[ X ]
Editorial9 Aprilie 2018 07:00

Trei scenarii avantajoase pentru socialişti şi unul dezavantajos

De regulă, sunt rezervat atunci când e vorba de sondaje de opinie, pentru că ştiu că unele sunt făcute cu scop de manipulare. Dar nu am nici un temei să nu cred în sondajul realizat de International Republican Institute (IRI) în perioada 7 februarie – 7 martie 2018. Anume în baza acestor rezultate, făcând matematică elementară, voi încerca să creionez un tablou al evoluţiei situaţiei în continuare.

Sondajul ne spune că, cu certitudine, în Parlament ar trece: PSRM – 36%, PAS – 20% şi PDM – 8%. Deci, am avea cam 18 mandate de deputat din 50 ce ar reveni din start PSRM, 10 – PAS şi 4 – PD. 18 mandate rămân nedistribuite, iar matematica elementară ne spune că, după redistribuire, PSRM i-ar reveni mai mult de jumătate din ele. Astfel, socialiştii s-ar apropia de circa 30 de mandate obţinute doar în baza listelor de partid.

Dacă e să admitem că în Parlament trec şi PDA, dar şi PCRM, care au câte patru procente fiecare şi se încadrează în marja de eroare (2,5%), atunci la redistribuire PSRM ar obţine circa 7 mandate şi ar avea nu 30, dar 25. Oricum, chiar şi în cel mai prost scenariu, PSRM ar obţine minimum jumătate din mandatele pe liste de partid ce vor fi puse la bătaie.

Sondajul nu se referă la circumscripţiile uninominale, unde la bătaie vor fi puse alte 51 de mandate de deputat. Dar, în linii mari, putem presupune că rezultatele vor fi influenţate şi de rating-urile generale ale partidelor, şi ale „locomotivelor” electorale. Din acest punct de vedere, socialiştii, de asemenea, par avantajaţi. Or, pe lângă rating-ul partidului, care e mai mare decât al tuturor celorlalte formaţiuni politice luate împreună, mai este şi „locomotiva” electorală, Igor Dodon, care, potrivit sondajului IRI, e politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, iar la capitolul „opinie favorabilă” este unicul care a acumulat peste 50%. Cu siguranţă, şeful statului va reuşi, direct sau indirect, să facă transferul necesar de imagine către candidaţii socialişti din circumscripţii, iar mulţi dintre ei ar avea în acest caz şanse reale de a ajunge deputaţi. Astfel, şi pe această cale socialiştii pot spera să acumuleze minimum o treime – maximum jumătate din mandatele de deputat puse la bătaie în circumscripţiile uninominale.

La ce concluzii ajungem? Că după alegeri sunt posibile patru scenarii: 1) Socialiştii preiau puterea de sine stătător, având 55-60 mandate de deputat (şanse de realizare a scenariului – 40%); 2) socialiştii acumulează sub 50 mandate de deputat şi, atrăgând câţiva deputaţi cu viziuni de stânga, oricum guvernează ca un singur partid (şanse de realizare a scenariului – 30%); socialiştii acumulează puţin peste  40 de mandate de deputat şi în acest caz sunt nevoiţi să accepte formarea unei coaliţii de guvernare cu alt partid (şanse de realizare a scenariului – 15%); 4) socialiştii acumulează puţin peste 40 de mandate de deputat şi toţi ceilalţi se unesc împotriva lor, lăsându-i în opoziţie ca şi pe comunişti în 1998 (şanse de realizare a scenariului – 15%).

Iată, cam aşa arată lucrurile, dacă citim printre rânduri sondajul IRI.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 2 aprilie 2018.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...