P.: Nesimțirea, Nerușinarea, Nesinceritatea, Necurățenia și toate care încep cu „N”.

T: Ați trecut prin grele încercări în politică, dar, mai ales, în familie. Cum v-ați ridicat sau mai bine zis cum rezistați, fiindcă aveți o prezență publică activă?

N.S.P.: Nu se compară lucrurile. Suficient au fost îmbinate și comentate de neprieteni și de cei ce încep cu litera „N” aceste două încercări incomparabile.

Nu e creștinește, dar am să le răspund curioșilor și corecților așa: ,,Să nu dea Domnul să trăiască durerea cumplită, ca să înțeleagă cum poți fi încercat de soartă!”. Abia atunci devii om și îi înțelegi pe alții. Am simțit mult prea mult sprijin din partea oamenilor, dar am trăit și atitudinea de nesimțire și bucurie a unora.

T: Vă cunoaștem ca pe o persoană cu viziuni de dreapta, iar partidul în care sunteți este de centru-stânga. Cum vă promovați ideile și valorile la care aspirați?

N.S.P.: Nimic nu este atât de important decât ceea ce facem și spre ce tindem. Nu totdeauna culoarea politică ne caracterizează, ci insistența și constanța cu care ne urmăm și realizăm obiectivele.

Parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care este una din valorile supreme pe care le susțin, a fost susținut atât de PLDM, de unde am pornit, cât și de PDM și PL.

Problemele cu care se confruntă cetățenii R. Moldova: creșterea salariilor, majorarea și indexarea pensiilor (care au pornit de la cote rușinos de mici) și multe alte probleme sociale, care mă preocupă, sunt pe lista priorităților și a celor de stânga și a celor de dreapta. Sigur promovez şi probleme ce vizează segmentul de dreapta.

La moment, când prioritar este stabilitatea în țară și promovarea reformelor concrete pentru urmarea parcursului european și a schimbărilor pertinente pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului, cred că sunt la locul potrivit.

Nicolae Iorga afirma: „Democrat înseamnă cineva care vrea să înalțe poporul pe umerii săi…”.

T: Cu ce vă ocupați în prezent (în Parlament, în societate)?

N.S.P.: Sunt vicepreședinte al Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională.

În calitate de deputat din partea Partidului Democrat, particip la elaborarea proiectelor, susțin şi promovez actele legislative atât de mult așteptate de cetățeni.

De asemenea, ca membru de partid, sunt președinte al OS Ciocana a PDM. Implicarea mea în activitatea de deputat și cea de președinte a organizației de sector mă responsabilizează să fiu alături de oamenii din teritoriu, în special de cei din sectorul Ciocana al mun. Chișinău și să mă implic în soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii. Zilnic am întrevederi cu locuitorii din sector, profesorii, educatorii, medicii și lucrătorii întreprinderilor care își desfășoară activitatea în Sectorul Ciocana.

T: Ce ați reușit să faceți din cele planificate din momentul în care ați venit în Parlamentul R. Moldova până în prezent?

N.S.P.: Am venit în Parlament pentru a contribui la realizarea obiectivelor care ar aduce bunăstare în țară: integrarea Moldovei în spațiul european, stabilitate în țară, soluționarea problemelor sociale, economice și de business, atragerea investitorilor, crearea locurilor de muncă etc. Aceste obiective au rămas prioritatea mea. Am rămas conștient de faptul că deputatul trebuie să fie aproape de oameni și să muncească în interesul cetățeanului pentru îmbunătățirea calității vieții lui: prin identificarea priorităților, prin contribuție zilnică la elaborarea proiectelor de legi cu impact social, analiza lor, susținerea celor pertinente și mult așteptate.

Fără îndoială susțin și promovez și toate proiectele de legi ce vizează realizarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, pentru menținerea cursului european al țării noastre.

T: Pe cât de eficient vi se pare actualul Parlament?

N.S.P.: Eficiența Parlamentului, ca și a altor structuri statale, este direct proporțională cu activitatea desfășurată, soldată cu impact pozitiv asupra calității vieții oamenilor. Consider că actualul Parlament, prin acțiunile pe care și le-a asumat cu mult curaj și responsabilitate, este unul eficient, din simplul considerent, că a elaborat acte legislative și a întreprins acțiuni concrete, care îi pot garanta stabilitate și viitor prosper țării noastre. Armonia colaborării dintre Parlament și Guvern sporește realizarea obiectivelor. Esențial este că a fost depășită criza politico-economică a țării.

T: Au trecut mai mult de doi ani de când ați oferit votul de încredere Guvernului Filip. Aveți careva regrete?

N.S.P.: Acești doi ani m-au convins că am procedat corect, votând pentru pace și stabilitate în țară. Învestirea Guvernului Filip a fost un pas important pentru Republica Moldova și cu siguranță mi-am asumat o responsabilitate enormă în momentul în care mi-am dat votul. Astăzi nu am niciun regret, or, în favoarea acestei decizii vorbesc clar rezultatele acestui Guvern. Trebuie să fii pur și simplu orb sau certat cu bunul-simț, ca să nu apreciezi efortul și realizările actualului Guvern: indexarea și valorizarea pensiilor, mărirea salariilor, crearea climatului favorabil pe piețele de desfacere care atrag investiții importante în Moldova și creează mii de locuri de muncă ș.a. Ritmul accelerat de implementare a reformelor economice și sociale au generat: creșterea economică și stabilitate financiară prin reducerea numărului de acte permisive pentru întreprinzători, stimularea mediului de afaceri, sprijinirea agriculturii, ordine și siguranță publică, la fel de importante sunt și reformele Serviciului Fiscal și a Serviciului Vamal, Justiției și combaterii corupției, din sistemul bancar, de învățământ și al pensiilor, Programul „Prima Casă”, Ghişeul Unic, tichetele de masă, Serviciul „112” – toate acestea demonstrează succesul acestui Guvern.

Preocuparea pentru selectarea unei echipe și mai bune este, de asemenea, un act de responsabilitate. Sunt foarte încrezător că noua echipă guvernamentală, un guvern tehnocrat, în frunte cu Pavel Filip, va continua cu perseverență și îndrăzneală să realizeze reforme calitative care vor aduce un trai decent oamenilor și stabilitate în țară. Eu am certitudinea că cei plecați vor reveni să ocupe locuri de muncă atractive, create de ei înșiși și de investitorii străini, care au început să vină în Moldova.

T: Știm că deseori mergeți în teritoriu, în special în sectorul Ciocana de care sunteți responsabil. Care e starea de spirit în teritoriu?

N.S.P.: Munca unui deputat presupune cel puțin trei componente esențiale: cea profesională, activitatea legislativă și munca în teritoriu. În cazul meu poate fi luată în calcul și o a patra componentă – activitatea de partid, întrucât sunt Președinte al Organizației de Sector Ciocana a PDM. Această funcție îmi solicită mai multe responsabilități, dar îmi oferă și multă satisfacție.

Mă simt bine când mă aflu alături de echipa puternică din sectorul Ciocana, când muncesc și mai ales când pot contribui, îi pot ajuta să-și soluționeze problemele cu care se confruntă. Munca în teritoriu te responsabilizează, te marchează și te obligă să cauți rezolvarea problemelor sociale, cu care se confruntă oamenii.

În acest sens, activitatea de partid îmi permite să fiu mai aproape de oameni concreți, dintr-un sector, să studiez profund problemele oamenilor cu care mă întâlnesc și să mă implic, în limita posibilităților, să contribui la soluționarea lor.

Vizitele în teritoriu îmi permit să mă autoevaluez, să analizez împreună cu cetățenii acțiunile concrete ale guvernării, să formulăm concluzii, să transmit conducerii părerile oamenilor referitor la soluțiile concrete pe care le identifică ca rezolvare a anumitor probleme cu care se confruntă.

Întâlnirile cu cetățenii (dar am avut nenumărate: cu pensionarii, profesorii, medicii, administratorii de blocuri, angajații din domeniul afacerilor și de la grădinițe, ș.a.) mă conving că oamenii conștientizează, că marele car social a pornit schimbarea, mulți dintre ei sunt destul de informați și privesc cu încredere activitatea Guvernului Filip.

Mă face mai responsabil să constat că oamenii sunt mai încrezători, manifestă spirit constructiv, se implică activ în discuții și propun, fără ezitare, soluții, manifestând atitudine critic-pozitivă.

Fiecare vizită întreprinsă în teritoriu îmi întărește încrederea în ceea ce fac, mă motivează spre efort mai mare și constant. Deschiderea oamenilor mă convinge de necesitatea de a contribui cu multă responsabilitate la îmbunătățirea nivelului de trai al lor. Oamenii sunt sursa mea de energie, de aceea continui să activez pentru obiectivele propuse.

T: Care sunt problemele cu care se confruntă Chișinăul?

N.S.P.: Pentru îmbunătățirea nivelului de trai a cetățenilor, sunt încă mulți și grei pași de parcurs. Problemele concrete, pe care le înaintează locuitorii din sectorul Ciocana al Chișinăului sunt multe și țin de o serie de nereguli în gestionarea municipalităţii care creează diverse probleme, precum: salubrizarea, fluidizarea transportului public, lipsa căilor de acces în unele cartiere, starea dezastruoasă a drumurilor, stații și cartiere insalubre, neîngrijite și neiluminate, clădiri și chioșcuri abandonate, străzi împânzite cu chioșcuri, starea arhitecturală învechită a blocurilor locative, care dă un aspect neglijent sectorului. De asemenea, sunt multe probleme sociale.

Am lansat, la o întâlnire cu cetățenii din Ciocana, ideea unui acord de onoare, or, pentru rezolvarea problemelor este nevoie de mobilizarea și participarea cetățenilor. Să ne implicăm în parteneriat, prin colaborare și prin participare ca să urnim din loc „carul cu probleme”.

T: Cum vedeți perspectiva alegerilor din Chișinău?

N.S.P.: Apreciez decizia Biroului Permanent al Partidului Democrat de a susține un candidat de dreapta, cu viziuni proeuropene și cu cele mai mari șanse.

Dar ca membru al echipei municipale aș fi optat pentru un candidat din Partidul Democrat, care ar fi avut șanse mari.

T: Știm că anul trecut aţi făcut parte din delegaţia care a adus Focul Haric creştinilor din R. Moldova. Anul acesta unde veți fi de Sfintele Sărbători de Paști?

N.S.P.: Și în acest an, împreună cu Delegaţia Moldovei, în frunte cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, vom merge să aducem Sfânta Lumină în țara noastră.

T: Şi deoarece ne aflăm în ajunul Sfintelor Sărbători Pascale, ce aţi dori să le uraţi cetăţenilor cu acest prilej?

N.S.P.: Să întâmpinăm Lumina Sfintelor Sărbători Pascale în pace, cu bucurie , cu liniște, credință și iubire în suflet!

Învierea Domnului și lumina sfintelor sărbători de Paște să ne aducă în suflete și în case multă pace, sănătate, bucurii, dragoste, împăcare cu cei dragi și puterea de a-i ajuta pe cei mai triști ca noi.

Cristina Pendea

Notă: Republicat din data de 03 aprilie 2018.

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...