[ X ]
Important16 Aprilie 2018 13:30

(INTERVIU) Igor Munteanu: Candidatul comun PAS-PDA are șanse reale cu condiția să poată atrage cât mai mulți aliați și prieteni

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu a vorbit despre decizia Platformei DA și PAS de a merge în comun atât la alegerile Primarului capitalei, cât și cele parlamentare, dacă vor fi și în acest an alegerile Primarul capitalei bazate pe principiul geopolitic sau va predomina alt principiu, cum crede că va proceda PDM în noua situație creată, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum apreciați decizia Platformei DA și PAS de a merge în comun atât la alegerile Primarului capitalei, cât și cele parlamentare?

I.M.: Eu consider decizia lor întemeiată și legată de anumite tactici comune. Ambele partide au simțit obligația de a transmite un mesaj clar de unitate și solidaritate alegătorilor cu vederi pro-europene – singurii în măsură să valideze acest calcul. Decizia nu a căzut tronc tuturor. Mai ales celor care și-au făcut o meserie din a vântura vorbe pe la diverse televiziuni de partid, la care, asemenea vulpii din fabula lui La Fontaine, râvnesc cașcavalul  din pliscul corbului. Eu aici aș face o clară deosebire între acești vulpoi bine hrăniți de structurile regimului și partidele autentic europene, care au niște misiuni de îndeplinit într-un mediu politic mult mai ostil decât era posibil pe timpul regimului dominat de PCRM (2001-2009). Să nu se uite că RM a pierdut în ultimii 4 ani poziții cheie legate de starea statului de drept, de calitatea justiției, de libertatea de expresie, de autonomia locală, ceea ce impune opoziției autentice o misiune aproape istorică de a lupta pentru recuperarea acestor libertăți afectate de modul în care funcționează un stat capturat.

T.: Ce șanse, la modul practic, credeți că are candidatul comun al Platformei DA și PAS la Primăria capitalei?

I.M.: Candidatul comun PAS-PDA are șanse reale cu condiția să poată atrage cât mai mulți aliați și prieteni într-o perioadă extrem de scurtă de timp și, totodată, să fie perceput ca o alternativă matură, credibilă, care să poată explica clar și limpede cum va fi demontată caracatița de interese obscure din structurile administrației locale din Municipiul Chișinău și de ce anume acest tip de campanie va servi cel mai bine cetățeanului simplu, și nu pomenile electorale sau populismul ieftin din desagile tradiționale ale PSRM și PD. Asta înseamnă multă imaginație sociologică și acțiuni care să nu se rezume la ditirambi plictisiți și retorică politicianistă, dar la acțiuni care să frapeze prin originalitate, prospețime. Candidatul PAS-PDA nu trebuie să fie doar un bun tribun – el trebui să atragă, să inspire și să dea speranță celor care au pierdut-o. Mulți se pot întreba dacă acest lucru mai poate fi posibil în condițiile în care spațiul mediatic este practic sufocat de propagandă internă, în timp ce anumite autorități ale statului, cum ar fi CEC, nu-și dă toată silința pentru a se conforma bunelor practici în materie electorală dezvoltate de OSCE-ODIHR și Consiliul Europei pentru a asigura șanse egale de campanie tuturor candidaților înscriși în această cursă. Or, multor cetățeni li se creează impresia că de multe ori CEC rămâne surd, orb sau acceptă ca unii candidați să se bucure de mult mai multe posibilității și resurse decât prevede legislația, acceptând să fie criticați după alegeri, dar lipsindu-le totalmente voința de a acționa în mod responsabil atunci când există probe clare de folosire a resurselor administrative, de finanțări frauduloase și alte ilegalități.

T.: Credeți că și alte partide de centru-dreapta ar putea susține candidatura lui Andrei Năstase?

I.M.: Ar fi natural ca și alte partide să se alinieze candidatului sprijinit de către 2 dintre cele mai puternice partide politice de centru-dreapta, contribuind la unificarea șanselor și ne-spolierea voturilor prețioase. Admitem însă că anumite segmente de alegători pot avea preferința votului util doar în al doilea tur, chiar și cu riscul de a nu mai ajunge la el. Deși aceste alegeri locale pentru funcția de primar general sunt parțiale, la un an distanță de perioada în care se vor taxa alegerile locale, importanța lor este uriașă pentru că reprezintă o testare a modului în care alegătorii vor dori ori nu să pună capăt experimentului care are loc în acest moment în RM. Acest experiment a primit multe etichete, stat capturat, binom, sistem oligarhic, dar ceea ce unește toate aceste definiții este că puterea exercitată în acest moment nu se află acolo unde ar trebui să se găsească – în mâinile autorităților legitim alese, ci a unor grupuri uzurpatoare, care se plasează de fapt peste cele mai importante autorități și puteri formale ale statului. Cel mai simplu exemplu în acest sens servește tradiția instituită de a „dirija” treburile statului la distanță, altfel spus, conducerea partizană a guvernului prin conferințele de presă de la sediul PD, un fel de re-editare tardivă a modului în care „floarea” nomenclaturistă a PCUS dicta administrației sovietice de pe înălțimile sale ideologice ce-i mai bine pentru popor și țară, ori această interpretare a puterii traduce într-o formă parodistică cum nu ar trebui să fie gestionate cele mai importante branșe ale puterii de stat – legislativul, guvernul, justiția. Mai rămâne să introducem, glumim noi, în Constituție o prevedere despre „rolul călăuzitor al partidului” și ne-am cam întors de unde am pornit. Un important cercetător american, Douglas North, numește acest fenomen – o „putere rentieră sau extractivă”, care se folosește de stat pentru a-și salvgarda pozițiile economice. Or, defectele actualului regim politic țin exact de faptul că instituțiile statului sunt dominate de niște organizații private, care corup, preiau, privatizează ori seduc regulile de joc în folos propriu, și, cel puțin pentru moment, le reușește să se eschiveze de puterea justiției.

T.: Cum credeți că va proceda în noua situație creată – PDM? Credeți că va insista că susține un candidat comun al forțelor proeuropene sau își va schimba strategia?

I.M.: PDM nu are cum să susțină un candidat care i-ar contesta interesele. Acest partid este tot atât de credibil atunci când insistă pe un candidat comun al forțelor proeuropene ca și Ionică din fabula cu lupii. Să nu se uite faptul că arestarea fostului primar Dorin Chirtoacă și numirea actualului primar interimar la recomandarea viceprimarului cercetat exact în același dosar cu primarul suspendat a oferit Partidului Democrat o șansă excepțională de a controla primăria Chișinău, chiar și în absența unei majorități politice. Aceste uneltiri sunt cunoscute la Strassbourg, acolo unde Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRCE) a adoptat în sesiunea 34 din 27 martie, 2017, o nouă Recomandare pe situația democrației locale din Republica Moldova, în temeiul misiunii sale de documentare din decembrie 2017. Cei 2 raportori ai CoE pe cazul Primăriei Chișinău, Gunn Marit Helgesen (Norvegia) și Marc Cools (Belgia) au demonstrat în fața Consiliului Europei că decizia de suspendare a primarului a afectat mandatul acestuia ca putere locală și a violat categoric principiul de proporționalitate în exercitarea controlului asupra puterilor locale (art.8.3.) din Carta Europeană a Autonomiei Locale, atentând ulterior asupra caracterului reprezentativ (art.3.2.) al puterilor locale. Altfel spus – numirea actualului Primar interimar (S. Radu) contravine normelor europene în materie de administrație locală, chiar dacă procedural numirea a izvorât dintr-o lege adoptată în Parlamentul Republicii Moldova. Decizia PD este de a pune la dispoziția primarului interimar ne-ales (Radu) toate resursele de campanie de care are nevoie, sfidând opinia critică a Consiliului Europei, ceea ce nu ajută la crearea de legitimitate democratică, urmând tipul de comportament pe care l-am observat și în cazul adoptării sistemului electoral mixt, care s-a făcut cu mari pierderi de reputație în fața partenerilor occidentali, servind exclusiv interesului egoist al PD.

T.: Unele sondaje o creditează pe Silvia Radu cu șanse reale la Primăria capitalei. Dvs. ce părere aveți față de acest candidat?

I.M.: Dacă aceste sondaje sunt adevărate ori nu se va vedea după 20 mai.

T.: Vor fi și în acest an alegerile Primarul capitalei bazate pe principiul geopolitic sau va predomina alt principiu. Care ar putea fi acesta?

I.M.: Alegerile locale sunt „administrative” în teorie – mai ales atunci când nu există alte presiuni pe agenda publică decât calitatea serviciilor publice. Dar pentru că viața politică în RM este destul de haotică și plină de conflicte, aceste alegeri nu pot fi ferite de confruntări pe teme legate de agenda politică națională, inclusiv tema identitară, tema orientării externe, tema tipului de regim politic, care ni s-ar potrivi cel mai mult, etc. Mie personal mi se pare acest efort de a feri alegerile de influența geopolitică tot atât de naiv precum ar fi să ceri focului să nu ardă. Zona gri din care facem parte în acest moment s-a născut din geopolitică și se va transforma tot prin geopolitică. Iar alegerile locale sunt doar una dintre fețele acesteia.

T.: Cât de importante vi se par alegerile Primarul capitalei în vederea alegerilor parlamentare din toamnă? Ce partide în opinia dvs. pornesc cu prima șansă în alegerile primarilor de Chișinău și Bălți?

I.M.: Suficient de importantă ca să pună în mișcare orice partid politic. Despre șanse cred că am vorbit în prima parte a interviului și aș prefera să vă invităm să privim acest nou spectacol.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Interviul a fost realizat până la briefingul democraților în cadrul căruia și-au expus poziția vizavi de decizia Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a susține candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, la șefia capitalei. Democrații au menționat că Năstase nu e candidatul unic al dreptei, ci – a două partide, reiterând că sunt deschiși spre dialog.

Notă: Republicat din data de 04 aprilie 2018.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...